9.5/10 - 2862 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
baby jetlag slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden,

Jetlags zijn voor volwassenen al geen pretje, maar hoe ga je hiermee om bij kinderen en baby’s? Als je (verre) reizen wilt maken, is een jetlag vaak niet te vermijden. Wat is een jetlag, hoe voorkom je een jetlag bij kinderen en wat kan je doen als je kind of baby een jetlag heeft?

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een verstoring van je normale slaap- en wakker ritme en ontstaat als je verschillende tijdzones passeert. Door het snelle reizen door verschillende tijdzones komt je biologische klok niet meer overeen met de lokale tijd. Een jetlag ontstaat dus door het onvermogen van je lichaam om zich snel aan te passen aan de nieuwe tijd. 

Jetlags hebben niets te maken met de lengte van een vlucht. Zo kan je van Nederland naar Zuid-Afrika vliegen zonder jetlag, beide landen bevinden zich in dezelfde tijdzone. Een jetlag ontstaat als je meerdere tijdzones doorkruist. Daarbij heb je vaak meer last van een jetlag als je naar het oosten vliegt. Je vliegt dan met de tijd mee en de dag is korter. Een kortere dag is lastiger te verwerken voor je lichaam dan een dag oprekken (als je richting westen vliegt). Jetlags komen voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen en baby’s. 

Hoelang duurt jetlag kind?

Hoelang duurt het voordat een jetlag bij een baby of kind over is? Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel tijdzones hebben jullie doorkruist en zijn jullie naar het oosten of westen gevlogen? Een jetlag heeft niets te maken met de afgelegde afstand, maar met het aantal doorkruiste tijdzones. Hoe meer tijdzones je doorkruist, hoe meer moeite je lichaam heeft om zich aan te passen aan de nieuwe tijd. 

4 Tips voor jetlag bij baby of kind

Hoe voorkom je dat je baby of kind last krijgt van een jetlag na een vliegreis? Volg de volgende 4 tips:

  1. Volg meteen de nieuwe tijdzone
  2. Maak gebruik van natuurlijk daglicht
  3. Donkere kamer
  4. Maak het vertrouwd & zorg voor routine

1. Nieuwe tijdzone

Ga zoveel mogelijk mee in het nieuwe ritme, vooral als je naar het westen vliegt. Zet in het vliegtuig je horloge en telefoon op de nieuwe tijd, zodat je alvast aan het ritme kan wennen in het vliegtuig. Als volwassene is dit nog wel te doen, maar hoe doe je dit met kinderen? Het belangrijkste is dat je dezelfde tijden aanhoudt als thuis. Gaat je baby of kind thuis om zeven uur naar bed? Doe dit dan ook op vakantie. Sla ook geen dutjes over, maar maak je kindje wakker om te voorkomen dat hij of zij tijdens het middagdutje al aan de nacht begint.

2. Daglicht overdag

Daglicht is belangrijk voor je eigen biologische klok en hetzelfde geldt voor de biologische klok van je baby. Is het thuis nacht, maar op de plaats van bestemming dag? Zorg dan dat je naar buiten gaat. De biologische klok van je kindje (en van jezelf) zal zich sneller aanpassen aan de nieuwe tijdzone in het daglicht. Daglicht helpt daarnaast ook bij de productie van serotonine, wat we nodig hebben om melatonine (het slaaphormoon) aan te maken. 

3. Donkere kamer

Zorg dat je de slaapkamer van je baby goed donker maakt voor dutjes en tijdens de nacht. Dit is nog belangrijker wanneer je veel tijdzones hebt doorkruist. Is je baby in het midden van de nacht klaarwakker, omdat het thuis nog dag is? Doe dan alleen een klein lampje aan en laat je kindje even spelen. Doe wel alleen rustige activiteiten. Zodra je kindje weer slaperig is, kan je hem of haar weer in bed leggen. 

Is de slaapkamer van je kind op het vakantieadres niet donker te krijgen? Neem voor de zekerheid een rol aluminiumfolie mee of een paar vuilniszakken. Zo kan je iedere kamer donker krijgen. 

4. Vertrouwd maken & routine

Probeer tijdens de vakantie dezelfde routine aan te houden als thuis. Door de routine hetzelfde te houden, voelt het meer vertrouwd in deze nieuwe omgeving. Neem ook wat knuffels, speelgoed en andere spulletjes van thuis mee. Ook dat zorgt ervoor dat je kind zich sneller op zijn gemak voelt. 

Het is voor je baby of kind lastig om alle nieuwe indrukken te verwerken en het is heel normaal dat je kindje daar in de eerste nacht(en) wat moeite mee heeft. Geef hem of haar dus voldoende tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

Wil je meer weten over op vakantie gaan met een baby? Bekijk dan ons artikel over reizen met een baby.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat te doen als je baby of kind vroeg wakker wordt?

Wat te doen als je baby of kind vroeg wakker wordt?

Heb jij een kindje dat structureel tussen 04.00-06.00 wakker wordt? En is je kind ouder dan zes maanden? Dan heb jij te maken met een zogeheten ‘vroege vogel’. Vind je deze vroege ochtend start frustrerend en/of wil je dit oplossen? Dan zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je meer over de vroege vogels én geven we een paar gouden tips waar je direct mee aan de slag kunt. Ook vind je in dit artikel een video waarin wij wat meer uitleg geven over de oorzaken van kindjes die vroeg wakker worden. Als je een kind hebt die na 06:00 wakker wordt kun je natuurlijk ook mee lezen. Ook jij kan zeker wat aan deze tips hebben. Wel is het goed om je bewust te zijn dat 06:00 wakker worden een schappelijk tijdstip is. Misschien niet voor jou, maar wel voor je kind. Zeker als hij de nacht goed heeft geslapen. Kinderen die rond 06:00 wakker worden noemen wij dus geen vroege vogels. Oorzaken vroeg wakker worden kind Voordat we naar de oorzaken gaan, is het belangrijk om met je te delen dat kinderen door het biologische ritme (dat ze vanaf 8 weken ontwikkelen) sowieso minder diep slapen

Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, video, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Slapen: tips voor baby van 11 weken

Het slaapritme van een baby verandert regelmatig in de eerste maanden. Wat is een goed slaapritme voor een baby van 11 weken en wat kan je doen om je baby beter te laten slapen? Hoeveel slaap heeft baby 11 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 11 weken overdag nodig? De meeste baby’s hebben op deze leeftijd steeds minder slaap nodig en kunnen langzaamaan langer wakker blijven tussen de slaapjes. Bij 11 weken slaapt een baby gemiddeld nog 5 uur overdag en is de wakkertijd ongeveer 1,5 uur – 1 uur en drie kwart. Dit zijn uiteraard slechts richtlijnen. Het is heel normaal als jouw baby op deze leeftijd langer of korter wakker is en meer of minder slaapt. De slaap- en wakkertijden worden steeds belangrijker op deze leeftijd. Door rekening te houden met de wakkertijd, voorkom je dat je baby oververmoeid raakt. Doet je baby vooral hazenslaapjes? Dit kan een teken zijn dat je hem juist te snel in bed legt. Een andere reden kan zijn dat je baby nog niet zelf in slaap kan vallen.  Baby 11 weken: slapen met hulp van ritueel Wil je ervoor zorgen dat je baby van 11 weken zelf in slaap kan

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 12 maanden

Slaapregressie 12 maanden

De slaapregressie van 12 maanden kan heel uitdagend zijn. Je baby slaapt ineens niet meer goed, terwijl dat voorheen helemaal geen probleem was. Rond de 1 jaar kan slapen dan plotseling lastig worden. Dit kan te maken hebben met de vele otwikkelingen die je kleintje doormaakt. Er verandert van alles rond de leeftijd van 12 maanden, zowel in de slaapbehoefte als in de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Al die veranderingen kosten energie, dus je kleintje kan het daar best zwaar mee hebben. Dit kan je onder andere terugzien in het veranderende slaapgedrag van je baby. Dit noemen we ook wel de slaapregressie van 12 maanden. Dus merk je rond de leeftijd van 1 jaar dat het slapen ineens lastig of anders is? Wij leggen je uit waar het mee te maken kan hebben. Je baby weigert het ochtenddutje Rond de leeftijd van 12 maanden is het meestal nog steeds nodig dat je baby zowel een ochtenddutje als een middagdutje doet. Toch kan je merken dat met name het ochtenddutje opeens lastiger wordt. Je kleine gaat het ochtenddutje dan opeens weigeren of je baby ligt het hele dutje klaarwakker in zijn bed. Veel ouders denken dan dat het ochtenddutje niet meer

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby kreunt in slaap: of is het lachen of gillen?

Baby kreunt in slaap: of is het lachen of gillen?

Maakt je baby geluid tijdens het slapen? Veel kersverse ouders valt het op dat hun baby tijdens de slaap wel heel veel geluid maakt. Deze geluiden kunnen veel weghebben van kreunen, knorren, gillen of lachen. Waar komen al deze geluiden vandaan en wat betekent dit?  Je baby maakt geluid tijdens het slapen Baby’s maken geluid en het is heel normaal dat je baby ook tijdens het slapen geluid maakt. Toch kan het voor ouders wat raar klinken als hun baby ineens allerlei vreemde geluiden maakt in zijn slaap. Enkele voorbeelden van geluiden zijn: Pasgeboren baby’s maken dus geluid in hun slaap en dit is als ouders even wennen. Als een baby veel geluid maakt in zijn slaap of beweegt, kan het zelfs lijken alsof hij wakker is terwijl hij in werkelijkheid nog lekker slaapt. Waarom maakt baby geluid in slaap? Ook al zijn geluiden in de slaap meestal niets om je zorgen over te maken, veel ouders willen wel weten waar dit kreunen, gillen, knorren of lachen vandaan komt. De geluidjes kunnen ontstaan door verschillende redenen. Zo kan het zijn dat je baby last heeft van de Moro-reflex en onrustig slaapt of misschien heeft je baby last van krampjes.  

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids