Het verwelkomen van een nieuwe baby binnen het gezin is een bijzondere tijd, maar het kan ook veel stress en zorgen veroorzaken bij zowel ouders als kinderen. Deze nieuwe baby gaat tenslotte de gezinsdynamiek voor altijd veranderen.In dit artikel delen we onze beste tips om deze overgang voor het hele gezin zo fijn mogelijk te laten verlopen, waaronder:
Het is helemaal aan jou wanneer je ervoor kiest om dit nieuws met je kind te delen. Weet dat de timing een grote rol spelen in hoe ze reageren op het idee om een ​​nieuw broertje of zusje te krijgen.
Misschien ben je super enthousiast en wil je je kind het nieuws meteen vertellen, maar houd er rekening mee dat 9 maanden voor kleine kinderen enorm lang is, vooral voor jongere peuters. Een jonge peuter vertellen over zijn nieuwe broertje of zusje terwijl je nog in de beginfase van de zwangerschap bent, kan betekenen dat zijn aanvankelijke opwinding en enthousiasme wegebt tegen de tijd dat de baby daadwerkelijk arriveert.
Wanneer een komende gebeurtenis zoals een zwangerschap (nog) niet fysiek te zien is, kan dit het voor jongere kinderen ook moeilijk maken om te begrijpen wat er gebeurt. Zodra je buik zichtbaar wordt, is het voor hen gemakkelijker te begrijpen, omdat ze de baby elke week kunnen “zien” groeien en wellicht ook kunnen voelen.
Dus vooral voor peuters en jongere kinderen kan het de moeite waard zijn om even te wachten voordat je het bijzondere nieuws met ze deelt.
Als je kind wat ouder is, is de kans groot dat hij of zij meer bewust is van de veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Ze hebben misschien gemerkt dat je vermoeider bent dan normaal of dat je ochtendmisselijkheid hebt gehad die moeilijk te verhullen was. In dit geval kan het nuttig zijn om het nieuws meteen met een kind te delen, vooral om hen gerust te stellen dat wat je ervaart normaal is en dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken.
Wanneer je het een ouder kind in een vroeg stadium van de zwangerschap vertelt, zal hij of zij zich meer betrokken voelen. Bovendien vermijd je zo het risico dat ze het nieuws per ongeluk toch mee krijgen, bijvoorbeeld van een grootouder of enthousiaste buurvrouw. Het geeft ze ook meer tijd om zich aan te passen aan het idee om een ​​nieuw broertje of zusje te verwelkomen, wat vooral belangrijk is als ze tot nu toe enig kind zijn geweest.
Als je kind opgewonden is en niet kan wachten tot zijn nieuwe broer of zus arriveert, dan is dat natuurlijk alleen maar leuk. In dat geval hoef je misschien niet heel veel voor te bereiden. Als je kind daarentegen verward of angstig lijkt, kan het misschien zinvol zijn om hem/haar te laten wennen aan het idee dat er een nieuwe baby in het gezin komt.
Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je peuter of oudere kind te helpen zich voor te bereiden op het verwelkomen van hun nieuwe broertje of zusje
Als je oudere kind moet beginnen met zindelijkheidstraining, begin dat proces dan een paar maanden voordat de baby arriveert OF wacht tot een paar maanden nadat de baby thuiskomt.
Met een nieuwe baby op komst, denk je er misschien ook aan om je oudere kind nu van zijn wieg naar een peuterbed te verplaatsen … MAAR WACHT! Als je kindje nog lekker in het bedje past en er niet uit klimt, raden we je eigenlijk aan om deze overgang zo lang mogelijk uit te stellen. Als het onvermijdelijk is, probeer dan een paar maanden voor de komst van de baby te verhuizen, zodat het oudere kind voldoende tijd heeft om zich aan te passen.
Evenzo, als u erover denkt om uw oudere kind naar de crèche te laten gaan zodra de baby arriveert, ook al is het maar een paar dagen per week, kunt u overwegen om deze overgang een paar maanden eerder te starten. Op deze manier krijgt je oudere kind niet het gevoel dat hij/zij wordt weggestuurd en plaats moet maken voor de nieuwe baby.
Het moment waarop iedereen heeft gewacht! Je hebt waarschijnlijk al een beeld van hoe deze eerste kennismaking gaat verlopen, met veel glimlachen, knuffels, schattige outfits en Instagramwaardige familiefoto’s. En dat is misschien precies wat er gebeurt…. of misschien niet.
Er zijn voorbeelden van peuters die weigeren de kamer binnen te komen omdat ze aanvoelen dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Het klinkt misschien cliché maar focus je aandacht vooral op jouw peuter en wat minder op de camera. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe een kind gaat reageren als zijn nieuwe broertje of zusje geboren is. Temper je verwachtingen en probeer niets iets af te dwingen. Respecteer de grenzen van je peuter en geef hem de tijd.
Hier zijn enkele andere tips om deze eerste ontmoeting succesvoller te maken:
Als je oudere kind zijn nieuwe broertje of zusje eenmaal heeft ontmoet, voel je je misschien opgelucht. Zeker als deze ontmoeting fijn verliep. De waarheid is dat het “echte wennen” eigenlijk nu pas begint.
Net zoals je je kind voorbereidde voor de geboorte van de baby, kun je ook nu een aantal strategieën toepassen (zodra de baby thuis is) om de overgang voor je oudere kind van “baby” naar “grote broer” of “grote zus” te vergemakkelijken.
Hier zijn onze tips om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen:
Houd rekening met taalgebruik en verwachtingen
Als er eenmaal een nieuwe baby in het gezin is, is het heel gemakkelijk om in de val te lopen door de oudere broer of zus als het “grote kind” te bestempelen en daardoor opeens meer van hen te verwachten. Dit kan onnodige druk en angst voor een kind veroorzaken. Het duurt even voordat een ouder kind de rol van “grote broer of zus” kan pakken.
Hoe graag we het ook zouden willen, peuters zullen niet plotseling volwassener of onafhankelijker worden als hun nieuwe broer of zus eenmaal thuis is. Je peuter zal zich nog steeds gedragen als een peuter en je oudere kind zal je ook nog nodig hebben. Probeer dus die “grote kinderen”-taal te vermijden en zorg ervoor dat de verwachtingen die je hebt voor je kind passen bij de leeftijd.
Betrek ze erbij
Afhankelijk van de leeftijd van je kind en hoe het zich voelt over zijn nieuwe broertje of zusje, wil het wel of niet meteen betrokken zijn bij de zorg voor de baby. Als ze opgewonden zijn en willen helpen, overweeg dan om ze een speciale taak te geven, zoals luiers verschonen of je helpen de baby in bad te doen. Als ze niet zo graag willen helpen, kun je ze er toch bij betrekken door hun advies of suggesties te vragen als het gaat om de verzorging van de baby. Bijvoorbeeld: ‘Wat denk je dat baby vandaag wil dragen? Welk boek moeten we voorlezen aan de baby? Zullen we vandaag een babydutje buiten doen?
Probeer niet ontmoedigd te raken als je oudere kind in het begin niet veel interesse toont in hun nieuwe broertje of zusje – pasgeborenen baby’s doen tenslotte niet veel meer dan slapen, eten en huilen! Naarmate een baby ouder wordt en meer met de wereld om hem heen begint te communiceren is de kans groot dat de interesse vanzelf gewekt wordt.
Houd je zoveel mogelijk aan de normale routines
Het hebben van een nieuw broertje of zusje zal een grote verandering zijn voor je peuter of oudere kind en het zal even duren voordat ze zich hebben aangepast. Al het andere in hun leven zo ‘normaal’ mogelijk houden, kan deze overgang bevorderen. Hoelang het precies duurt voordat een kind gewend is aan de nieuwe situatie verschilt enorm per kind en situatie. Het ene kind zal binnen een paar weken gewend zijn terwijl een ander kindje na een halfjaar nog steeds niet echt gewend is aan een broertje of zusje.
Gaat jouw kind altijd naar het kinderdagverblijf? Blijf dan ook deze routine in stand houden wanneer de baby geboren is. Dit geeft een gevoel van stabiliteit. Ook wanneer het oudere kind een consistente routine heeft als het gaat om maaltijden en dutjes is ons advies om ook dit zoveel mogelijk aan te houden. Baby’s en kinderen gedijen op routine en vinden het erg geruststellend om te weten wat er op hun dag komt.
Houd het eerlijk
Wanneer uw beide kinderen tegelijkertijd uw aandacht nodig hebben of willen, moet er meestal iemand op zijn beurt wachten. Dit betekent niet dat het oudere kind degene is die altijd moet wachten.
Wanneer er opeens een nieuwe baby is, is de kans groot dat de oudere broer of zus vaker moet wachten omdat jij bezig bent met de baby. Dit is niet erg maar probeer hier wel bewust van te zijn én probeer de baby ook af en toe te laten wachten en spreek dit dan ook uit “Baby, wacht even, ik moet even een appel halen voor je oudere broer of zus”. Dit voelt misschien onnatuurlijk en gek maar het is belangrijk dat een peuter voelt dat ook de baby weleens moet wachten.
Plan 1 op 1 tijd met het oudere kind of oudere kinderen
Hoewel veel van de aandacht ook zal uitgaan naar de nieuwe baby, vooral in het pasgeboren stadium, is het belangrijk om ook het oudere kind voldoende quality time te geven. Juist die 1 op 1 tijd is belangrijk, ook als je kijkt naar de slaap. Veel ouders ervaren dat hun kindje opeens anders gaat slapen wanneer er een broertje of zusje op komst is. Door genoeg 1 op 1 aandacht te geven kun je dit soms voorkomen. Een paar tips:
Colleen. (2015, January 8). When Your Baby Can Hear in the Womb. What to Expect.
Raising Children Network (2022, February 23). New baby: preparing other children. Raising Children Network.
Smith, J. (2015, November 13). Parents: Are you hungry, angry, tired, or lonely? Science of Parenting.
Volling, B. L. (2012). Family transitions following the birth of a sibling: An empirical review of changes in the firstborn’s adjustment. Psychological Bulletin, 138(3), 497–528.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!