Onderzoekers in Australie hebben een stofje gevonden in het lichaam van baby’s met een verhoogd risico op wiegendood. Door dit stofje kunnen we nu vooraf herkennen of een baby een verhoogd risico loopt op wiegendood. Dit is een baanbrekend onderzoek omdat het tot op heden vooraf lastig is te onderzoeken of jouw baby een verhoogd risico loopt. Door dit onderzoek kunnen we wellicht vooraf zien of een kindje een verhoogd risico heeft.
Wiegendood is het plotseling overlijden van een baby in de wieg. Bij wiegendood is er geen directe oorzaak aan te wijzen en overlijdt een kindje tijdens het slapen. Wiegendood wordt ook wel SIDS, Sudden Infant Dead Syndrome, genoemd. Wiegendood komt het meeste voor tussen de 2 en 6 maanden na de geboorte.
Op dit moment overlijden er jaarlijks zo’n 15 tot 20 baby’s in Nederland aan wiegendood. Dit is nog steeds te veel maar al wel een stuk minder ten opzichte van de jaren 80. Hoe komt het dat er tegenwoordig minder baby’s overlijden aan wiegendood? Dit komt doordat er eind jaren 80 het advies werd ingevoerd dat je je baby altijd op de rug moest laten slapen. Dit advies heeft er voor gezorgd dat er sindsdien een grote daling in wiegendood sterfte is geweest.
Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de factoren van wiegendood. The Lancet, een medisch tijdschrift, publiceerde in mei (2022) een studie die werd uitgevoerd onder leiding van dokter Harrington. Dokter Harrington verloor jaren geleden zelf haar kindje aan de gevolgen van wiegendood. Het werd haar missie om antwoorden te vinden op de oorzaken van wiegendood.
De Australische studie toont een verband aan tussen de hoeveelheid van het enzym butyrylcholinesterase (BChE) in het bloed en wiegendood bij baby’s. Dat enzym, BChE, speelt een rol bij het onwillekeurige zenuwstelsel. Het speelt daarom waarschijnlijk ook een rol bij de wekreflex van baby’s. Dat zou volgens Harrington verklaren waarom sommige baby’s minder goed reageren op de risicofactoren van wiegendood – en dus niet wakker worden.
Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar wiegendood. Meer onderzoek is en blijft nodig om meer te weten te komen over deze aandoening. Er zijn door het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid richtlijnen opgesteld die de kans op wiegendood verkleinen.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!