Slapen jongens onrustiger of zelfs slechter dan meisjes? Verwachten ouders van een jongens meer op het gebied van slapen dan bij meisjes? Dit zijn mogelijke conclusies die op basis van recent onderzoek gedaan kunnen worden. Dit is interessant omdat uit onderzoek uit 2017 blijkt dat er aanwijzingen zijn dat juist meisjes vaker slaapproblemen hebben. Slaaptipsvoorbabys heeft meer dan 4000(!) gezinnen die kampen met slaapproblemen bevraagd en uit deze data komt naar voren dat ouders van jongens meer slaapproblemen ervaren dan ouders van meisjes. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en de andere uitkomsten.
Slaaptipsvoorbabys.nl voorziet ouders en hun kindjes van meer (nacht)rust en heeft sinds haar oprichting in 2020 tienduizenden ouders én kindjes geholpen aan meer (nacht)rust. Hierdoor hebben wij de afgelopen jaren veel interessante data kunnen verzamelen over ouders die slaapproblemen ervaren. Wat zijn de slaap inzichten als we alle data naast elkaar leggen? Wat kan ons team, andere professionals en ouders leren van deze inzichten?
Geheel in lijn met onze missie –kindjes en hun ouders voorzien van meer (nacht)rust door ouders te informeren over het slaapgedrag van baby’s en peuters– publiceren wij de inzichten die deze data ons verschaffen. Het doel van eigen slaaponderzoeken is om ouders én professionals binnen de slaapsector meer inzichten te verschaffen.
Op jaarbasis voeren wij duizenden gesprekken met verschillende ouders die slaapvragen hebben en/of slaapproblemen ervaren met hun kindje(s). Alle ouders die wij spreken vullen vooraf een uitgebreid intakeformulier. In het intakeformulier worden meer dan 50 verschillende vragen gesteld. Denk hierbij aan basis informatie zoals geboortedatum, leeftijd en geslacht van het betreffende kind maar ook informatie over de bevalling, de manier van voeden, eventuele kwalen en symptomen(excessief huilen, krampjes, reflux, etc), de huidige slaap- en eetroutines (als die er zijn) en natuurlijk de slaapstruggles die ervaren worden. Voor dit onderzoek hebben wij ruim 4000(!) intake formulieren van verschillende gezinnen geanalyseerd. De intake formulieren zijn ingevuld in 2021 en 2022 en ingevuld door ouders die slaapproblemen ervaren met een kindje in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar. De data analisten van Insight First hebben ons geholpen om dit onderzoek correct uit te voeren.
Het meest opvallende inzicht dat uit de data naar voren komt is dat ouders van jongens vaker een consult boeken dan ouders van meisjes. Hoewel we weten dat er de afgelopen jaren meer jongens dan meisjes geboren worden is het verschil in onze data een stuk groter dan het geboorte verschil. Van de 4000 kinderen voor wie ouders een consult boeken is meer dan 57% jongen. Een mogelijke conclusie die je hieraan zou kunnen verbinden is dat jongens onrustiger of van nature “slechter” slapen dan meisjes. Een andere conclusie is dat ouders van jongens meer verwachten dan van meisjes.
Wat interessant is, is dat het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid, op hun website aangeeft dat uit richtlijnen uit 2017 blijkt dat er in de literatuur geen eenduidige verschillen zijn te vinden in het slaapgedrag van jongens en meisjes. Het NCJ geeft zelfs aan dat uit onderzoek mogelijk naar voren komt dat meisjes vaker slaapproblemen hebben dan jongens. Deze onderzoeken lijken te gaan om oudere kinderen.
Van de ouders die aangeven symptomen te ervaren hebben meer dan de helft van de kindjes last van scheetjes of huilen. Als je kijkt naar de symptomen per leeftijd zien we overigens dat in de eerste vier maanden na de geboorte de symptomen spugen, overstrekken, reflux en huilen vaker genoemd worden dan bij baby’s die ouder zijn. Interessant is ook dat bij de leeftijd vanaf 2 jaar vaker eczeem, overprikkeld én Keel Neus Oor- problemen worden genoemd. Hoe ouder de leeftijd hoe vaker KNO-problemen worden genoemd door ouders.
We hebben onderzocht of er interessante verschillen zitten in de symptomen die de ouders van jongens en die de ouders van meisjes aangeven. Dit was niet het geval.
Wat duidelijk naar voren komt uit onze data is dat de meeste slaapconsults geboekt worden in de leeftijd van 6-12 maanden waarbij een absolute piek in het boeken van een slaapconsult bij de 7 maanden is. Een aannemelijke conclusie die hieraan te verbinden is, is dat ouders meer gaan verwachten van een kindje op het gebied van (door)slapen dan in de eerste maanden na de geboorte, wellicht omdat ook ouders weer hun normale leven willen oppakken zoals werken en andere activiteiten. Na de leeftijd van 12 maanden neem het aantal consults dat geboekt wordt per jaar dat een kindje ouder wordt steeds af.
Waarom ouders bij de leeftijd van 7 maanden sneller geneigd zijn een slaapconsult te boeken kan zijn omdat er rond deze periode veel gebeurd in de mentale en fysieke ontwikkeling van een kindje en dit heeft vaak ook een impact op het slaapgedrag van een kindje.
Uit de duizenden intake formulieren wordt duidelijk dat ouders hazenslaapjes het vaakst noemen als slaapprobleem dat zij ervaren. Hazenslaapjes zijn relatief korte slaapjes dutjes van zo’n 45 minuten. Wanneer een baby overdag alleen maar korte hazenslaapjes slaapt, komt een baby niet in een “diepere” slaap waardoor de kans op (over)oververmoeidheid aan het einde van de dag groter wordt. Dit uit zich vaak in hangerigheid, minder eetlust, niet naar bed willen en huilen.
Direct daarna volgt het niet doorslapen en het vroeg wakker worden van een kindje. Als reden waarom een kindje bepaalde slaapproblemen ervaart wordt verlatingsangst en slaapassociatie het vaakst genoemd door ouders. Hierin zit geen significant verschil in geslacht. Wel in leeftijd. Doorslapen wordt naarmate een kindje ouder wordt steeds vaker genoemd als slaapprobleem. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk wederom te maken met het feit dat ouders meer van een kindje gaan verwachten als het kindje ouder wordt en/of zelf meer willen gaan ondernemen en dus meer belang hebben bij hun eigen (nacht)rust.
Slaaptipsvoorbabys voorziet ouders en kindjes van meer (nacht)rust door ouders te informeren over het slaapgedrag van baby’s en kinderen. Informeren doen wij op allerlei manieren, betaald én onbetaald. Informeren doen wij gratis via onze social media kanalen, de podcasts, de eigen geproduceerde white noise slaapgeluiden, gratis slaapgidsen en eigen slaaponderzoeken. Dit is het eerste gepubliceerde slaaponderzoek.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!