Baby’s slapen het grootste deel van de dag, in de eerste maanden soms wel 16 tot 17 uur per dag. Je wilt natuurlijk dat je kind goed slaapt, maar nog belangrijker is dat je baby veilig slaapt. Maar hoe zorg je voor een veilige slaapomgeving? In dit artikel vind je de basisrichtlijnen om je baby veilig te laten slapen en we geven ook andere tips die bijdragen aan een veilige nachtrust. Meer een luisteraar? Beluister onze podcast in samenwerking met veiligheidNL waarin we de richtlijnen met nuances bespreken.
Een veilige slaapomgeving helpt de kans op wiegendood te verkleinen. Wiegendood is een verzamelterm voor kindersterfte in de wieg en deze term wordt gegeven aan alle gevallen waarbij de oorzaak van het plotselinge overlijden niet bekend is. Hoewel het aantal gevallen van wiegendood in Nederland de afgelopen decennia flink is afgenomen, overlijden er jaarlijks nog steeds kinderen in de wieg.
Uit recente onderzoeken is gebleken dat er een verhoogd risico op wiegendood is als een drietal factoren tegelijk aanwezig zijn:
Het is goed om te beseffen dat we eigenlijk alleen invloed hebben op de omgevingsfactoren. Om een veilige slaapomgeving te creëren heeft het Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid algemene richtlijnen opgesteld.
De rugligging is het meest veilig voor baby’s, omdat ze zichzelf en hun hoofd nog niet goed kunnen draaien. Het is dus belangrijk dat het gezichtje vrij ligt tijdens het slapen. Bij slapen op de zij of op de buik kan de ademhaling worden belemmerd en is de kans op verstikking groter. Leg je baby dus niet op de buik of zij weg, ook niet bij uitzondering.
Het algemene advies is om de eerste 2 jaar geen dekbed of kussen te gebruiken, om de kans op verstikking te verkleinen. Bij een goed passende slaapzak is dit risico veel kleiner dan bij losse dekens. Een slaapzak zorgt er ook voor dat een baby minder woelt, wat de kans op verstikking ook verkleint.
Onderzoeken tonen een duidelijk verband aan tussen roken en wiegendood, ook passief roken. Rook daarom niet in het bijzijn van je baby, maar rook ook niet in de slaapkamer van je baby of in de rest van het huis.
Een eigen wieg of ledikant is de meest veilige slaapplek voor een baby. Het algemene advies is om de eerste 6-12 maanden met je baby op de kamer te slapen, maar niet in hetzelfde bed. Slapen in hetzelfde bed vergroot de kans op verstikking of oververhitting, door factoren zoals het matras, het dekbed of de kussens.
Kies daarnaast voor een wieg en matras die aan de laatste veiligheidseisen voldoen.
Uit onderzoek blijkt dat het geven van borstvoeding de kans op wiegendood verkleint, net als het gebruik van (fop)spenen.
Kalmerende medicijnen of slaapmiddelen worden afgeraden voor baby’s, tenzij anders wordt geadviseerd door een arts. Houd er ook rekening mee dat je zelf bepaalde medicijnen beter niet kunt gebruiken als je borstvoeding geeft. Je baby kan deze binnenkrijgen via de moedermelk. Check medicatie daarom altijd vooraf bij je arts.
Het is belangrijk dat je baby het niet te warm of te koud heeft in bed, om onderkoeling of oververhitting te voorkomen. Let daarom goed op de combinatie van kleding, beddengoed en de temperatuur in de kamer. De TOG-waarde is een richtlijn die kan helpen bij het bepalen van de juiste kleding en het beddengoed.
Om de lichaamstemperatuur van je baby te voelen, kan je het beste in de nek voelen. De handen en voeten van je baby zijn geen goede graadmeter.
Naast de bovengenoemde richtlijnen zijn er nog een aantal andere tips die bijdragen aan een veilige slaapomgeving:
Wil je meer weten over veilig slapen? In onze slaapgidsen besteden we aandacht aan een veilige slaapomgeving. Als je een gerichte vraag hebt over veilig slapen of het slaapgedrag van je baby, kan je ook een telefonisch consult boeken. In dit consult bespreken we jouw vragen en gaan we samen op zoek naar oplossingen die bij jullie passen.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!