Strijd rondom bedtijd is één van de meest voorkomende slaapuitdagingen waar ouders mee struggelen. Veel baby’s en peuters verzetten zich ’s avonds tegen bedtijd, waardoor ze laat naar bed gaan en in sommige gevallen veel stress en frustratie veroorzaken bij hun ouders. Waarom is bedtijd zo’n strijd? In dit artikel geven we veelvoorkomende oorzaken voor de strijd rondom bedtijd en tips hoe jij je kindje sneller kunt laten wennen aan bedtijd.
In dit artikel:
Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden is het belangrijk om eerst te kijken naar waarom je baby of peuter mogelijk onrustig is.
De weerstand tegen dutjes en bedtijd van een baby hebben veel te maken met het vermogen om tot rust te kunnen komen. Als je baby overdag veel (te veel) heeft geslapen, kan het zijn dat hij niet moe genoeg is om te gaan slapen. Leg je een kindje te vroeg weer in bed dan kan dit weerstand opleveren. Als het laatste dutje van je baby te laat op de dag is en/of te lang duurt (afhankelijk van de leeftijd), kan dit ook een reden zijn om wakker te blijven rond bedtijd.
Voor veel peuters is het van belang om overdag op precies het juiste moment van de dag een middagdutje te doen. Te vroeg op de dag een middagdutje vergroot de kans op oververmoeidheid aan het einde van de dag. Ook de lengte van de dutjes van een peuter is van invloed op hoe bedtijd verloopt.
In onze slaapgids met digitale voorbeeldroutines vind je voorbeeldroutines per leeftijd gebaseerd op de wakkertijden die past bij de leeftijd van je kindje.
Als je baby veel hazenslaapjes doet overdag is de kans groot dat hij in de avond oververmoeid is. Vooral bij jonge baby’s weten we dat wanneer ze weinig slapen er meer cortisol wordt opgebouwd. Dit zorgt voor hyperactiviteit en dat zorgt er weer voor dat ze niet moe lijken of dat het niet lukt om in slaap te vallen terwijl ze eigenlijk heel moe zijn.
Oververmoeidheid voor bedtijd kan er ook toe leiden dat je baby na zo’n 45minuten na bedtijd weer wakker wordt, ’s nachts vaker wakker wordt of vroeg wakker wordt. Ook dit heeft te maken met het stresshormoon cortisol dat nog in het lichaam zit. Cortisol remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Hierdoor is het lastiger om in een fijn slaapritme te komen.
Een hongerige baby zal niet gemakkelijk tot rust komen. Als de dutjes van je baby goed gaan en je over- of ondervermoeidheid kunt uitsluiten, is honger de volgende meest voorkomende reden voor een onrustige bedtijd. Jonge baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen er lang over doen om tot rust te komen. Wanneer ze net lekker lijken te slapen, worden die plotseling weer wakker en hebben meer voeding nodig. Dit wordt een clustervoeding genoemd, die jongere baby’s kan helpen om aan het begin van de nacht langer te slapen.
Clustervoeding begint vaak in de avond en kan soms een paar uur duren. Dit kan de reden zijn dat je baby niet meteen in slaap valt.
Honger voor het slapengaan kan ook een probleem zijn voor peuters. Als je peuter om de een of andere reden niet goed heeft gegeten, vooral tijdens het avondeten, dan merk je misschien dat hij chagrijnig of prikkelbaar wordt voor het slapen gaan. Deze gedragsverandering kan een signaal zijn dat ze nog steeds honger hebben, dus het aanbieden van een snack, zoals een banaan of yoghurt voor het slapengaan kan helpen om ze te vullen en tot rust te brengen.
Als je baby of peuter vlak voor het slapengaan een te spannende film kijkt of op een andere manier overprikkeld wordt, is de kans groot dat ze daarna moeite hebben om rustig te worden en in slaap te vallen. Bij jonge baby’s komt overprikkeling heel vaak voor en soms kunnen zelfs felle lichten of te veel lawaai genoeg zijn om overprikkeld te raken.
Een fijn, ontspannende rustig moment voor het slapengaan is een slimme manier om je baby of peuter slaperig te maken. Sluit de gordijnen, dim de lichten en lees wat boeken of zing liedjes. Het bedtijdritueel of slaaproutine begint officieel pas wanneer je daadwerkelijk je kind naar bed brengt maar onderschat ook de momenten hiervoor niet.
Als de kamer van je baby of peuter licht, of er is een fel nachtlampje kan dit ervoor zorgen dat je baby of peuter zich verzet tegen bedtijd. Zowel volwassenen als baby’s hebben “donker” nodig om het hormoon melatonine aan te maken waardoor we in slaap kunnen vallen. Te veel licht in de kamer of het gebruik van een nachtlampje kan de aanmaak van melatonine remmen en je kind zal hierdoor moeite hebben om in slaap te vallen.
Voor baby’s en peuters jonger dan 2 jaar raden we aan om ze in een volledig donkere kamer te laten slapen. Na 2 jaar kunnen sommige peuters een echte angst voor of in het donker ontwikkelen. In dit geval kan een nachtlampje helpen om ze gerust te stellen.
Peuters zijn goed in het vertonen van uitstelgedrag. Een peuter kan op een slimme manier allerlei excuses verzinnen om meer aandacht te krijgen en om zo bedtijd te verlaten. Het komt vaak voor dat het bij peuters langer duurt voordat ze daadwerkelijk in slaap vallen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verwerken van de dag. Duurt het langer om tot rust te komen of raakt je peuter continu in streek als jij weg gaat? Dan is het de moeite waard om de slaaproutine overdag eens te bekijken. Wellicht heeft je peuters wat meer of minder slaap nodig overdag. Zoals eerder besproken is het vanaf deze leeftijd belangrijk dat het dutje op het juiste moment plaatsvindt en dat de lengte van het dutje past bij de leeftijd van je kindje. Wanneer een peuter oververmoeid is of juist ondervermoeid is, is het logisch dat ze wat lastiger naar bed gaan.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!