Een speen heeft veel voordelen, vooral bij jongere baby’s. Ook oudere baby’s worden soms nog kalm van een speen, waardoor ze beter in slaap vallen. Maar wanneer wil je de speen afbouwen? En hoe pak je het aan als je de speen wilt weghalen bij je kind?
Hoewel een speen verschillende voordelen heeft, kan hij op een gegeven moment ook zorgen voor slaapproblemen bij je baby. Bijvoorbeeld als je baby de speen nodig heeft om in slaap te vallen, maar hem nog niet zelf kan pakken. Dit betekent dat jij iedere keer nodig bent om de speen te geven, ook midden in de nacht. Het kan dan een overweging zijn om de speen af te bouwen en te laten verdwijnen.
Vanaf wanneer kan je de speen afbouwen en tot welke leeftijd kan je een speen in een keer weghalen? De beste manier om een speen af te bouwen is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
Op deze leeftijd is het relatief makkelijk om een speen weg te halen. In de meeste gevallen weet een baby na 2 dagen niet meer van het bestaan van de speen. Ons advies is dan ook om de speen cold turkey weg te halen.
Wil je de speen afbouwen bij je baby van 3 tot 6 maanden? Ons advies is om ook op deze leeftijd de speen in één keer weg te halen. Het verschilt per baby hoelang het duurt om aan de nieuwe situatie te wennen. Gemiddeld is een baby van deze leeftijd het bestaan van de speen na maximaal een week vergeten.
Wil je de speen afbouwen bij een baby van 6 tot 8 maanden? Op deze leeftijd is het afhankelijk van de situatie wat je het beste kunt doen. Is je baby erg aan de speen gehecht? Dan kun je proberen om te oefenen met zelf pakken. Vaak lukt dit pas vanaf 8 maanden. Je kunt de speen ook aan een voorwerp vastmaken. Zo kan je baby de speen makkelijker vinden.
Een andere optie is om de speen alsnog weg te halen. Houd er dan wel rekening mee dat kinderen op deze leeftijd flink kunnen huilen om de speen en begrijpen dat ze (lang genoeg) moeten huilen om de speen te krijgen. Het weghalen is dus moeilijker dan voorheen. Hoe lastig het is, verschilt ook weer per situatie. Sommige kinderen zijn na 3 dagen gewend aan de situatie, terwijl het bij andere baby’s ook 7 dagen kan duren voordat ze het accepteren. Het kan dus wel een week duren voordat je kind sneller stopt met huilen.
Als je baby ouder is dan 8 maanden is de kans groot dat hij een emotionele band heeft opgebouwd met de speen. Je kunt er nog steeds voor kiezen om de speen te laten verdwijnen, maar dit zal een stuk lastiger gaan. Bovendien kunnen de meeste baby’s op deze leeftijd het speentje zelf pakken. Het is niet meer nodig om hiervoor naar je baby’s kamer te gaan. Rond de 2.5 jaar is een geschikter moment.
Rond de 2.5 jaar is een mooi moment om de speen te laten verdwijnen. Betrek je peuter hierbij en benoem dat je peuter nu groot genoeg is om ook zonder speen te leven. Een tip is om de speen achter te laten op vakantie. Betrek je peuter hierbij en vertel dat de speen nu voor een ander baby’tje is. Door het achter te laten op vakantie beseft jouw peuter ook dat het niet mogelijk is om de speen nog terug te krijgen. Een andere manier is om de speen in te ruilen voor een gewild cadeau. Wat je ook doet: Belangrijk is dat je de speen niet meer terug geeft.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!