9.5/10 - 2874 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
een weg vinden in de slaapregressie van 8 maanden slaaptipsvoorbabys
Slaapregressies4-12 maanden,

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen terug:

  • Wat is een slaapregressie?
  • Tekenen van de slaapregressie van 8 maanden
  • Wat veroorzaakt deze achteruitgang?
  • Hoe lang duurt deze achteruitgang?
  • Is het de regressie van 8 maanden of iets anders?
  • Hoe de slaapregressie van 8 tot 10 maanden te overleven

Wat is een slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die goed heeft geslapen ’s nachts plotseling wakker wordt, moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag weigert of overslaat. Dit is een natuurlijke en normale verandering voor een baby, maar het kan wel een lastige tijd zijn voor ouders.

We weten inmiddels dat een kindje de eerste twee jaar na de geboorte een aantal slaapregressie doormaken.

Een belangrijk onderdeel van het succesvol doorlopen van deze slaapregressies is begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt en wat er op dit moment met een baby gebeurt.

Signalen van de slaapregressie van 8 maanden

Het belangrijkste signaal dat je kindje een achteruitgang in de slaap doormaakt, is dat hun slaappatroon plotseling verslechtert. Wat specifiekere signalen zijn:

  • Meer wakker worden in de nacht en lang wakker blijven
  • Verhoogde drukte
  • Je baby kan niet langer zelf tot rust komen tussen slaapcycli zoals voorheen
  • Weigeren om te dutten
  • Huilen of protesteren tijdens dutjes of voor het slapen gaan
  • Verhoogde verlatingsangst
  • Je baby bereikt nieuwe mijlpalen zoals kruipen, trekken om te gaan staan, lopen, praten etc.

Wat veroorzaakt de achteruitgang?

Zoals we in ons artikel over slaapregressie vermelden, zijn regressies ontwikkelingsfasen die alle kindjes doormaken. De slaapregressie van 8 tot 10 maanden is grotendeels te wijten aan de sprongen in de fysieke en mentale ontwikkeling je kindje. In dit artikel lees je meer over hoe ontwikkelingssprongen de slaap kunnen beïnvloeden.

Meer lezen over slaapregressies? Alle oorzaken per slaapregressie? Overweeg onze digitale slaapgids over slaapregressies.

Fysieke ontwikkeling

Tussen de 8 en 10 maanden maakt je baby een enorme periode van lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen ontwikkeling door. Ze leren onder andere kruipen, optrekken om te staan ​en kunnen steeds meer hun stem vinden. Al deze ontwikkelingen houden je kindje behoorlijk bezig en dit kan tot gevolg hebben dat ze ook ’s nachts wakker worden om hun nieuwe vaardigheden te oefenen.

Daarnaast merken veel ouders dat hun kindje nog te actief is om in slaap te vallen, ondanks dat ze wel toe zijn aan slaap. Stel je voor: je komt na een lange werkdag thuis en die dag heb je een hele hoop nieuwe, leuke informatie tot je genomen. Dikke kans dat het ook jou niet lukt om direct te gaan slapen omdat je hersenen de dag nog aan het verwerken zijn. Hetzelfde geldt voor onze baby’s!

Mentale ontwikkeling

Veel kindjes worden steeds alerter en begrijpen wat er gaat gebeuren. Veel kindjes laten ook zichtbaar signalen van verlatingsangst zien in deze periode.

Op deze leeftijd kunnen baby’s de ene volwassene van de andere gaan onderscheiden en begrijpen dat ze steeds meer dat jij weg kunt gaan.

In de eerste maanden van het leven van je baby is het je misschien opgevallen dat je kleintje graag kiekeboe speelde. Dit komt omdat, in hun gedachten, als je eenmaal uit hun gezichtsveld verdween, je letterlijk verdween en vervolgens weer verscheen. Voor oudere baby’s is dit echter niet langer het geval. Nu merk je misschien dat je kleintje aanhankelijker wordt en huilt als je hem verlaat. Dit komt omdat wanneer je ze verlaat, ze nu begrijpen dat je nog steeds ergens bent, net buiten hun zicht, en natuurlijk willen ze liever dat je bij hen bent.

Hoe lang duurt de slaapregressie van 8 maanden?

Maak je geen zorgen, in tegenstelling tot de slaapregressie van 4 maanden, is deze slaapregressie van tijdelijke aard en duurt het meestal een paar weken. Als er tijdens deze regressie nieuwe slaapassociaties ontstaan, het het wel een stuk langer duren. Een slaapassociatie is iets waar een baby afhankelijk van is geworden om in slaap te vallen.

Hoewel een slaapassociatie niet “schadelijk” of “erg” is, weten we inmiddels wel dat een slaapassociatie voor slaapproblemen kan zorgen. Wanneer jij tijdens een slaapregressie je baby gaat helpen om in slaap te vallen, bijvoorbeeld door hem in slaap te voeden of te wiegen, kan je kindje al binnen een paar dagen gewend raken aan deze manier van (in)slapen. Deze slaapassociatie zal steeds vaker nodig zijn en dit kan dan een reden zijn tot minder slaap overdag én ’s nachts.

Is het de regressie van 8 maanden of iets anders?

Er gebeuren best veel dingen in deze leeftijdsfase. In plaats van de slaapregressie kun je ook te maken krijgen met andere zaken zoals:

De overstap van 3 naar 2 dutjes

Ergens tussen de 6 en 8 maanden zijn de meeste baby’s eraan toe om het derde dutje, het namiddagdutje, te laten vallen. Doe je dit niet dan kan je merken dat er problemen ontstaan zoals struggles bij bedtijd, vroeg wakker worden en/of vaker in de nacht wakker worden. Is jouw kindje rond de 8 maanden, ben je nog niet aan deze transitie begonnen én ervaar je slaapproblemen? Dan is ons advies om eerst onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines te gaan volgen en het derde dutje niet meer aan te bieden.

Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes is een veelgebruikte reden waarom een baby niet slaapt. Hoewel het zeker kan dat je baby last heeft van doorkomende tandjes is het vaak geen probleem dat de slaap enorm verstoort. Het is absoluut niet de reden voor wekenlang slaaptekort. Lees hier meer over tandjes en slaap.

Hoe de slaapregressie van 8 maanden overleven?

Hoewel het enorm zwaar kan voelen is het belangrijk om te onthouden dat deze achteruitgang in slaap juist betekent dat je baby groeit en zich ontwikkelt. Hoewel de slaapregressie van 8 maanden zwaar kan zijn, zijn er een paar dingen die je wel kunt doen:

  • Onthoud dat dit slechts een korte fase is en dat het binnen een paar weken voorbij zal zijn
  • Probeer te voorkomen dat er nieuwe slaapassociaties ontstaan die je later weer moet afleren
  • Houd je zo goed mogelijk aan je routine en zorg ervoor dat de wakkertijden en dutjes indeling kloppen bij de leeftijd van je baby.
  • Laat je baby altijd in het donker slapen
  • Help je baby en stel je baby gerust maar blijf hem de kans geven om zelf in slaap te vallen
  • Zorg voor veel fysieke en mentale stimulatie tijdens de wakkere momenten

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Slaapregressie 8 weken

Slaapregressie 8 weken

Gedraagt jouw baby van 8 weken zich opeens anders? Merk je dat jouw baby van 8 weken bijvoorbeeld opeens anders slaapt? Wellicht vind je het dan interessant om te lezen dat veel ouders rond de 8 weken na de geboorte een omslag merken in het gedrag van hun pasgeboren baby. Omdat veel ouders een achteruitgang ervaren in slaap noemen we dit de slaapregressie van 8 weken. Lees er meer over in dit artikel. Slaapregressie 8 weken De slaapregressie van 8 weken kan rond de 8 weken plaatsvinden. Natuurlijk merken sommige ouders al iets van deze slaapregressie rond de 6 weken en andere ouders pas rond de 10 weken. Elke kindje maakt dezelfde ontwikkelingen door en er is een bepaalde range waarin de meeste baby’s een bepaalde ontwikkeling doormaken. Toch is het niet gek als jouw baby net wat eerder of later deze slaapregressie van 8 doormaakt. De range is namelijk een brede periode van een paar weken.Dit geldt overigens voor alle slaapregressies die een kindje doormaakt. De slaapregressie van 8 weken is een tijdelijke verandering in het slaapgedrag van jouw kindje. Veel ouders ervaren een achteruitgang in de slaap van hun baby van 8 weken. Alhoewel dit vervelend is en

Ontwikkelingen, Slaapregressies, 0-16 weken, 
Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Deze BN’ers hebben hun (nacht)rust terug

Alle ouders en kinderen voorzien van meer (nacht)rust is onze missie. En wij zijn goed op weg. De afgelopen jaren hebben wij al duizenden ouders en kindjes mogen helpen aan meer slaap. Tussen die ouders zaten ook veel ouders die jij misschien wel (her)kent van uit het medialandschap. In dit artikel delen we met jou enkele namen die wij hebben mogen begeleiden naar meer slaap. Vanzelfsprekend delen wij alleen de namen die via hun eigen kanalen ook hebben gedeeld dat ze enthousiast waren over onze werkwijze. Slaaptipsvoorbabys to the rescue Inmiddels hebben wij al tientallen bekende Nederlands mogen begeleiden naar meer (nacht)rust. Ook zij kennen, net als ieder ander, slaapproblemen en struggelen soms met het slaapgedrag van hun kindje. Wij zijn enorm trots op de lijst met namen die wij al hebben mogen begeleiden. Veel van hen hebben op Instagram of YouTube gedeeld hoe zij door ons zijn begeleid en wellicht is dat voor jou fijn om te bekijken. Op ons Instagram kanaal vind je onder de highlight “fans” ook een greep uit de BN’ers die wat gedeeld hebben over ons. Deze Bekende Nederlanders hebben wij mogen helpen aan meer (nacht)rust:*Laatste update juni 2024

Dutjes, Leeftijd, Methodieken, Ontwikkelingen, Overig, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaapproducten, Slaapregressies, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen, video, Voedingen, Voedingsschema, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Beluister onze nieuwste podcast aflevering over Inbakeren: In de “slaaptipsvoorbabys”- podcast informeren wij over het slaapgedrag van baby’s en peuters, precies zoals je van ons gewend bent. Wij bespreken hier verschillende onderwerpen en nodigen zo nu en dan gasten uit om het met hen te hebben over kinderslaap. We hopen vooral dat we jou met deze podcast net dat stukje meer informatie, verdieping en nuance kunnen geven. Luister je mee? Verschillende onderwerpen passeren de revue In onze podcast worden verschillende onderwerpen besproken die allemaal betrekking hebben op slaap. We nodigen gasten uit die expert zijn binnen hun vakgebied om ook met hen het gesprek aan te gaan. Zo is gerenomeerd neuroloog Steven Laureys te gast en spreken we met hem over het belang van slaap. Ook Ria Blom vertelt in een van de podcasts wat over inbakeren en we gaan in gesprek met Oei ik Groei over “sprongen”. In gesprek verschillende slaapcoaches, ieder met een andere opleiding Zoals te zien was in de uitzending van KRO-NCRV “een wildgroei aan coaches” zijn er de afgelopen jaren veel slaapcoaches bij gekomen. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is omdat er zo meer ouders en kindjes aan (nacht)rust worden geholpen kent deze ontwikkeling ook

Methodieken, Ontwikkelingen, Overig, Podcast, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaapproducten, Slaapregressies, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen, video, Voedingen, Voedingsschema, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
De 12-15 maanden slaapregressie

De 12-15 maanden slaapregressie

Wellicht kun jij j inmiddels expert noemen op het gebied van slaapregressies maar om jou extra te informeren hebben wij een artikel geschreven over de 12-15 maanden slaapregressie. Zodat jij én je kindje gemakkelijker door deze periode heen komen. In dit artikel lees je: Wat is een slaapregressie? Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die altijd prima goed heeft geslapen ’s nachts plotseling wakker wordt en/of opeens moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag opeens weigert of overslaat. Het is belangrijk om te weten dat dit deze veranderingen heel normaal zijn en vaak te wijten zijn aan mentale of fysieke ontwikkelingen van je kindje. Een slaapregressie is vaak een progressie op een ander vlak. Vaak is deze progressie een lastige periode voor kindjes en voor ouders op het gebied van slaap, vandaar dat het een slaapregressie (slaap achteruitgang) wordt genoemd. Wat is de 12-15 maanden slaapregressie? Je hebt de 4 maanden slaapregressie overleeft, vervolgens ook de pittige 8 maanden slaapregressie en voor je het weet heb je weer te maken met de volgende, de 12-15 maanden slaapregressie. Deze slaapregressie is anders dan de slaapregressies die je mogelijk hiervoor hebt ervaren.  Deze slaapregressie verschilt van de 4

Slaapregressies, 1-2 jaar, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids