Je dreumes maakt in de periode na zijn eerste verjaardag verschillende fysieke en mentale ontwikkelingen door. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Hoewel sommige kinderen rond hun eerste verjaardag al een slaapregressie doormaken, is het ook heel normaal als deze slaapregressie pas bij 14 maanden plaatsvindt. Wat houdt deze 14 maanden slaapregressie in en waar moet je als ouders rekening mee houden?
De 14 maanden slaapregressie is vergelijkbaar met de sprong bij 12 maanden, hij vindt alleen 2 maanden later plaats. Het is belangrijk om te beseffen dat een slaapregressie niet gebonden is aan de leeftijd van je kind. De maanden die bij een slaapregressie worden genoemd zijn niets meer dan gemiddelden om een idee te geven wanneer je dit kan verwachten.
De 12 maanden slaapregressie heet zo omdat de slaap van kinderen gemiddeld rond deze leeftijd verandert door enkele belangrijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kosten veel energie en hebben invloed op de slaap van je kind. In feite is een slaapregressie dus meer een slaapprogressie: je kind ontwikkelt zich en slaapt hierdoor tijdelijk anders dan ‘normaal’. Ieder kind maakt deze ontwikkelingen op zijn eigen tijd door. Gemiddeld gebeurt dit rond de 12 maanden, maar het is ook heel normaal als dit wat eerder of juist later gebeurt (bijvoorbeeld bij 14 maanden)
Rond deze periode gebeurt er veel in de ontwikkeling van je kind, hoewel de exacte mijlpalen per kind verschillen. Zichzelf optrekken, leren staan, pogingen tot lopen doen of misschien zelfs al de eerste stapjes zetten zijn enkele veelvoorkomende fysieke ontwikkelingen. Een veelvoorkomende mentale ontwikkeling rond deze slaapregressie is de ontwikkeling van de taal. Misschien herkent je kind meer woordjes, probeert hij ze uit te spreken of hoor je hem steeds meer zingen.
Al deze ontwikkelingen kosten je dreumes veel energie en hij heeft zijn slaap dus hard nodig. Toch kunnen al deze ontwikkelingen juist een invloed op de slaap hebben, waardoor je baby bij 14 maanden ineens slecht slaapt.
Een 14 maanden slaapregressie is een verandering in het slaappatroon van je dreumes. Er zijn veel verschillende kenmerken, maar de volgende signalen komen veel voor:
Het kan voor ouders lastig zijn om de signalen te herkennen en deze toe te schrijven aan een slaapregressie. Deze kenmerken kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben. Bij de 14 maanden slaapregressie komt het weigeren van de ochtenddut of tijdens de dut wakker in bed liggen bijvoorbeeld veel voor. Maar hoe weet je of je kind dutjes weigert omdat hij een slaapregressie doormaakt of dat hij klaar is om de ochtenddut te laten vallen?
Veel ouders laten het ochtenddutje vallen als hun kind rond 14 maanden ineens slecht slaapt. Hoewel sommige kinderen op deze leeftijd genoeg hebben aan 1 dutje, hebben de meeste kinderen de ochtenddut nog hard nodig. Ons advies is om niet te snel te stoppen met de ochtenddut. Heb je het idee dat je dreumes al goed zonder de ochtenddut kan? Bouw dit slaapje dan geleidelijk af. Lees meer hierover in dit artikel: van twee naar een slaapje.
De 14 maanden slaapregressie hangt samen met enkele grote mijlpalen van je kind. Het kan lastig zijn als je kind rond deze periode ineens slechter gaat slapen. Maar onthoud dat een slaapregressie iets tijdelijks is en vanzelf overgaat, ook deze slaapregressie van 14 maanden. Ons belangrijkste advies is om alles zoveel mogelijk bij het oude te houden. Gooi niet ineens de hele routine om als je baby dutjes weigert, niet meer zonder jou wil slapen of vaak wakker wordt ‘s nachts. Als je alles omgooit bestaat de kans dat je een nieuwe slaapassociatie creëert die in stand blijft terwijl de slaapregressie is verdwenen.
Je helpt je dreumes het beste door de routine duidelijk en herkenbaar te houden. Structuur en voorspelbaarheid helpen je baby bij een slaapritme en kunnen het slaapgedrag aanzienlijk verbeteren. Ben je op zoek naar een goede routine voor je dreumes van 14 maanden? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Als je op zoek bent naar persoonlijk advies over de 14 maanden slaapregressie of een ander onderwerp, raden we een telefonisch consult aan. In dit consult bespreken we jullie situatie en gaan we op zoek naar oplossingen en verbeterpunten. Werken aan het slaapgedrag van je kind kan altijd, ook tijdens slaapregressies.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications