Kinderen houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je baby weet waar hij of zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen en eten van je baby. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kans bestaat dat ritme ook de kans op wiegendood vermindert.
Je baby een ritme aanleren heeft dus verschillende voordelen. Maar hoe doe je dat en kan je hier al gelijk vanaf de geboorte mee beginnen?
Pasgeboren baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme of een biologische klok. De ontwikkeling van de biologische klok start na ongeveer 8 weken. Vanaf deze periode is het steeds belangrijker om een verschil te maken tussen dag en nacht. De ontwikkeling van de biologische klok duurt zelf ook ongeveer 8 weken en is rond de 4 maanden (16 weken) klaar.
Omdat een baby in de eerste weken na de geboorte nog geen dag- en nachtritme heeft, kan het lastiger zijn om een routine te volgen. Toch kan je als je wilt direct na de geboorte starten met een routine. Deze routine is dan vooral een leidraad en zorgt voor ritme en structuur in de dag. Dit kan niet alleen fijn zijn voor je baby, maar ook voor jezelf.
Waarom wil je bij het aanleren van een routine of ritme rekening houden met de biologische klok van je baby? Bij de biologische klok spelen twee hormonen een belangrijke rol: melatonine en cortisol. Melatonine is het slaaphormoon en van cortisol word je juist alerter. De hoeveelheid melatonine en cortisol ons lichaam varieert gedurende de dag en dit gebeurt ook bij je baby. Deze schommelingen zorgen ervoor dat de interne klok van je baby op bepaalde momenten aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen en op andere momenten juist alerter is.
Een routine volgen die rekening houdt met de werking van de biologische klok kan daarom fijn zijn voor je baby en ervoor zorgen dat hij of zij beter slaapt, zowel overdag als ‘s nachts. In onze slaapgids met voorbeeldroutines houden wij daarom onder meer rekening met de biologische klok en wakkertijden van je baby. Zo leg je je baby op de juiste tijden in bed en voorkom je dat hij oververmoeid raakt of niet moe genoeg is als je hem in bed legt.
Als ouder kan je je baby helpen met het aanleren van een ritme en het ontwikkelen van de biologische klok. Dit kan je doen aan de hand van een aantal factoren. Aan de hand van deze punten kan je jouw baby laten wennen aan een herkenbare routine én een duidelijk verschil in dag- en nacht aanleren.
Veel ouders zijn bang dat hun baby juist in de war raakt door overdag in het donker te slapen. Dit is niet het geval als op andere manieren een duidelijk onderscheid maakt tussen de dag en nacht. Denk aan de voeding, sociale interactie en indeling van de slaap.
In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines met vaste tijden voor voeding en slaap. De routines houden daarnaast rekening met de gemiddelde wakkertijden van je baby, het benodigd aantal slaapuren overdag en ‘s nachts en met de biologische klok.
Alles tussen 05:00 en 06:00 ’s ochtends beschouwen wij als nacht. Je bent het met me eens, toch? Dit is een verschrikkelijke tijd van de nacht om uit bed gesleurd te worden en toch is het zo’n gebruikelijke tijd om wakker te worden voor veel baby’s en kleuters. Waarom? Nou, dat heeft alles te maken met 2 dingen – Het slaaphormoon en de slaapcycli. Als een baby ’s avonds bijna naar bed gaat, begint het melatonineniveau (het slaaphormoon) te stijgen. Melatonine is een slaaphormoon dat vooral in het donker vrijkomt en ervoor zorgt dat we in slaap vallen en blijven. Het regelt onze slaapcycli ’s nachts (die langer zijn dan de slaapcycli overdag) en onderscheidt in onze hersenen de nachtslaap van de dagslaap. Van oudsher, voordat we het daglicht konden verlengen via kunst licht, begon ons lichaam bij het naderen van de schemering dit hormoon af te geven, waardoor we slaperig werden in de aanloop naar het slapengaan. Melatonine wordt alleen in het donker aangemaakt. Daarom is de natuurlijke, biologische bedtijd voor baby’s en kinderen meestal tussen 18.30 en 19.30 uur – net na de schemering. In de zomermaanden, als de zon veel later ondergaat, hebben veel baby’s en jonge
Een routine hanteren voor je baby of peuter is een gemakkelijke en effectieve manier om aan te geven dat het bijna bedtijd is. Doe je dit van jongs af aan dan zal je baby de opeenvolging van handelingen gaan herkennen. Het helpt je baby om tot rust te komen en makkelijker in slaap te vallen. Juist ook op de momenten dat je er zelf niet bent om je baby naar bed te brengen. In dit artikel vind je meer informatie over het creëren van een bedtijd routine. We beantwoorden de volgende vragen: Voorbeeld bedtijd routine baby 6 maanden Hieronder vind je een voorbeeld van een bedtijd routine voor een baby van 6 maanden met een bedtijd van 19:00 (zoals wij adviseren in ons voorbeeldroutine) 18:00 Badje18:10 Afdrogen en een fijne massage met olie18:10 Slaapkleding aan doen, een liedje zingen of een boekje lezen18:15 Voeding18:50 Klaar met voeden. Doe het slaapzakje aan, knuffel met je baby en zing een liedje. Leg je baby in bed, zeg je baby gedag en doe de lichten uit. 19:00 Klaar om te gaan slapen. Baby’s houden van voorspelbaarheid. Ze kunnen al vrij jong patronen herkennen en begrijpen.Pas deze routine zo consistent mogelijk toe en je zult merken
“Maak nooit een slapende baby wakker”, is een bekend gezegde dat door veel (groot)ouders erg serieus genomen wordt. Het gezegde lijkt aan te geven dat. het niet goed is om een slapende baby wakker te maken en dat je een baby te allen tijde moet laten slapen. Niets is minder waar. Juist om je baby in een fijn ritme te krijgen, een ritme dat past bij de leeftijd van je baby, is het vaak nodig om een baby af en toe wakker te maken. Juist om te zorgen dat er op bepaalde momenten beter geslapen wordt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. Waarom een baby wakker maken? Hoewel het per kindje verschilt hebben de meeste baby’s tijd nodig om te leren slapen, net zoals een ouder kind de tijd nodig heeft om te leren lopen of lezen. Baby’s weten niet direct na de geboorte het verschil tussen dag en nacht.Ze weten ook niet hoe ze hun eigen slaap(uren) moeten verdelen en hun circadiaanse ritme in moeten stellen. Baby’s zijn afhankelijk van externe factoren die hun biologische klok kunnen reguleren. Sowieso begint de biologische klok van baby’s pas rond de 8 weken te ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat soms vanzelf
Een omgekeerd dag- en nachtritme. Het komt veel voor bij jonge baby’s. Slaapt je pasgeboren baby bijna de hele dag maar houdt hij jouw ’s nachts wakker? Hoewel dit vervelend kan zijn is het iets wat vaker voorkomt. In dit artikel leggen we je uit hoe dat komt en wat je kunt doen om je baby te helpen aan een dag- en nachtritme wat matcht bij zijn of haar biologische klok. Het duurt ongeveer 12 tot 16 weken voordat de biologische klok (ook wel het circadiaanse ritme of slaap/waak ritme) ontwikkeld is. Dit betekent dat het dus best even kan duren voordat je kindje een dag- en nachtrime gaat ontwikkelen. Wat is dag- en nacht verwarring baby? Een dag- en nacht verwarring bij een baby is wanneer een baby overdag voornamelijk slaapt en ’s nachts veel wakker is. Dit is het gevolg van een biologische klok die nog niet helemaal op de juiste manier is afgesteld met ons waak- en slaapritme. De biologische klok van je baby heeft zich als het ware nog niet helemaal juist ingesteld. Baby’s worden niet geboren met een biologische klok. Deze begint pas te ontwikkelen na een paar weken. Hoe ziet een dag-en nacht verwarring
Hoewel sommige ouders zweren bij een routine voor hun kindje, roept het woord ‘routine’ bij veel ouders ook een negatieve reactie op. In dit artikel zetten wij uiteen waarom routines voor veel jonge kindjes toch voordelen kan bieden. Op het gebied van slaap, voedingen. Na dit artikel begrijp je waarom “rust en regelmaat” als de “heilige graal” wordt gezien voor jonge kindjes. In dit artikel vind je: Wat bedoelen wij met een routine? Laten we beginnen met kijken naar wat een routine eigenlijk is. Een routine betekent simpelweg een reeks herhaalde stappen of reeks achtereenvolgende handelingen in een proces. Dit zijn dingen die over het algemeen meerdere of meer dagen achter elkaar nagenoeg elke dag in dezelfde volgorde gebeuren. Hoewel niet iedereen dit beseft heeft bijna ieder mens wel bepaalde routines waar hij of zij overdag (on)bewust gebruik van maakt. Of je nu wel of geen kinderen hebt. Denk hierbij aan een ochtendroutine of avondroutine. Grote kans dat jij ook standaard handelingen hebt die je elke ochtend en avond uitvoert. Denk hierbij aan opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Elke dag en op ongeveer dezelfde tijden worden dezelfde stappen herhaald in hetzelfde proces. Een avondroutine kan er ongeveer zo uitzien:
Er wordt steeds meer bekend over het slaapgedrag van baby’s en kinderen. Er is veel informatie beschikbaar voor iedereen die dat interessant vindt. Er is zelfs zo veel bekend over het slaapgedrag van jonge kinderen dat er verschillende bedrijven (zoals wij) zijn ontstaan om ouders én kindjes te helpen aan meer informatie en vooral aan meer slaap. Want juist slaap is iets wat ouders én kindjes nodig hebben, juist in die eerste prille jaren na de geboorte en van het ouderschap. Slaaptipsvoorbabys voorziet ouders én kindjes van meer (nacht)rust en dat doen wij al enkele jaren met veel succes door onze science- en evidence based tips en adviezen. Kinderslaap: een onderwerp van discussie Kinderslaap fascineert en is (net als veel andere opvoed gerelateerde zaken) een onderwerp van discussie. Hoewel de ene ouder meer bezig is met (door)slapen dan de andere ouder en niet iedereen gelooft dat je daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen op het slaapgedrag van een baby (en dat is prima, ieder zijn mening), laat de wetenschap toch iets anders zien. Ook de hoeveelheid ouders die wij hebben mogen helpen (inmiddels duizenden) bewijzen in mijn optiek dat we toch wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op het slaapgedrag van kinderen. Ons
Beluister onze nieuwste podcast aflevering over Inbakeren: In de “slaaptipsvoorbabys”- podcast informeren wij over het slaapgedrag van baby’s en peuters, precies zoals je van ons gewend bent. Wij bespreken hier verschillende onderwerpen en nodigen zo nu en dan gasten uit om het met hen te hebben over kinderslaap. We hopen vooral dat we jou met deze podcast net dat stukje meer informatie, verdieping en nuance kunnen geven. Luister je mee? Verschillende onderwerpen passeren de revue In onze podcast worden verschillende onderwerpen besproken die allemaal betrekking hebben op slaap. We nodigen gasten uit die expert zijn binnen hun vakgebied om ook met hen het gesprek aan te gaan. Zo is gerenomeerd neuroloog Steven Laureys te gast en spreken we met hem over het belang van slaap. Ook Ria Blom vertelt in een van de podcasts wat over inbakeren en we gaan in gesprek met Oei ik Groei over “sprongen”. In gesprek verschillende slaapcoaches, ieder met een andere opleiding Zoals te zien was in de uitzending van KRO-NCRV “een wildgroei aan coaches” zijn er de afgelopen jaren veel slaapcoaches bij gekomen. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is omdat er zo meer ouders en kindjes aan (nacht)rust worden geholpen kent deze ontwikkeling ook
Alle ouders en kinderen voorzien van meer (nacht)rust is onze missie. En wij zijn goed op weg. De afgelopen jaren hebben wij al duizenden ouders en kindjes mogen helpen aan meer slaap. Tussen die ouders zaten ook veel ouders die jij misschien wel (her)kent van uit het medialandschap. In dit artikel delen we met jou enkele namen die wij hebben mogen begeleiden naar meer slaap. Vanzelfsprekend delen wij alleen de namen die via hun eigen kanalen ook hebben gedeeld dat ze enthousiast waren over onze werkwijze. Slaaptipsvoorbabys to the rescue Inmiddels hebben wij al tientallen bekende Nederlands mogen begeleiden naar meer (nacht)rust. Ook zij kennen, net als ieder ander, slaapproblemen en struggelen soms met het slaapgedrag van hun kindje. Wij zijn enorm trots op de lijst met namen die wij al hebben mogen begeleiden. Veel van hen hebben op Instagram of YouTube gedeeld hoe zij door ons zijn begeleid en wellicht is dat voor jou fijn om te bekijken. Op ons Instagram kanaal vind je onder de highlight “fans” ook een greep uit de BN’ers die wat gedeeld hebben over ons. Deze Bekende Nederlanders hebben wij mogen helpen aan meer (nacht)rust:*Laatste update juni 2024
Kinderen houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je baby weet waar hij of zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen en eten van je baby. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kans bestaat dat ritme ook de kans op wiegendood vermindert. Je baby een ritme aanleren heeft dus verschillende voordelen. Maar hoe doe je dat en kan je hier al gelijk vanaf de geboorte mee beginnen? Vanaf wanneer ritme bij baby aanleren? Pasgeboren baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme of een biologische klok. De ontwikkeling van de biologische klok start na ongeveer 8 weken. Vanaf deze periode is het steeds belangrijker om een verschil te maken tussen dag en nacht. De ontwikkeling van de biologische klok duurt zelf ook ongeveer 8 weken en is rond de 4 maanden (16 weken) klaar. Omdat een baby in de eerste weken na de geboorte nog geen dag- en nachtritme heeft, kan het lastiger zijn om een routine te volgen. Toch kan je als je wilt direct na de geboorte starten met een routine. Deze routine is dan vooral
Wat is het ideale ritme van jouw baby van 4 weken en hoe zorg je daarvoor? Je kindje is nog heel jong, dus zal veel moeten slapen. Dat geldt voor ’s avonds en ’s nachts, net als voor overdag. Door je kleine ook overdag goed te laten slapen zal je merken dat je baby al eerder ’s nachts door gaat slapen. Dat betekent aan de andere kant niet dat je jouw baby zomaar onbeperkt overdag kunt laten slapen. Te veel slaap is ook niet goed. En zorg voor een duidelijk ritme, zodat je kleine daar iedere dag een beetje meer aan kan wennen. Veel slaap nodig: 4 tot 6 uur overdag Je kindje van 4 weken heeft overdag nog veel slaap nodig. Het gaat om 4 tot 6 uur per dag. Sommige kinderen slapen meer dan anderen. Probeer aan te voelen hoeveel je baby nodig heeft. Voorkom oververmoeidheid (veel huilen na een tijdje wakker te zijn). Maar wordt je baby vaak eerder wakker dan de bedoeling is? Dan is minder slaap misschien een goed idee. Tip: de 4 tot 6 uur slaap geldt tussen 6:00/7:00 uur ’s morgens en 18:00/19:00 uur ’s avonds. Daarnaast slaapt je baby tijdens de avond
Wat is het ritme van jouw baby van 6 weken en hoe zorg je ervoor dat je kleine lekker zal slapen? Het ritme verandert per maand en zelfs per week, waardoor het verstandig is om dit goed in de gaten te houden. Zo zorg je ervoor dat je jouw baby voldoende laat slapen. En niet te veel, omdat je dan zal merken dat je kleine ’s avonds en ’s nachts te lang wakker is. Waar jij zelf ook weer slechter door zal slapen. Hoeveel slaap heeft jouw baby nodig? Hoeveel slaap jouw baby van 6 weken nodig heeft valt bij benadering goed aan te geven. Houd er aan de andere kant rekening mee dat dit per kind verschilt. En dat jouw kleine net wat verder of wat minder ver kan zijn. Waardoor de ene baby van 6 weken wat meer uren zal moeten slapen dan de ander. Naarmate je kleine ouder wordt kun je de slaap steeds een beetje verder afbouwen. Wel blijft het verstandig om voor een duidelijk ritme te zorgen. Dat geeft rust en duidelijkheid, zodat je al vroeg kunt beginnen met het opbouwen van slaapassociaties. Je zal in de komende weken en maanden merken dat jouw baby
Ritme en regelmaat zijn erg belangrijk bij baby’s en jonge kinderen. Deze structuur zorgt niet alleen voor voorspelbaarheid en een veilig gevoel, maar kan ook een positieve invloed hebben op het slaapgedrag van je baby. Wat is een goed ritme voor een baby van 7 maanden en hoe kan je helpen het ritme van je kind te verbeteren? Ritme bij een baby van 7 maanden In de eerste maanden ontwikkelt je baby zich ontzettend snel en veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op. Hoewel je baby bij 7 maanden al minder slaap nodig heeft dan eerst, is voldoende slaap nog steeds erg belangrijk. Wat is een goed slaapritme op deze leeftijd? Het is goed om te benoemen dat iedere baby anders is en dat dit heel normaal is. De ene baby heeft wat meer slaap nodig dan de ander. En waar de ene baby makkelijk in slaap komt, heeft de ander hier wat meer moeite mee. Hoewel iedere baby van 7 maanden anders is, is er wel een gemiddeld slaapritme op deze leeftijd. Een baby van 7 maanden slaapt gemiddeld nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 2 uur en 45 minuten overdag. Het is verstandig om deze slaap
Wat is het ritme van jouw baby van 2 maanden (of 8 weken) en hoe zorg je voor voldoende slaap? Je zal merken dat je baby nog veel slaap nodig heeft. Die slaap verdeel je over de avond en nacht, net als over verschillende momenten overdag. Hoeveel slaap jouw baby van 2 maanden precies nodig heeft verschilt per kindje. Wel kun je zo’n 4 uur slaap voor overdag aanhouden. Het is een mooie leidraad, waar de meeste kleintjes voldoende aan hebben. Afhankelijk van jouw kindje kan het iets meer of minder zijn. Als je kindje ouder wordt zal de behoefte aan slaap overdag steeds een beetje kleiner worden. 4 uur slaap per dag Het ritme van een baby van 8 weken vraagt om zo’n 4 uur slaap per dag. Je zal bij die hoeveelheid slaap per dag merken dat je kleintje zowel overdag als ’s nachts lekker slapen. Dat betekent dat ook jij daar veel plezier van hebt, omdat je beter zal slapen. Die 4 uur per dag kun je het best verdelen over een aantal dutjes. Op die manier heeft je kindje voldoende slaap. Tussendoor haal je jouw baby uit bed, waardoor er een fijne routine ontstaat. Probeer daar
Het ritme van jouw baby van 5 maanden is langzaamaan aan het veranderen. Je kindje wordt ouder, waardoor je zal merken dat er overdag steeds minder slaap nodig is. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de behoefte nog groot is. Je zal overdag voor meerdere dutjes moeten zorgen, al hoeven dat er geen 4 meer te zijn zoals eerder het geval was. Minder behoefte aan slaap De behoefte aan slaap overdag neemt af, naarmate je kindje ouder wordt. Je zal bovendien merken dat je baby af en toe hazenslaapjes zal doen. Dat zijn dutjes van 20 tot 45 minuten. Het is op zich niet erg, maar met die korte slaapjes is het lastig om tot voldoende uren per dag te komen. De behoefte aan slaap wordt steeds een beetje kleiner. Als je jouw baby te vaak naar bed brengt werk je die hazenslaapjes in de hand. Het is beter om van 4 dutjes per dag terug te gaan naar 3. Als je merkt dat je kindje ’s morgens nog moe is kun je ervoor kiezen om jouw kleintje een half uurtje eerder naar bed te brengen. Langere wakkertijd en minder slaap Het ritme van jouw baby van
Het ritme van jouw baby van 6 maanden vraagt om rust en regelmaat. Je kindje heeft veel slaap nodig, zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat je de hoeveelheid slaap langzaam aan af kunt bouwen. Je zal merken dat je kindje steeds een beetje minder slaap nodig heeft. Dus zou je jouw kleine overdag te veel laten slapen? Het risico bestaat dat je last krijgt van hazenslaapjes. Het zijn korte dutjes van 20 tot 45 minuten, waardoor je kleine de rest van de dag of de avond te vermoeit raakt. Minder behoefte aan een namiddag-dut Als je kleintje minder behoefte krijgt om overdag te slapen ga je dat het eerst merken aan de namiddag-dut. Je bent eerder al overgestapt van 4 dutjes per dag naar 3 dutjes per dag. Als het goed is slaapt je kleine ’s ochtends, ’s middags en in de namiddag nog een keer. Die laatste dut kun je als eerste gaan afbouwen. Het slaapje zit dicht op het ’s avonds naar bed gaan om de nacht lekker door te slapen. Als je merkt dat het ritme van jouw baby van 6 maanden verandert is dit de
Hoe zorg je voor een goed ritme voor jouw baby van 4 maanden? Je kleine heeft nog veel slaap nodig, maar dat wordt wel minder dan je misschien gewend bent van de eerste maanden. Baby’s zullen overdag steeds een beetje minder slapen, al zijn de stapjes die ze zetten nog klein. Let goed op het aantal dutjes per dag en probeer de wakkertijd er tussenin steeds een beetje langer te maken. Zo zorg je ervoor dat je hazenslaapjes tegengaat. Dit verbetert de slaap tijdens de avond en de nacht, waardoor je ook zelf beter door kunt slapen en jullie daar allemaal plezier van hebben. Klein beetje minder slaap Je baby heeft steeds een klein beetje minder slaap nodig, bijvoorbeeld rond de leeftijd van 4 maanden. Probeer vanaf dat moment toe te werken naar 3 dutjes per dag. Je gebruikt die om zo’n 4 tot 5 uur te laten slapen. Vooral de middag-dut is belangrijk. Als je daar voor voldoende slaap weet te zorgen zal je merken dat ook de slaapjes gedurende de rest van de dag goed gaan. Zelfs het slapen ’s avonds en ’s nachts wordt er een stuk beter van, omdat je baby de belangrijke rust en regelmaat
Wat is het ideale ritme van jouw baby van 3 maanden? Een baby van 12 weken heeft nog niet zo’n vast ritme. De ideale slaaptijden variëren nog sterk. Je kleintje heeft steeds een beetje minder slaap nodig. Toch kan het best lastig zijn om daar een ritme en routine in te vinden. Dat is wel belangrijk, omdat dit je uiteindelijk helpt om je kleintje lekker te laten slapen. Baby’s van 3 maanden hebben nog veel slaap nodig. Sommigen vinden daarin snel hun ritme, anderen hebben daar wat meer moeite mee. Dat is overigens helemaal niet erg. Het is normaal dat je bij 3 maanden of 12 weken even de tijd moet nemen om je kindje te leren wat de beste moment zijn om lekker te slapen. Op zoek naar een ritme Je kleine gaat bij 12 weken of 3 maanden op zoek naar een ritme. Daar kun jij bij helpen, bijvoorbeeld door overdag voor voldoende dutjes te zorgen. Hoeveel dat er moeten zijn verschilt per kindje. Het zijn er doorgaans 3 of 4. Je zorgt er daarmee voor dat je baby overdag voldoende zal slapen. Dat voorkomt oververmoeidheid, waardoor slapen in de avond en nacht lastiger zal zijn. Probeer voor
Jetlags zijn voor volwassenen al geen pretje, maar hoe ga je hiermee om bij kinderen en baby’s? Als je (verre) reizen wilt maken, is een jetlag vaak niet te vermijden. Wat is een jetlag, hoe voorkom je een jetlag bij kinderen en wat kan je doen als je kind of baby een jetlag heeft? Wat is een jetlag? Een jetlag is een verstoring van je normale slaap- en wakker ritme en ontstaat als je verschillende tijdzones passeert. Door het snelle reizen door verschillende tijdzones komt je biologische klok niet meer overeen met de lokale tijd. Een jetlag ontstaat dus door het onvermogen van je lichaam om zich snel aan te passen aan de nieuwe tijd. Jetlags hebben niets te maken met de lengte van een vlucht. Zo kan je van Nederland naar Zuid-Afrika vliegen zonder jetlag, beide landen bevinden zich in dezelfde tijdzone. Een jetlag ontstaat als je meerdere tijdzones doorkruist. Daarbij heb je vaak meer last van een jetlag als je naar het oosten vliegt. Je vliegt dan met de tijd mee en de dag is korter. Een kortere dag is lastiger te verwerken voor je lichaam dan een dag oprekken (als je richting westen vliegt). Jetlags komen voor
Vanaf het moment dat je baby de overstap maakt van 3 naar 2 dutjes is de wakkertijd niet meer de enige leidraad. Als een baby van 8 maanden een (gemiddelde) wakkertijd heeft van 2,5 uur, hoe kan hij of zij dan genoeg hebben aan 2 dutjes? Zodra je baby het derde dutje niet meer nodig heeft, komt er een nieuwe of andere ‘regel’ bij kijken. We noemen dit binnen de kinderslaap ook wel de 2-3-4 regel. Wat is de 2-3-4 regel bij baby’s? Wat houdt de 2-3-4 regel bij een baby in? Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2-3-4 slaapritme als leidraad gebruiken Je kunt dit 2-3-4 slaapritme voor baby’s als een mooie leidraad gebruiken en veel ouders werken dan ook met deze regel. Maar ook hier zijn nuances te maken en de regel is niet altijd leidend. Zo blijft de regel ‘niet voor 09:00 in bed voor de ochtenddut’ in stand, zeker bij baby’s ouder dan 8 maanden en adviseren we om de dutjes niet te lang te laten duren. De 2-3-4 regel is dus een goede leidraad, maar moet wel binnen
Heb jij een slaapritueel met je baby? Een slaapritueel wordt ook wel een slaaproutine genoemd. Een voorbeeld van een slaapritueel of slaaproutine is verschonen, voorlezen, een liedje zingen en knuffelen. Een slaapritueel kan helpen om het slaapgedrag van je baby positief te beïnvloeden. Maar waarom is een slaapritueel belangrijk en hoe zorg je voor een goed slaapritueel? Wat is een slaapritueel? Een slaapritueel wordt ook wel een slaaproutine genoemd. Een slaapritueel is een ritueel dat je voor nagenoeg elk slaapje van je kind uitvoert. Door elke keer dezelfde handelingen uit te voeren voor het slapen gaan begrijpt je baby al snel wat er gaat gebeuren. Deze voorspelbaarheid is fijn voor je baby omdat het rust creëert. Je kunt op elk moment beginnen met een slaapritueel inbouwen. Waarom een slaapritueel? Een slaaproutine kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de slaap van je kind. Een slaaproutine die dagelijks voor elk slaapje wordt herhaald, zorgt ervoor dat je baby begrijpt dat het weer tijd is om te gaan slapen. Dit slaapritueel zorgt dus voor duidelijkheid en regelmaat. Vanaf wanneer kan je beginnen met een slaapritueel voor je baby? Pasgeboren baby’s hebben zelfs al baat bij een routine. Je kunt dus
Heb jij een kindje dat structureel tussen 04.00-06.00 wakker wordt? En is je kind ouder dan zes maanden? Dan heb jij te maken met een zogeheten ‘vroege vogel’. Vind je deze vroege ochtend start frustrerend en/of wil je dit oplossen? Dan zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je meer over de vroege vogels én geven we een paar gouden tips waar je direct mee aan de slag kunt. Ook vind je in dit artikel een video waarin wij wat meer uitleg geven over de oorzaken van kindjes die vroeg wakker worden. Als je een kind hebt die na 06:00 wakker wordt kun je natuurlijk ook mee lezen. Ook jij kan zeker wat aan deze tips hebben. Wel is het goed om je bewust te zijn dat 06:00 wakker worden een schappelijk tijdstip is. Misschien niet voor jou, maar wel voor je kind. Zeker als hij de nacht goed heeft geslapen. Kinderen die rond 06:00 wakker worden noemen wij dus geen vroege vogels. Oorzaken vroeg wakker worden kind Voordat we naar de oorzaken gaan, is het belangrijk om met je te delen dat kinderen door het biologische ritme (dat ze vanaf 8 weken ontwikkelen) sowieso minder diep slapen
Baby’s en kinderen hebben veel baat bij ritme, regelmaat en structuur. Een duidelijke routine geeft een veilig en voorspelbaar gevoel en kan een positieve invloed hebben op het slaap- en eetgedrag van kinderen. Wanneer je je baby een routine wilt aanleren, is het belangrijk om rekening te houden met de biologische klok van je kind. Wat is de biologische klok precies en waarom is het belangrijk om hierop te letten bij een routine? Wat is de biologische klok? De biologische klok is onze interne klok, die wordt aangestuurd vanuit een speciaal gebied in onze hersenen. Deze interne klok werkt volgens een 24-uurs ritme, wat ook wel het slaap- en waakritme of het circidiaanse ritme wordt genoemd. Deze klok regelt niet alleen wanneer het tijd is om te slapen en ontwaken, maar bepaalt ook wanneer het tijd is om te gaan eten. Eigenlijk regelt de biologische klok al het verkeer in ons lichaam. Licht en donker zijn spelen een belangrijke rol en het volgen van een dag- en nachtritme beïnvloedt de werking van de biologische klok. De hormonen melatonine en cortisol zijn hier vooral belangrijk. Naast licht en donker zijn ook eten en drinken en sociale interactie belangrijke factoren voor de
Baby’s worden geboren zonder dag- en nachtritme en vooral het gebrek aan ritme en de gebroken nachten zijn voor veel ouders ontzettend wennen. Waarom hebben jonge baby’s nog geen dag- en nachtritme en vanaf wanneer ontstaat dit ritme? We leggen het uit in dit artikel én vertellen je hoe je je baby een handje kan helpen met het creëeren van een dag- en nachtritme. Wanneer dag- en nachtritme bij baby? Een belangrijke functie in het menselijke lichaam is de biologische klok. Deze interne klok is onder meer verantwoordelijk voor ons dag- en nachtritme. Dit bioritme duurt ongeveer 24 uur en wordt voor een groot deel beïnvloed door licht en donker. Ons lichaam is zo ingesteld dat we slaperig worden als het donker is en alerter worden door (dag)licht. Bij pasgeboren baby’s is de biologische klok nog niet ontwikkeld, waardoor ze ook nog geen dag- en nachtritme hebben. Dit ritme ontwikkelt zich pas vanaf ongeveer 8 weken na de geboorte. Vanaf dat moment ontstaat er langzaam een dag- en nachtritme, ook wel een slaap- en waakritme genoemd. De ontwikkeling duurt zelf ook zo’n 8 weken en is rond de leeftijd van 4 maanden klaar. Hoe krijgt mijn baby een dag- en
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!