De decembermaand is een drukke maand met veel hoogtepunten voor ouders én kinderen. Sinterklaas, Kerst, schoolvakantie (misschien zelfs wel ergens naar toe tijdens deze vakantie) en ten slotte de jaarwisseling zijn momenten waarop veel ouders wel wat slaaptips kunnen gebruiken. In het artikel slaap gedurende de feestdagen delen we enkele tips voor deze periode. In dit artikel vind je meer informatie over slapen tijdens de jaarwisseling.
In dit artikel geven we onder andere antwoord op de volgende vragen:
Dit is een veelgestelde vraag aan ons terwijl jij de enige bent die hem mag beantwoorden. Jij bepaalt of jouw kindje op mag blijven tijdens de jaarwisseling. Er zijn ouders die hun peuter laten slapen tijdens de jaarwisseling en er zijn ouder die hun peuter wakker maken of zelfs helemaal laten opblijven tot na middernacht. Er is geen goed en fout, doe vooral wat past bij jou, je kindje en de rest van het gezin.
Een paar dingen om rekening mee te houden:
Om een juiste afweging voor jezelf en je kindje te maken is het belangrijk om te weten dat een peuter nog veel slaap nodig heeft. Hoeveel slaap een peuter nodig heeft lees je hier. Peuter hebben gemiddeld tot 2.5 jaar nog een middagdutje nodig om het te kunnen volhouden tot bedtijd. In de nacht hebben de meeste peuters zo’n 12 uur slaap nodig.
Het kan echt geen kwaad om je peuter wakker te maken rond middernacht of om hem of haar wat later naar bed te brengen tijdens de jaarwisseling. Er zijn ook een hoop ouders die hun kindje laten opblijven tot na middernacht. Hoe je kindje hier op reageert zal verschillen per kindje. Omdat een peuter meer slaapbehoefte heeft dan een volwassenen kan het goed zijn dat je merkt dat hij in de late avond wat hangeriger of huileriger wordt. Grote kans dat dit te wijten is aan de vermoeidheid die ontstaat doordat je peuter wat minder slaap krijgt dan hij normaal gesproken gewend is. Veel ouders merken ook dat hun kindje de jaarwisseling en het vuurwerk heel spannend vindt. Er zijn ook peuters die de jaarwisseling nog niet zo goed begrijpen. In beide gevallen is het de vraag is of jij het in dit geval alsnog de moeite waard vindt om je kindje wakker te houden.
Weet in ieder geval dat het niet schadelijk is als je peuter een nacht wat minder slaap krijgt dan hij gewend is. Wanneer je de volgende dagen zorgt voor genoeg rust en regelmaat en de bedtijd weer op het normale tijdstip plant of zelfs iets vroeger is de kans groot dat je niet zoveel merkt van dit ene nachtje.
Niet alle peuters zijn oud genoeg om te beseffen waarvoor ze precies op blijven of waarvoor ze precies wakker worden gemaakt. Een peuter van twee jaar is nog te klein om te begrijpen wat de jaarwisseling in houdt. Een peuter van vier jaar zal dit al wat beter begrijpen maar verwacht ook op deze leeftijd niet dat de hele context van het oude naar het nieuwe jaar al begrepen wordt. Wanneer er oudere kindjes zijn die allemaal wakker blijven en enthousiast zijn kan het een afweging zijn om je peuter ook wakker te houden, of in ieder geval een poging te doen. Wanneer je merkt dat je peuter hangerig wordt of het helemaal niet zo leuk (meer) vindt kun je altijd nog besluiten om je peuter op dat moment in bed te leggen.
Moet ik mijn peuter wakker maken rond middernacht? Een veelgestelde vraag. Er zijn veel ouders die het leuk vinden om met het hele gezin de jaarwisseling te vieren en om stil te staan bij een nieuw begin. Wanneer je ervoor kiest om je peuter wakker te maken is het belangrijk om te beseffen dat dit soms makkelijker gedacht is dan gedaan.
Rond middernacht slapen de meeste peuters heel diep en is het lastig om ze wakker te maken en wakker te houden. Grote kans dat wanneer je met je peuter hebt afgesproken om hem/haar wakker te maken dat hij liever wil blijven slapen. In dat geval is ons advies vaak om je kindje lekker te laten slapen. Het laatste wat je wil is met een huilende, vermoeide peuter het nieuwe jaar in gaan.
Hoewel dit per kindje en situatie zal verschillen ervaren de meeste ouders dat hun kindje doorslaapt tijdens de jaarwisseling. De meeste kindjes slapen rond middernacht zo diep dat ze ook niet wakker worden van het vuurwerk. Wanneer je kindje toch wakker wordt is ons advies om even af te wachten wat er gebeurd. Is jouw baby zo slaperig dat hij misschien snel weer in slaap valt? Wacht dan even af. Het laatste wat je wil is de slaap verstoren. Is jouw peuter paniekerig wakker geworden? Dan is ons advies om je peuter te troosten en hem te kalmeren. Probeer je peuter uit te leggen wat er aan de hand is en, wanneer hij goed wakker is, kun je er eventueel op dat moment voor kiezen om samen even uit het raam te kijken naar het mooie vuurwerk. Wanneer je kindje dit niet wil is ons advies om daarin mee te gaan. Probeer niets te forceren, het geluid en de opwinding kan veel peuters beangsten en dat mag er zijn.
Wat je ook kunt overwegen is om white noise slaapgeluiden aan te zetten tijdens de jaarwisseling. White noise is een monotone geluid dat onder andere omgevingsgeluiden zoals vuurwerk maskeert.
Een baby heeft veel slaapbehoefte, nog meer dan een peuter. Ons algemene advies is om je baby zo veel mogelijk in het slaapritme te houden die hij gewend is. Het kan goed dat de dag anders loopt omdat jij zelf ook wat drukker bent. Dit hoort erbij en is echt niet erg. Probeer te voorkomen dat je baby (over)vermoeid wordt. Oververmoeide baby’s zijn lastiger te kalmeren en komen moeilijker in slaap. Dit is waarschijnlijk wat je juist wil voorkomen tijdens de jaarwisseling. Voor jezelf én voor je kindje. Een paar tips:
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications