“Geniet nog maar even van je slaap”, is wat veel ouders horen op het moment dat ze vertellen dat ze een kindje krijgen. Er heerst nog steeds een mythe dat gebroken nachten erbij horen wanneer je ouder wordt. Is dit echt zo? In onderstaand artikel vertellen wij je waarom wij vinden dat achterhaald is en niet klopt met de realiteit.
‘Niet slapen hoort er toch gewoon een beetje bij die eerste jaren?’
De eerste maanden na de geboorte van een baby zijn voor iedereen binnen het gezin wennen. Wennen aan je baby, wennen aan je nieuwe rol als ouder en wennen aan alles wat daarbij komt kijken. Ook een baby moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de ene baby lijkt dat gemakkelijker af te gaan dan de andere. Daarnaast is er die eerste maanden minder regelmaat, zijns nachts waarschijnlijk nog nachtvoedingen nodig én kunnen de meeste baby’s niet direct lang (door)slapen. Dit alles maakt dat minder slaap en rust er die eerste periode bij kunnen horen. Zelfs wanneer jouw baby een ‘perfecte slaper’ blijkt te zijn, is de kans groot dat ziekte of angsten er zo nu en dan voor zorgen dat jouw slaap ongewild onderbroken wordt, omdat je je kind moet troosten.
En dan zijn er ook nog jouw eigen zorgen, die je wellicht hebt gekregen met de komst van een kind. Dit alles kan ervoor zorgen dat jouw slaap soms verstoord wordt of er net even anders uitziet dan voordat je een kind had.
Het is realistisch om te verwachten dat niet alleen je dagen maar ook de nachten er met de komst van een kindje anders gaan uitzien. Dat hoort er inderdaad bij en het kan fijn zijn als je hier op voorhand realistische verwachtingen van hebt.
Echter, het hebben van chronisch slaaptekort hoort er niet bij en moet ook zeker niet onderschat of weggewuifd worden. Ook niet als je een kind hebt. Met chronisch slaaptekort bedoel ik wanneer je weken achterelkaar ongewild veel minder slaap krijgt dan je nodig hebt. Hierdoor bouw je een slaaptekort op dat moeilijk in te halen is.
Dat is niet iets wat vanzelfsprekend bij het ouderschap hoort.
Als je aandacht besteedt aan de slaapontwikkeling, slaapbehoefte en het slaapgedrag van je kind is dat niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor jezelf. De kans op structureel slaaptekort is een stuk kleiner.
Overigens kan dit natuurlijk ook een keuze zijn; er zijn genoeg ouders die het slaaptekort accepteren vanuit eigen (opvoed)overtuigingen. Het onderwerp kinderslaap lijkt net als andere opvoedgerelateerde zaken (zoals de manier van bevallen en de manier van voeden) al decennialang flinke discussies te veroorzaken. Hoe komt het toch
dat opvoedgerelateerde onderwerpen zoveel emoties losmaken? Het heeft vast te maken met het feit dat ‘een juiste manier van opvoeden’ voor iedereen anders is. Gebaseerd op de waarden van ouders worden er normen gehangen aan bepaalde thema’s.
Bewust of onbewust hanteren ouders deze thema’s als meetlat voor zichzelf en anderen om de kwaliteit van het ouderschap te kunnen beoordelen. Dat is menselijk, maar niet wenselijk.
Het merk slaaptipsvoorbabys is niet gecreëerd om mensen te kwetsen, te beledigen of onzeker te maken. Net zomin is Slaaptipsvoorbaby’s bedoeld om te confronteren of iemand over te halen iets wel of niet te doen.
De waarheid is wel dat slaap iets is dat we allemaal nodig hebben om te kunnen functioneren. En hoewel er weleens anders wordt beweert is voldoende (nacht)rust ook mét (jonge) kindjes mogelijk. Voldoende slaap is haalbaar voor iedereen mits je over de juiste informatie en tools beschikt en je bereid bent om er mee aan de slag te gaan. Dat betekent niet dat je je een slaaptraining moet laten ondergaan of dat je je kindje moet laten huilen.
Wat veel ouders niet beseffen is dat het slaapgedrag van baby’s en peuters, net als bij volwassenen, voor een gedeelte biologisch en genetisch bepaald is. Hierdoor kunnen veel aspecten van het slaapgedrag van kinderen verklaard worden en zijn die op voorhand zelfs een beetje te voorspellen.
Door meer inzicht te krijgen in de biologie van het slaapgedrag van kinderen kun je bepaalde aspecten verklaren. Dat geeft een stukje rust. Het ligt niet aan jou en je kind is ook niet raar. Daarnaast kun je je kind van jongs af aan beter helpen om een passend slaapritme te ontwikkelen. Door meer inzicht kun je uiteindelijk structurele slaapproblemen, en dus structureel slaaptekort, voorkomen. Voor jezelf én je kind. Door rekening te houden met het slaapgedrag van
je kind volg jij automatisch de behoefte van je kind. Ook is de kans groot dat je ervaart dat het voor jou als ouder gemakkelijker wordt om je kind te lezen. Natuurlijker dan dit wordt het niet.
Slaaptipsvoorbabys is bedoeld om te informeren over het slaapgedrag van baby’s en peuters. Om kindjes én ouders van zoveel mogelijk (nacht)rust te voorzien. Op een manier waar ouder en kind tevreden mee zijn.
Of je nu wel of niet slaapt met je kind, borst- of flesvoeding geeft, wel of geen strak schema volgt: jij bent de beste ouder die je kan zijn voor jouw kind!
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!