Kinderen zijn gevoeliger voor een verkoudheid of virus dan volwassenen. Peuters en kleuters lopen daarom erg vaak met een snotneus of kriebelhoest rond. Een verkoudheid is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Maar wat als je kind veel hoest in zijn slaap: is dat erg? Hoe ontstaat deze hoest en wat kan je eraan doen?
Hoest je kind in zijn slaap? Dit is vooral vervelend als je kind zichzelf hierdoor wakker houdt. Hoesten is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam. Als de slijmvliezen van je luchtwegen geïrriteerd zijn, maken ze extra slijm aan. Dit veroorzaakt een hoestprikkel; je lichaam wil de luchtwegen stof- en slijmvrij maken. Door het hoesten kan de keel van je kind schraal worden. Hierdoor wordt nog meer slijm wordt aangemaakt, wat opnieuw voor een hoestprikkel zorgt.
Als je kind hoest, hoeft dit niet direct iets ergs te betekenen. In veel gevallen wordt het hoesten veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Vooral peuters en kleuters hebben vaak een verkoudheid te pakken, wat gepaard gaat met een verstopte (snot)neus en droge hoest. Hoesten wordt meestal erger in de nacht, zowel bij volwassenen als bij (jonge) kinderen. Het kan dus goed zijn dat je kind ‘s nachts veel hoest, maar dat er overdag weinig aan de hand is.
Wat kan je doen als je kind veel hoest? Als je kind zelf geen last heeft van het nachtelijke hoesten, hoef je hier niet per se iets aan te doen. Maar houdt je kind zichzelf wakker of hoest hij ook overdag? De volgende 6 tips kunnen het hoesten verhelpen of verzachten bij je kind.
Blijft je kind langer dan drie weken hoesten? Of gaat het om een baby jonger dan 3 maanden? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan dan onderzoeken of je kind een virus heeft of dat er iets anders aan de hand is. Neem ook contact op met de huisarts als de hoest gepaard gaat met koorts, een piepende ademhaling, sufheid, lusteloosheid of als je kind ontroostbaar is.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications