Veel ouders vragen zich af of een slaaptraining schadelijk is voor een kindje. Er wordt over slaaptraining veel gezegd en geschreven en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien omdat de ene expert iets heel anders lijkt te zeggen dan de andere expert. Wat is nou de waarheid? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp slaaptraining en de (on)schadelijkheid daarvan.
Een slaaptraining word gedaan om een kindje te leren om zonder hulp van een ouder in slaap te vallen. Zonder hulp van een ouder in slaap vallen kan als voordeel hebben dat een kindje beter en langer (door)slaapt. Er zijn verschillende soorten slaaptrainingen en afhankelijk van het kind, ouder en situatie kun je wel of niet voor een (bepaalde) slaaptraining kiezen. Er zijn slaaptrainingen waar je dichtbij je kindje blijft en er zijn slaaptrainingen waar je de kamer (tijdelijk) verlaat. Al zijn er slaapcoaches die beweren dat een slaaptraining zonder huilen mogelijk is, onze ervaring dat de meeste kindjes wel huilen bij een slaaptraining. Bij een slaaptraining wordt er een bepaalde gewoonte en/of gewenning afgeleerd en dat gaat meestal gepaard met huilen. Er is geen beste slaaptrainingen, de beste slaaptraining is een slaaptraining die past bij jullie situatie.
Met de huidige wetenschap is dat moeilijk om te zeggen. Een mening is iets anders dan “de waarheid” en op internet lezen wij veel meningen die worden afgedaan als de waarheid. Wat ons betreft, laat de huidige wetenschap de volgende dingen zien:
Zoals gezegd is het – hoe wij de wetenschap lezen- absoluut niet te zeggen dat een slaaptraining schadelijk is voor een kindje. Maar, de eerlijkheid biedt ook te zeggen dat de huidige wetenschap ook aangeeft dat het niet met zekerheid te zeggen is dat een slaaptraining altijd helpt om een kindje beter te laten slapen. Hier zijn wij het mee eens. Veel ouders zien slaaptraining als de oplossing om een kindje beter te laten slapen. Maar, belangrijk is dat er eerst gekeken wordt naar andere factoren waardoor een kindje (mogelijk) niet slaapt. Wat is het gewicht van het kindje? Spelen er mogelijk medische factoren waardoor een kindje niet slaapt? Komt het kindje voldoende aan en wat krijgt een kindje overdag binnen aan voeding(en)? Wat is de slaaproutine overdag en wat is de slaapomgeving? Allemaal factoren die eerst bekeken moeten worden voordat er over wordt gegaan op een slaaptraining. Een slaaptraining is dus niet de eerste oplossing maar eerder een laatste oplossing wanneer jouw kindje niet slaapt, wat ons betreft. Wanneer alle andere factoren kloppend zijn en het gebrek aan “zelfstandig in slaap vallen” de waarschijnlijke oorzaak is het voor slaapprobleem dat je ervaart kan een slaaptraining wel degelijk de oplossing bieden. Wanneer ouders een slaaptraining na een slaapconsult of slaaptraject bij ons starten zien wij dat de meeste kindjes daadwerkelijk snel en beter slapen dan daarvoor.
Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches kunnen jou helpen om een juiste afweging te maken of slaaptraining wel of niet zinvol is in jouw situatie en of er niet eerst gewerkt kan worden aan andere zaken. Wij zien regelmatig dat een slaaptraining helemaal niet nodig is om het slaapgedrag van een kindje te verbeteren.
De impact op ouder en kind van chronisch slaaptekort kunnen enorm zijn en je kunt je afvragen of dit ook niet mee genomen moet worden in onderzoeken en/of bepaalde afwegingen. In de meeste onderzoeken die er zijn wordt dit nu niet meegenomen. De juiste nuances geven en afwegingen maken is key om te bepalen of een slaaptraining (on)schadelijk is of niet én vooral of het iets voor jou en je kindje is.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!