Inbakeren kan een geweldige manier zijn om jongere baby’s te helpen zich gemakkelijk te kalmeren en langer te slapen tijdens dutjes en ’s nachts. Het inbakeren onderdrukt hun schrikreflex (moro) en geeft het geborgen gevoel van de baarmoeder. Maar helaas komt er een dag dat je afscheid moet nemen van het inbakeren en dat kan de rust en slaap van je kleintje enigszins verstoren.
In dit artikel:
De meeste baby’s verliezen hun moro-reflex pas rond de 5 maanden, dus raden we in het algemeen aan om je baby tot die tijd in te bakeren (als je daartoe in staat bent), zodat hij niet wakker schrikt als de doek wordt verwijderd.
Zodra je baby echter begint te rollen, is het niet langer veilig om hem in een inbakerdoek te houden, omdat hij dan zijn armen vrij moet hebben om zijn hoofd en schouders op te tillen en te bewegen. Als je baby nog vrij jong is als hij begint te rollen, kun je een overgangsdekentje overwegen dat veilig is voor rollen, zoals de slaapzak van Puckababy of het Nunki lakentje van Fedde & Kees.
Als je baby nog in een inbakerdoek ligt en tekenen van rollen begint te vertonen, zoals op zijn zij rollen of van buik naar rug rollen – geen paniek! Je hoeft de doek niet meteen weg te nemen, want het kan nog wel even duren voordat hij er daadwerkelijk in slaagt op zijn buik te rollen, vooral als hij in bed ligt. Blijf hem in plaats daarvan goed in de gaten houden en als je voelt dat hij er klaar voor is, begin dan met het geleidelijk verwijderen van de inbakerde.
Als je baby 6 maanden oud is en nog steeds geen tekenen van rollen vertoont, is het de moeite waard om het met je arts te bespreken, maar omdat de schrikreflex inmiddels verdwenen zou moeten zijn, raden we aan om de inbakerdoek te verwijderen.
Het verwijderen van het inbakeren kan een lastige periode zijn voor je kleintje, omdat hij het inbakeren is gaan associëren met slapen en slapen met vrije handen heel nieuw voor hem voelt.
Als je baby een voorspelbaar ritme heeft overdag, wordt deze overgang een stuk gemakkelijker, omdat je kunt garanderen dat de timing goed is voor zijn dutjes, en dat betekent veel minder oververmoeid of ondervermoeid gedoe als de inbakerdoek eenmaal weg is.
Allereerst raden we je aan een aantal positieve slaapassociaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat hun slaapomgeving in orde is, voordat je probeert de inkbakerdoek weg te nemen. Onze tips zijn:
Houd tijdens deze overgang al het andere hetzelfde in de slaapomgeving van je baby: donkere kamer, witte ruis enz. Als je dat gepast vindt, kun je een knuffel toevoegen die hij kan vasthouden om zijn nieuwe vrijheid met zijn armen onder controle te houden.
Deze methode werkt door het afbouwen stap voor stap en dutje voor dutje te doen.
Dag 1
Haal eerst één arm uit de inbakerzak of doek bij het ochtenddutje, want dan gaat je baby het gemakkelijkst slapen. Geef ze de kans om zelf in slaap te komen, maar als ze er moeite mee hebben, is het goed om ze actief helemaal in slaap te laten komen terwijl ze wennen aan het niet meer hebben van de inbakerdoek. Voor de rest van hun dutjes en ’s nachts houd je voorlopig beide armen in de inbakerdoek.
Dag 2-3
‘S nachts: Als je baby eraan gewend is zijn arm eruit te hebben voor het ochtenddutje, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor de nacht. Houd voorlopig beide armen erin voor de andere dagdutjes.
Dag 4-5
Middagslaapje – als je baby er eenmaal aan gewend is dat zijn arm eruit is voor het ochtend- en nachtslaap, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor het middagslaapje. Hij kan na één slaapcyclus wakker worden en dan kun je hem weer in slaap brengen. Houd voorlopig beide armen in voor het middagdutje, want dit is vaak het moeilijkste dutje. Als je baby zich verzet tegen het middagdutje, kun je proberen dit dutje tijdens deze overgang in de auto, de wandelwagen of de draagzak te doen.
Dag 6-7 en daarna
Zodra je baby alle dutjes (behalve het late middagdutje) doet met één arm eruit, haal je de andere arm eruit, te beginnen met het ochtenddutje, op dezelfde manier als met de eerste arm. Begin met 2 armen uit voor alleen het ochtenddutje, dan de nacht, en als laatste het middagdutje. Het kan zijn dat je baby na één slaapcyclus wakker wordt tijdens de dutjes, breng je baby weer opnieuw in slaap. Zodra beide armen uit zijn, kun je dit ook toepassen voor het late middagdutje, of het middagdutje blijven doen in de auto, wandelwagen of draagzak als je dat liever doet.
Het is heel normaal dat je baby wat onrustig is tijdens deze overgang – hij moet zich gewoon aanpassen aan een nieuw “normaal” dat heel anders is dan wat hij tot nu toe kende. Het zal beter worden!
Bij deze methode ga je vanaf de eerste dag over op slaapzak voor alle dutjes. Je kunt je baby actief in slaap brengen als hij niet goed in slaap komt, waarbij je erop let dat je het inbakeren na een paar dagen afbouwt om geen nieuwe slaapassociatie te creëren.
Dag 1 kan wat lastig zijn, maar dag 2 en 3 zullen veel gemakkelijker zijn! Omdat het late middagdutje meestal een moeilijk dutje is om je baby in slaap te krijgen, raden we aan dit dutje te doen in de auto of in een kinderwagen of draagzak tijdens het weglaten van het inbakeren.
Eenmaal niet ingebakerd kan je baby na één slaapcyclus wakker worden bij het middagdutje en/of na bedtijd. Je kunt hem gewoon weer in slaap brengen als dat gebeurt. Doe hetzelfde in de nacht (rekening houdend met voedingen als je baby die normaal heeft). Probeer niet in paniek te raken! Dit wakker worden is meestal maar tijdelijk, omdat je baby eraan gewend is om ingebakerd te liggen.
Op dag 3 zou je baby eraan gewend moeten zijn dat hij niet meer ingebakerd ligt, dus begin hem de kans te geven zelf in slaap te vallen als hij dat voorheen zelf deed.
Elke verandering voor je baby zal moeilijk zijn en het zal enige tijd duren voordat hij zich heeft aangepast. Wat deze overgang veel gemakkelijker zal maken is dat je baby een goed ritme heeft overdag, zodat hij al duidelijke slaapassociaties en verwachtingen heeft.
Als je hulp nodig hebt om betere dutjes te creëren, of om andere slaapproblemen op te lossen zoals het afbouwen van inbakeren, staan onze gecertificeerde kinderslaapcoaches voor je klaar voor een slaapconsult of slaaptraject. Liever zelf aan de slag? Wij bieden in onze masterclasses newborns en 4 tot en met 12 maanden ook aandacht aan dit onderwerp.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!