Reflux is wanneer de inhoud van de maag (melk) terugkomt in de slokdarm (voedselpijp) in plaats van te worden verteerd. Het is echter niet alleen de inhoud van de maag die omhoog komt; het komt ook omhoog met maagzuur. Deze mix van melk en zuur stroomt terug in de slokdarm en soms uit de mond.
Het is het zuur dat pijn veroorzaakt omdat het de slokdarm en keel verbrandt. In ernstige gevallen worden ook de longen en oren aangetast door het inademen van het zuur in de luchtpijp en de longen, wat zeer ernstig is en permanente schade kan veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over een heel erg overstuur baby (en moeder).
Het verschil tussen “klassieke reflux” en “verborgen reflux” is dat bij verborgen reflux de melk niet daadwerkelijk uit de mond komt. De melk en het zuur komen omhoog in de slokdarm en gaan weer terug naar beneden. Let op: niet alle baby’s die melk spugen hebben reflux. Er is een groot verschil tussen reflux en een ‘happy spitter’. Happy spitters zijn baby’s die melk spugen maar er volledig tevreden over zijn (en dit is volkomen normaal!).
Signalen van milde reflux:
Signalen van ernstige reflux:
Hier wordt het verwarrend…
Signalenvan een oververmoeide/ondervermoeide of overprikkelde baby zonder reflux:
Oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie bij baby’s worden vaak ten onrechte gediagnosticeerd als reflux, vooral omdat de voorlopige diagnose van de huisarts gebaseerd is op uw observaties van je baby in plaats van op enige testen. Te vaak worden baby’s onnodig op refluxmedicatie gezet, terwijl alles wat ze echt nodig hadden was meer gestructureerde slaap- en voedingsschema’s op basis van hun leeftijd.
De enige manier om oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie uit te sluiten, is om de baby zo goed mogelijk te laten slapen volgens hun leeftijd. Onze digitale slaapgidsen houden houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.
Totdat de klep volgroeid is, zal de baby na het voeden gewoonlijk wat melk teruggeven. Het kan eruit zien alsof er veel melk wordt uitgespuugd, maar probeer dit experiment: mors een theelepel melk op het aanrecht… Je zult verbaasd zijn hoeveel melk het lijkt te zijn! Als de baby een volledige voeding teruggeeft, wordt dit ‘projectiel braken’ genoemd.
Diagnose wordt vaak gesteld door de arts op basis van symptomen die door de ouders worden uitgelegd. Als u denkt dat uw baby reflux heeft, is het een goed idee om zoveel mogelijk van de bovenstaande symptomen die uw baby heeft op te schrijven. Baby’s die reflux hebben zijn vaak erg blij als ze worden afgeleid en mensen, inclusief artsen, geloven mogelijk niet dat ze veel pijn hebben. Het is een goed idee om een video te maken van het moment dat ze last hebben om mee te nemen naar uw afspraak.
Het eerste en belangrijkste is om een goed slaappatroon te creëren; dit zal laten zien of uw baby problemen heeft die worden veroorzaakt door reflux en in sommige gevallen worden refluxsymptomen helemaal uitgesloten. Vaak geloven mensen dat hun baby reflux heeft omdat ze veel huilen; het kan zijn dat ze gewoon over- of ondervermoeid zijn of overprikkeld.
Houd je baby zo veel mogelijk rechtop wanneer hij wakker is. Dit kan worden gedaan in een wipstoeltje, babyzitje of liggend op een voedingskussen. Het kantelen van het hoofdeinde van het ledikant voor het slapen is ook een goede optie.
Vermijd druk op de maag van de baby. Tenzij je oefent met op het buikje liggen, houden baby’s met reflux niet van druk op hun maag, omdat dit meer zuur naar boven brengt.
Fopspenen. Deze kunnen helpen je baby te kalmeren door hen te stimuleren speeksel door te slikken, wat genoeg kan zijn om het zuur weg te spoelen en de pijn te verlichten.
Voorgeschreven medicijnen – Gaviscon, Losec of Omeprazol zijn de veelvoorkomende medicijnen die worden voorgeschreven bij reflux om het zuur in de maag te neutraliseren voor baby’s die niet reageren op de bovengenoemde behandelingen. Deze medicijnen voorkomen niet dat de melk omhoog komt en de baby teruggeeft, maar ze stoppen de pijn veroorzaakt door het zuur dat de slokdarm verbrandt.
Andere onderzoeken: Als voorgeschreven medicijnen de pijn van reflux niet stoppen of de reflux erger wordt, kan doorverwijzing naar een allergoloog nodig zijn voor onderzoek naar melk, andere intoleranties of eosinofiele oesofagitis.
Neem zeker contact op met uw huisarts als uw baby niet goed eet, gewicht verliest, onrustiger is dan normaal of als u vermoedt dat ze reflux hebben.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!