9.5/10 - 2860 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys - hoe stop je het vroeg wakker worden van je kindje
Slaaptips1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Als je wilt weten hoe je kunt voorkomen dat je baby of peuter vroeg wakker wordt dan is dit artikel interessant voor je. Onder vroeg wakker worden verstaan we 04:00 a 05:00 en eigenlijk alles (ver) voor 06:00. Veel ouders denken dat ze hun baby of peuter later naar bed moeten brengen om het vroege wakker worden op te lossen. Uit ervaring weten wij dat een latere bedtijd in veel gevallen niet de oplossing is. In dit artikel gaan we je meenemen in het vroeg wakker worden van baby’s en peuters.

In dit artikel vind je:

  • Hoe vroeg is te vroeg voor een baby?
  • Wat veroorzaakt vroeg wakker worden in de ochtend?
  • Hoe te stoppen met vroeg wakker worden in de ochtend?
  • Wat te doen als je baby of peuter te vroeg wakker wordt?

Hoe vroeg is te vroeg voor een baby?

We krijgen vaak de vraag wat een geschikt moment is om ’s ochtends wakker te worden voor een baby of peuter, maar er is geen juist antwoord. Het hangt af van de leeftijd van je kindje en het hangt af van hoe laat jij de dag wilt laten beginnen en eindigen.

Baby’s en peuters die ouder zijn dan 6 maanden en structureel (ver) voor 06:00 wakker worden, noemen we liefkozend vroege vogels. De meeste ouders vinden alles voor 06:00 te vroeg om de dag te beginnen. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat 06:00 voor ons wellicht te vroeg is, voor veel baby’s en peuters is dit een realistisch tijdstip om de dag te beginnen.

Wat veroorzaakt vroeg wakker worden in de ochtend?

De routine overdag

De nacht is een spiegel van de dag. Éen van de grootste factoren bij vroeg wakker worden is de routine overdag. Baby’s en peuters hebben maar een bepaalde hoeveelheid nodig in een periode van 24uur. Dus als ze overdag te veel slapen kan het goed zijn dat de ’s morgen vroeg(er) wakker worden, simpelweg omdat ze niet moe genoeg zijn. Je zou kunnen zeggen dat de slaap overdag slaap voor de nacht weg pakt.

Maar ook te weinig slaap overdag is een veelvoorkomende factor van vroeg wakker worden. Als je baby overdag niet genoeg heeft geslapen en erg oververmoeid was voor het slapen gaan, kan dit ook een vroege ochtend veroorzaken. Dit komt omdat wanneer een baby oververmoeid raakt, zijn lichaam wordt overspoeld met het stresshormoon cortisol, dat vergelijkbaar is met adrenaline of cafeïne. Hogere cortisolspiegels betekenen dat de slaap van je baby onrustiger en minder diep zal zijn, waardoor je kunt merken dat je baby in de nacht vaker en/of in de vroege ochtend wakker wordt. Dit kan per kindje verschillen en het ene kindje zal hier gevoeliger voor zijn dan het andere kindje.

Naast te veel of te weinig slaap, speelt ook de “slaapspreiding” een rol. De slaapspreiding is de manier hoe de dutjes overdag zijn ingedeeld. Met andere woorden bedoelen we dus de timing van de dutjes. Als het ochtenddutje van een baby te vroeg of te lang is, kan dit het wakker worden in de vroege ochtend zelfs activeren of versterken, omdat ze in wezen leren dat ze de gemiste nachtrust tijdens hun ochtenddutje kunnen inhalen.

Een late middagslaap die te lang of te dicht bij bedtijd is, kan ook leiden tot vroeg wakker worden, omdat je baby niet genoeg slaapdruk heeft opgebouwd om tot de ochtend in slaap te blijven.

De beste manier om zowel onder- als oververmoeidheid uit te sluiten is door je kindje een consistente dagindeling te geven waarbij de timing van de dutjes ongeveer iedere dag hetzelfde is. Baby’s en peuters zijn geen robots dus het zal echt niet elke dag precies hetzelfde lopen maar door ongeveer elke dag hetzelfde te doen voorkom je al een hoop. Ons eerste advies is om een routine te volgen die bij de leeftijd van je kindje past. Bekijk eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines of de masterclass vroege vogels. Veel ouders geven aan dat door de overdag routine aan te passen en dus de dutjes net anders in te delen ze verbeteringen zien. Je kunt binnen onze routines natuurlijk spelen met een kwartiertje of halfuurtje later of eerder in bed omdat het goed kan zijn dat jouw kindje net wat meer of minder slaap nodig heeft. Hierbij kun je kijken naar het gedrag van je kindje en naar de vermoeidheidssignalen.

Is jouw routine spot on en wordt jouw kindje toch wakker in de vroege ochtend? Lees dan verder.

Temperatuur

Er zijn ook andere factoren die zeker invloed kunnen hebben op het vroeg wakker worden. Een veelvoorkomende en onderbelichte factor is de temperatuur van (de kamer van) je kindje.

Baby’s zijn behoorlijk gevoelig voor te warm of te koud. Een veel voorkomende reden om vroeg in de ochtend wakker te worden, is dat ze het eigenlijk koud hebben.

Je baby inbakeren (voor baby’s jonger dan 5 maanden die nog niet rollen) of in een slaapzak is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze de hele nacht lekker warm blijven. Het gebruik van een verwarming kan ook een goede optie zijn in koelere klimaten/seizoenen, zolang je de temperatuur maar kunt regelen met een thermostaat en de verwarming niet naast het ledikantje of bedje staat. Tussen 16-18 graden is de perfecte kamertemperatuur voor baby’s en peuters.

Andersom is het zo dat kindjes die het te warm worden ook eerder wakker kunnen worden. Rond de vroege uurtjes belanden kindjes in een lichte slaap en elke trigger kan dan zorgen voor vroeg ontwaken.

Slaapomgeving

Als het weer lichter begint te worden ’s ochtends merken veel ouders dat hun kindje ook vroeg wakker wordt. Omdat kindjes rond dit tijdstip in een lichte slaap zitten is de kans groot dat wanneer een baby wakker wordt, hij wakker blijft. Zeker wanneer er ook nog eens licht door de gordijnen schijnt.

Sommige baby’s zijn erg gevoelig voor daglicht dat hun kamer binnenkomt, omdat dit aangeeft dat het ochtend is en hun biologische klok in feite opnieuw wordt ingesteld. Dit kan dan de gewoonte creëren om vroeg in de ochtend wakker te worden.

Door verduisteringsgordijnen te gebruiken om een ​​volledig donkere kamer te creëren, kunnen ze denken dat het nog steeds midden in de nacht is en helpt het om het slaaphormoon melatonine door hun lichaam te laten stromen. Het gebruik van witte ruis kan je baby ook helpen om later in de ochtend te slapen, omdat het alle huishoudelijke of omgevingsgeluiden overstemt die hem zouden kunnen wekken.

Honger

Honger is een veelvoorkomende oorzaak van het wakker worden in de vroege ochtend bij jongere baby’s – vooral als ze niet eerder in de nacht wakker worden voor een voeding. Het komt ook vrij vaak voor bij baby’s van bijna 6 maanden die zich klaarmaken om met vaste voeding te beginnen of baby’s tussen 6-8 maanden die nog steeds vaste voeding krijgen.

Als je zeker weet dat je baby hongerig wakker wordt, behandel deze voeding dan als een nachtvoeding en bied een kleine voeding aan om hem te helpen weer in slaap te vallen tot een uur of 7 uur ’s ochtends. Het aanbieden van een kleinere voeding bij dit wakker worden zorgt ervoor dat ze nog genoeg honger hebben bij de “ontbijt” voeding.

Wanneer je baby jonger is dan 6 maanden en maar één keer wakker wordt voor een voeding in de vroege ochtend, kan het aanbieden van een late voeding rond 22:00/23:00 uur ’s avonds helpen om een baby net wat langer te laten slapen.

ziek of ander ongemak

Als de slaapomgeving van je kindje goed, je nagenoeg zeker weet dat je te warm of te koud kunt uitsluiten én er geen sprake is van onder- of oververmoeidheid is het wellicht een advies om uit te sluiten dat je kindje wat onder de leden heeft zoals een griepje of ander ongemak. Zelfs als ze niet ziek lijken, zijn oorinfecties of keelpijn veelvoorkomende boosdoeners voor vroeg wakker worden (vooral als het vrij plotseling begint) en vertonen ze niet altijd andere duidelijke symptomen zoals koorts of verkoudheid.

Gewoonte

Er zijn gevallen waarbij het vroeg wakker worden een gewoonte is geworden. Zeker wanneer je altijd de dag bent begonnen (uit bed halen, lichten aan, verschonen, ontbijten, televisie kijken etc) op het vroege tijdstip kan het zijn dat er dus een bepaalde associatie is ontstaan. Dit kan ook het geval zijn wanneer jij jouw kindje de laatste paar uurtjes bij jou laat slapen. Dit is niet “slecht” of “fout” maar kan wel het vroeg wakker worden in stand houden.

Wanneer je aan de slag gaat met bovenstaande punten en deze al dan niet oplost is de kans aanwezig dat het vroeg wakker worden blijft aanhouden. Wanneer je vermoedt dat jouw kindje, ouder dan 6 maanden, uit gewoonte vroeg wakker blijft worden, lees dan door.

Hoe te stoppen met vroeg wakker worden in de ochtend?

Uitzoeken WAAROM je baby te vroeg wakker wordt, is de eerste stap om hem later in de ochtend te laten slapen. Als je eenmaal de oorzaak van het vroege wakker worden van je kindje hebt ontdekt en aangepakt is de kans groot dat je verbeteringen ziet.

Als het vroege ontwaken echter aanhoudt en je baby ouder is dan 6 maanden, is het mogelijk dat het een gewoonte is geworden om wakker te worden. In dit geval is het algemene advies om je baby of kind zo weinig mogelijk te stimuleren. Elke stimulatie kan zorgen voor “meer wakker worden”. Als je op deze leeftijd de kamer van je kindje binnen komt, kan dit verwarrend zijn en onduidelijk. Omdat de slaapdruk minder is dan in de avond en nacht is de kans klein dat jouw kindje weer in slaap komt. Daarnaast beginnen veel kindjes te protesteren zodra je weggaat omdat ze simpelweg denken dat de dag is begonnen.

Voor oudere peuters en kleuters die uit gewoonte ontwaken, kan het gebruik van een slaaptrainingsklok hen helpen te begrijpen wanneer het tijd is om op te staan ​​en de dag te beginnen.

Wat te doen als je baby of peuter te vroeg wakker wordt?

Ondanks al je inspanningen is jouw baby of peuter toch wéér om 05:00 wakker geworden. Een paar praktische tips overzichtelijk op een rij:

  • Geef je baby of peuter een powernap van 10 minuten om hem het eerste ochtenddutje of middagdutje gemakkelijker te halen.
  • Voor peuters die geen ochtenddutje meer doen: begin eerder met hun lunchdutje en laat ze daar langer slapen.
  • Als je peuter of kleuter helemaal geen dutjes meer heeft gedaan, ga dan vroeger naar bed, bijvoorbeeld om 18:00 of 18:30.
  • Zoek je op maat advies? Overweeg een slaapconsult zodat onze gecertifieerde kinderslaapcoaches met je mee kunnen denken en een plan op maat kunnen opstellen.

Laten we eerlijk zijn: Niemand houdt van vroeg opstaan! Hopelijk heeft deze informatie je geholpen om het vroege vogel gedrag van je baby of peuter tot op de bodem uit te zoeken.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 
Help: Baby wordt elke twee uur wakker ’s nachts

Help: Baby wordt elke twee uur wakker ’s nachts

“Hoe kan het dat mijn baby ’s nachts opeens elke twee uur wakker wordt?” Dit is een veelgehoorde vraag van ouders. Wellicht vind je het fijn om te lezen dat dit een veelvoorkomend probleem is waar ouders tegen aan lopen. We zien vaak dat dit gebeurt bij baby’s die om en de nabij 4 maanden oud zijn, al kan het ook bij wat jongere baby’s voorkomen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe dit een (bio)logische verklaring heeft én hoe je dit kunt oplossen. Voordat we aan het artikel beginnen willen we specifiek benoemen dat we het niet hebben over pasgeboren baby’s die elke paar uur een voeding nodig hebben. Het is namelijk heel normaal dat een pasgeboren baby nog regelmatig een voeding nodig heeft. In dit artikel hebben we het specifiek over: Ook willen we je met dit artikel niet ontmoedigen om op je baby te reageren óf om je baby te dwingen al door te slapen als jij of hij daar nog niet klaar voor is. Het enige doel van dit artikel is, in lijn met onze missie, om jou te informeren over het slaapgedrag van jouw kindje zodat jij de beslissing kunt maken die bij jullie

Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Melatonine en baby’s

Melatonine en baby’s

Slaap en informatie over slaap wint steeds meer populariteit. Hoewel dit goed nieuws is, zorgt deze ontwikkeling ook juist voor meer vragen. Want er is zoveel informatie beschikbaar dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Er ontstaan nieuwe begrippen die soms net even wat meer nuance nodig hebben dan veel ouders denken. Het woord melatonine is zo ’n begrip. Ouders van kindjes met slaapproblemen lezen over dat melatonine de slaap kan bevorderen. Maar wat is melatonine precies en wat heeft het met slapen te maken? En kunnen melatoninesupplementen de magische remedie zijn voor de slaapproblemen van je baby? Wat is melatonine? Simpel gezegd is melatonine een hormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier en helpt bij het in slaap vallen en het reguleren van slaappatronen. Ieder mens heeft een ingebouwde biologische klok dat wordt aangestuurd in de hersenen. Dit ritme wordt tot stand gebracht als reactie op veranderende lichtniveaus gedurende een periode van 24 uur. Als de zon opkomt, stimuleert de hypothalamus de afgifte van hormonen die ons helpen wakker te worden. Wanneer de zon ondergaat en het lichtniveau begint af te nemen, bereidt de hypothalamus het lichaam voor om in slaap te vallen door

Overig, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids