Dit is waar we allemaal naar streven, toch? De gouden trofee van het ouderschap: je baby die “de hele nacht door slaapt”.
De baby van je buurman sliep al door vanaf 6 weken oud, de baby van je schoonzus moet elke ochtend worden gewekt anders blijft ze slapen! Je vraagt je af of er een licht aan het einde van de tunnel is voor jouw baby of dat je de boot volledig hebt gemist…
We kunnen je helpen.
Maar eerst een disclaimer: we zeggen NIET dat jouw baby op een bepaalde leeftijd door de hele nacht moet kunnen slapen, noch dat je van je pasgeboren baby moet verwachten dat hij of zij 12 uur achter elkaar slaapt.
Veel mensen vinden het leuk om op artikelen als dit te reageren door te zeggen “baby’s horen niet de hele nacht te slapen”, en weet je wat? NIEMAND slaapt de hele nacht door. Alle mensen, groot of klein, worden tijdens de slaapcyclus de hele nacht door wakker.
Bij baby’s kost het weliswaar tijd om de vaardigheid van slapen te leren, maar dat betekent niet dat ze niet in staat zijn om langere tijd te slapen als alle factoren op de juiste manier op elkaar zijn afgestemd. Dit artikel gaat over het afvinken van alle vakjes om jouw baby de beste kans te geven om beter te slapen ’s nachts, wanneer hij of zij er klaar voor is.
In dit artikel:
Je zult misschien verrast zijn om te leren dat “de hele nacht door slapen” eigenlijk niet betekent dat je van bedtijd tot de ochtend doorslaapt zonder wakker te worden. De meeste onderzoeken definiëren “de hele nacht door slapen” eigenlijk als 6 tot 8 uur achter elkaar slapen.
Dus als je baby slechts één keer ’s nachts wakker wordt, betekent dat dat ze het al doen. Ze slapen “de hele nacht door”, woohoo! Zelfs als je baby twee keer wakker wordt, als ze erin slagen om 6 uur achter elkaar te slapen tussen die momenten, dan slapen ze technisch gezien ook “de hele nacht door”.
Niet helemaal wat je had verwacht?
Je bent niet alleen! De meeste ouders denken bij “de hele nacht door slapen” aan slapen vanaf bedtijd tot de ochtend. En dat is nog steeds haalbaar, maar het duurt wel iets langer…
De mogelijkheid van een baby om de hele nacht door te slapen hangt af van vele factoren – hun dagelijkse inname van melk en voedsel, hun slaapomgeving, hoeveel dagdutjes ze hebben gedaan, of ze zichzelf kunnen kalmeren om te slapen (bij baby’s ouder dan 4 maanden) … en meer!
Als al die factoren echter goed zijn uitgelijnd, is het geheel mogelijk dat een baby al op 6 weken oud gedurende 6-8 uur achter elkaar slaapt, of zelfs langer, ’s nachts. Het kan en gebeurt ook! In feite sliep mijn jongste baby 9 uur achter elkaar elke nacht toen ik haar mee naar huis nam van het ziekenhuis, waarbij ze om 7 uur naar bed ging en rond 4 uur ’s ochtends wakker werd om te voeden.
Telkens wanneer we het hebben over pasgeboren baby’s die ’s nachts lange periodes slapen, krijgen we opmerkingen zoals “je kunt een pasgeborene niet zo lang laten slapen ’s nachts, je moet je baby wakker maken om te voeden”. En ja, voor sommige baby’s is dit waar.
Als je baby zijn geboortegewicht nog niet heeft teruggekregen of als hij moeite heeft met voeden of aankomen, zal je arts of verpleegkundige waarschijnlijk aanraden dat je je baby wakker maakt om hem om de 3-4 uur ’s nachts te voeden. Als je medische team je echter groen licht heeft gegeven en je baby goed aankomt, is er geen reden om hem wakker te maken. Ze zullen natuurlijk wakker worden voor een voeding als ze honger hebben.
Opnieuw een disclaimer – we zeggen NIET dat je moet verwachten dat je baby al op jonge leeftijd de hele nacht door slaapt. Sommige baby’s zijn hier toe in staat, als alles precies goed is uitgelijnd, maar de meeste baby’s zullen nog steeds 1-2 nachtvoedingen nodig hebben totdat ze goed gevestigd zijn in vast voedsel, wat pas dichter bij de 8 maanden oud kan zijn.
Dus als je baby net 5, 6, 7 maanden oud is geworden en nog steeds niet de hele nacht door slaapt, maak je geen zorgen, ze komen er wel! Elke baby slaapt de hele nacht door op zijn eigen tijd.
Het enige wat je echt kunt doen, is ervoor zorgen dat alles goed is uitgelijnd om je baby de best mogelijke kans te geven om langer te slapen… de rest hangt van hen af!
Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede nachtrust voor je baby, sommige zijn binnen jouw controle en sommige niet, zoals bijvoorbeeld de leeftijd, grootte of ontwikkelingsmogelijkheden van je baby.
Laten we kijken naar de factoren die JE wel kunt beïnvloeden, in de hoop dat het je en je baby helpt om een volledige nachtrust te hebben.
Als je je baby genoeg voeding geeft gedurende de dag, dan hebben ze ’s nachts minder voeding nodig, omdat baby’s een specifiek aantal calorieën moeten consumeren binnen een periode van 24 uur.
Als je baby te veel slaapt overdag of te veel dutjes doet, zal hij/zij niet genoeg voeding binnenkrijgen en dat moet hij/zij dan ’s nachts inhalen. Hongerige baby’s rusten en slapen ook niet goed. Dus zorgen dat je baby genoeg melk/vaste voeding binnenkrijgt gedurende de dag helpt echt om de kans op een goede nachtrust te vergroten.
Voor baby’s jonger dan 6 maanden, kun je proberen een “droomvoeding” in te voeren om ze langer te laten slapen. Dit betekent dat je je baby voedt voordat je zelf gaat slapen, terwijl ze nog slaperig of zelfs al slapend zijn.
Voor baby’s die al vaste voeding krijgen, kan het geven van eiwitten tijdens de LUNCH-maaltijd ook helpen om ze ’s nachts vol te houden, vanwege de manier waarop eiwitten op dit moment in de lever van je baby worden opgeslagen.
Onthoud dat de meeste baby’s ’s nachts nog melk nodig hebben totdat ze goed zijn ingesteld op vaste voeding, en dit kan pas gebeuren als ze ongeveer 8 maanden oud zijn. Dit is helemaal normaal! Als je baby ’s nachts voeding nodig heeft en de volgende ochtend nog steeds een goede ontbijtmelkvoeding heeft, geeft dit aan dat ze ’s nachts echt honger hebben.
Een oververmoeide baby die overdag niet genoeg heeft geslapen, zal moeilijker te kalmeren zijn en slechter slapen. Dit komt door een ophoping van het stresshormoon cortisol, dat in het lichaam van je baby werkt als adrenaline en een goede kwaliteit slaap remt. Een baby die slecht heeft gedut, zal over het algemeen een onrustige nachtrust hebben en/of vroeg wakker worden.
Aan de andere kant kan te veel dagdutjes ook leiden tot slechte nachten. Dag- en nachtrust zijn intrinsiek met elkaar verbonden, dus als je baby te veel van zijn slaapuren voor die 24-uurs periode overdag heeft, zal hij ’s nachts natuurlijk minder slapen. Het is een zeer delicate balans!
Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.
Als je baby jonger is dan 5 maanden en nog niet rolt, kan het helpen om ze in te bakeren zodat ze langer en rustiger kunnen slapen. Inbakeren bootst het strakke, beperkte gevoel na van de baarmoeder, waar baby’s aan gewend zijn, en helpt om hun schrikreflex te onderdrukken.
Vaak horen we ouders zeggen dat hun baby het inbakeren niet leuk vindt omdat ze tijdens het proces huilen of bewegen. Dit komt vaak doordat de baby al oververmoeid is en letterlijk tegen ALLES vecht! Het kan ook zijn dat het type inbakerdoek niet geschikt is voor hen. Sommige baby’s vinden het fijn om ingebakerd te worden met hun armen omhoog, terwijl anderen de voorkeur geven aan armen omlaag.
Inbakeren is bewezen effectief om de slaapduur van je baby te verlengen en betekent dat ze niet meer wakker worden van hun schrikreflex. Als je baby nog niet rolt, is het de moeite waard om door te zetten en een inbakerdoek te vinden die voor hen werkt. Zodra je baby begint te rollen, kun je overstappen op een slaapzak zonder mouwen.
Baby’s zijn erg gevoelig voor temperatuur, omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur nog niet effectief kunnen reguleren totdat ze ouder zijn. De ideale kamertemperatuur voor een baby om in te slapen is tussen de 18-20 graden Celsius. Zorg ervoor dat je baby lekker warm is, maar niet te warm, dit is een cruciaal element voor een goede nachtrust.
Wij raden aan om je baby altijd aan te kleden en in te bakeren met natuurlijke vezels zoals katoen, wol, merinowol of bamboe. Deze stoffen laten de huid van je baby ademen en verminderen het risico op oververhitting. Gebruik nooit polyester, fleece, polar fleece of andere synthetische of kunstmatige stoffen in het bedje van je baby.
Het gebruik van een slaapzak voor baby’s of peuters is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je kindje de hele nacht lekker warm blijft. Deze slaapzakken hebben meestal drukknopen op de schouders of een rits aan de voorkant, waardoor je baby de slaapzak als een vest kan dragen. Als je kindje veel beweegt in zijn of haar slaap, is een slaapzak ideaal om te voorkomen dat ze de deken aftrappen en koud wakker worden.
Als je wilt controleren of je baby ’s nachts warm genoeg is, voel dan altijd hun kern – hun borst of rug. Het moet warm aanvoelen maar niet te heet. Het hoofd en de handen van een baby moeten koeler aanvoelen dan de rest van hun lichaam wanneer ze slapen, dus gebruik niet koude handen als indicator van hun kerntemperatuur.
Soms vergeten mensen witte ruis te gebruiken voor ’s nachts, evenals overdag! Net als bij dutjes is witte ruis een belangrijk onderdeel voor het goed slapen van je baby.
Wanneer je baby slaapt, moet het volume van de witte ruis ongeveer net zo luid zijn als dat van een douche. Dit helpt om externe geluiden te blokkeren die je baby kunnen wekken, zoals luidruchtige broertjes of zusjes of de hond van de buren. Het continu afspelen van witte ruis betekent ook dat je baby hetzelfde hoort als toen het ging slapen, wat hen helpt bij het overgaan tussen slaapcycli naarmate ze ouder worden.
Een donkere kamer zonder nachtlampje zal je baby helpen te weten dat het nog steeds slaaptijd is. Baby’s zijn niet bang in het donker en hebben eigenlijk het donker nodig om de productie van melatonine op gang te brengen, een hormoon dat ons helpt in slaap te vallen en te blijven slapen.
Het gebruik van een nachtlampje of projector in de kamer van je baby belemmert dit proces en kan je baby stimuleren, waardoor het moeilijk wordt om te settelen en opnieuw te gaan slapen, net zoals een vervelende felle wekker naast je bed zou zijn!
Dit is een belangrijk punt! Zodra je baby ongeveer 4 maanden oud is, veranderen hun slaapcycli en kunnen ze tussen elke cyclus volledig wakker worden (elke 2 uur ’s nachts). Dit betekent dat als je hen aan het begin van de nacht hebt gewiegd, gevoed of geaaid om in slaap te vallen, ze dezelfde hulp zullen beginnen te vereisen elke keer dat ze tussen slaapcycli wakker worden. Bekijk DIT artikel voor meer informatie over de 4 maanden slaapregressie.
Je baby leren om zelf in slaap te vallen (of zelf in slaap te sussen) door positieve slaapassociaties te gebruiken (zoals witte ruis, een inbakerdoek of slaapzak, een knuffel), is je beste verdedigingslinie. Een baby die vertrouwt op een door de ouders gecontroleerde slaapassociatie zal niet in staat zijn om de hele nacht door te slapen zonder de hulp van hun ouders – zo simpel is het!
Als je wilt dat je kleintje langer slaapt, of zelfs de hele nacht doorslaapt, probeer dan de meest voorkomende redenen uit te sluiten die ervoor zorgen dat baby’s ’s nachts wakker worden:
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!