Een routine hanteren voor je baby of peuter is een gemakkelijke en effectieve manier om aan te geven dat het bijna bedtijd is. Doe je dit van jongs af aan dan zal je baby de opeenvolging van handelingen gaan herkennen. Het helpt je baby om tot rust te komen en makkelijker in slaap te vallen. Juist ook op de momenten dat je er zelf niet bent om je baby naar bed te brengen. In dit artikel vind je meer informatie over het creƫren van een bedtijd routine.
We beantwoorden de volgende vragen:
Hieronder vind je een voorbeeld van een bedtijd routine voor een baby van 6 maanden met een bedtijd van 19:00 (zoals wij adviseren in ons voorbeeldroutine)
18:00 Badje
18:10 Afdrogen en een fijne massage met olie
18:10 Slaapkleding aan doen, een liedje zingen of een boekje lezen
18:15 Voeding
18:50 Klaar met voeden. Doe het slaapzakje aan, knuffel met je baby en zing een liedje. Leg je baby in bed, zeg je baby gedag en doe de lichten uit.
19:00 Klaar om te gaan slapen.
Babyās houden van voorspelbaarheid. Ze kunnen al vrij jong patronen herkennen en begrijpen.
Pas deze routine zo consistent mogelijk toe en je zult merken dat je baby rustiger en blijer is, simpelweg omdat je baby weet wat hij kan verwachten.
Wij hebben allemaal routines die we gedurende de dag volgen. Misschien heb je zelf wel een ochtendritueel tijdens het opstaan zoals; douchen, aankleden, opmaken, ontbijten en daarna tandenpoetsen.
Of juist een routine voor het slapen zoals je gezicht wassen, tanden poetsen, nog wat lezen en ‘scrollen op je telefoon’ in bed en dan gaan slapen. Deze patronen zijn heel erg herkenbaar en vertrouwd voor ons lichaam Ć©n onze geest en zorgen voor ontspanning voor het slapen. Op een onbewust niveau bereiden je hersenen zich voor op de dag of schakelen ze juist naar de slaapmodus vanwege de stappen die je neemt in je eigen routine, die je vervolgens elke dag herhaalt.
Voor een baby of peuter is dit niet anders. Dit is de reden waarom zoveel babyās goed gedijen op routines.
Een oververmoeide of ondervermoeide baby in slaap brengen.
Voorkomen is beter dan genezen dus het allerbeste advies dat wij kunnen geven is: Zorg dat de timing klopt wanneer je je baby wilt laten slapen. Een ondervermoeide of oververmoeide baby kan lastiger te kalmeren zijn, hoe duidelijk en fijn het slaapritueel ook is.
We raden meestal aan om voor elk dutje een rustmoment te creƫren zodat je baby ontspannen kan gaan slapen. Een verhaaltje voorlezen of een slaapliedje zingen is een perfectie manier om je baby voor te bereiden op het slapen. Elke keer hetzelfde liedje zingen of juist het zelfde boekje lezen kan nog beter werken! Je kind zal deze momenten herkennen en op die manier weten dat het tijd is om te gaan slapen. Een korte routine is ook prima; een luier verschonen, slaapzakje aan, knuffelen en je baby gedag zeggen. Deze stappen, die je voor elke dutje en in dezelfde volgorde herhaald, zullen signalen zijn zodat je baby weet dat het tijd is om te gaan slapen.
Het ritueel ās avonds kan iets uitgebreider zijn zodat je baby langer de tijd heeft om echt te ontspannen. Babyās kunnen aan het einde van de dag sneller oververmoeid raken, let er op dat het slaapritueel niet tĆ© lang duurt of te stimulerend is. Volg daarin ook je eigen kindje. Het ene kind wordt rustig van televisie kijken terwijl het andere kind juist te veel gestimuleerd wordt.
Een andere reden om te kiezen voor een duidelijk bedritueel is zodat je kindje – ook in jouw afwezigheid- weet wat er gaat gebeuren.
Een bedtijdritueel is belangrijk maar… geen heilige graal. Een goed slaapritueel betekent niet per definitie dat er goed (door)geslapen wordt. Er zijn een hoop andere factoren die meespelen en net zo belangrijk zijn zoals; de hoeveelheid slaap overdag, de timing van de dutjes, timing van de voeding(en) en de vaardigheid om zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Natuurlijk speelt ook de gezondheid een grote rol. Een baby die ergens ongemakken ervaart zal lastiger te kalmeren zijn.
Ben je benieuwd hoeveel jouw baby aan slaap nodig heeft en hoe wij adviseren om de dutjes overdag te verdelen? Onze digitale slaapgids voorbeeldroutines van 0 tot en met 4 jaar houdt rekening met de gemiddelde aantal uren slaap en het gemiddelde aantal uren aan wakkertijd.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zĆ³ blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!