9.5/10 - 2833 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

Het laten vallen van het laatste dutje kan misschien wel de meest uitdagende overgang van alle dutjes zijn. Het kan lastig zijn om te weten of het echt tijd is om het dutje over te slaan, vooral als je al te maken hebt gehad met de slaapregressie rond de leeftijd van één of twee jaar. Als je overweegt om het dutje helemaal af te laten vallen, vraag je je misschien af of je het moet vervangen door een rustmomentje of je kind gewoon wakker moet houden gedurende de hele dag. En wat betreft bedtijd? Wordt dat eerder?

Lees verder voor een meer advies! Wij vertellen je hoe je weet wanneer je van 1 dutje naar geen dutjes moet gaan, en precies hoe je dit kan aanpakken.

Wanneer is het juiste moment om het dutje te laten vallen?

Allereerst wil je er zeker van zijn dat je kind echt klaar is om het dutje over te slaan. Mijn advies is om NIET te proberen het dutje van je kind te schrappen voordat hij of zij 2.5 / 3 jaar oud is. Zelfs als ze hun dagelijkse dutje weigeren. En zelfs als ze gewoon wakker blijven in hun ledikant (dutje staken) gedurende het hele dutje. Het is het beste om ze dit minstens een uur per dag te laten doen tot hun derde verjaardag.

Het beste is om je kind de kans te blijven geven om te slapen, zelfs als je kind het zelden of nooit doet. Veel kinderen staken met slapen gedurende weken (of zelfs maanden) vóór de leeftijd van drie jaar. Om vervolgens weer een aantal maanden goed te slapen. Als je kind op 3-jarige leeftijd nog steeds consequent het dutje staakt, zijn hier je volgende stappen voor de overgang van 1 naar 0 dutjes.

Signalen dat je kind klaar is om het dutje te laten vallen.

Een deel van de reden waarom het zo moeilijk is om te weten of het de juiste tijd is voor een kind om het dutje over te slaan, is omdat de signalen niet altijd duidelijk zijn. Sommige kinderen zouden graag 3 uur per dag slapen… maar kunnen vervolgens niet in slaap vallen voor bedtijd tot na 22.00 uur*. Of ze willen slapen, maar pas na 13.30 uur. Of misschien, zoals hierboven besproken, weigeren ze om in slaap te vallen en zijn ze wakker wanneer ze zouden moeten slapen. Tot slot slapen sommige kinderen elke dag en vallen ze gemakkelijk in slaap bij bedtijd, maar worden ze consequent wakker om of voor 5 uur ‘s ochtends. Als je kind ouder is dan drie en een van deze tekenen vertoont… is het tijd om te accepteren dat hun dutje hun slaap negatief beïnvloedt.

Voordat je het dutje probeert over te slaan, is het goed om de lengte van het dutje met 15 minuten te verminderen om de 4-5 dagen tot je een dutje van slechts een uur overhoudt of zelfs een dutje van 30 minuten. Dit kan alles zijn wat je nodig hebt om welk probleem dan ook op te lossen waar je tegenaan loopt. Met kinderen die moeite hebben met in slaap vallen ‘s nachts vanwege hun dutje, weet dat een dutje van welke lengte dan ook het voor hen misschien onmogelijk maakt om op een fatsoenlijk tijdstip in slaap te vallen bij bedtijd.

Dus als je kind….

Dus als je kind:

  • Minstens 2,5 jaar oud is,
  • Een van de bovengenoemde problemen heeft,
  • En het verminderen van de lengte van de middagdutjes na enkele weken niet helpt… …
  • dan is het tijd om van 1 naar 0 dutjes te gaan.
  • Het is niet abnormaal dat peuters die dutjes doen 60-90 minuten alleen rollen (of praten of spelen) voordat ze in slaap vallen voor het slapengaan. Dit op zichzelf mag geen reden zijn om het dutje van je kind te stoppen.

Als je kind…

Langer dan 90 minuten doet om in slaap te vallen voor het slapengaan EN pas na 22.00 uur ‘s avonds in slaap valt (En voldoet aan de andere genoemde criteria), …volg dan de onderstaande richtlijnen om het dutje te stoppen.

Langzaam laten wennen aan niet slapen overdag

De volgende instructies kan je ook toepassen als je kind in de “slaapstaking” fase zit waarin hij/zij zelden of nooit in slaap valt tijdens de dutjes. Zodra je denkt dat het tijd is om het dutje van je kind over te slaan, begin dan met één dag “niet” en één dag “wel”. Een “niet slapen” dag is wanneer je het dutje helemaal overslaat en je kind de hele dag uit het bed houdt. Volg dit met een “wel” dag waarop je kind gedurende zijn gebruikelijke “dutjestijd” van maximaal één uur in zijn bed laat.

Op de “niet slapen” dagen, breng bedtijd iets naar voren om vermoeidheid tegen te gaan. Het belangrijkste is om je kind NIET in slaap te laten vallen in de auto of ergens anders in de middag op “niet slapen” dagen. Dutjes onderweg zullen ervoor zorgen dat je kind tegen bedtijd zal vechten, ‘s nachts wakker zal worden, of beide.

Na één dag “niet” en één dag “wel”, ga je over naar twee dagen “niet” met slechts één dag “wel”. Dit betekent dat je twee opeenvolgende “niet” dagen hebt waarop je het dutje overslaat, gevolgd door één “wel slapen” dag. Daarna 3 “niet” dagen gevolgd door 1 “wel slapen” dag. Dan vier “niet” dagen, 1 “wel slapen”. Ga door met het toevoegen van meer “niet slapen” dagen totdat je 7-10 dagen achter elkaar hebt zonder “aan” dagen.

Rustmoment

Veel gezinnen zijn eigenlijk blij dat hun kind geen middagdutje meer doet, omdat dit betekent dat je weer wat kunt gaan ondernemen overdag. Zolang je kind blijft slapen tot minstens 6 uur ‘s ochtends of later, kan de bedtijd al om 7 ‘s avonds zijn. Dit betekent dat als je kind geen middagdutje doet, maar wel vóór 6 uur ‘s ochtends wakker wordt, probeer dan hun bedtijd op minstens op 18:30 ‘s avonds te houden. Dit voorkomt vermoeidheid.

Zodra je kind 7-10 “slechte” dagen op rij heeft gehad, kun je ervoor kiezen om je kind weer een kort dutje te laten doen overdag of een “rusttijd” te starten. Het is belangrijk dat je vroeg in het proces van het stoppen met middagdutjes af en toe wat extra rust toevoegt overdag om (over)vermoeidheid te voorkomen.

Hoe kun je een time-out moment beginnen?

Als je kind geen middagdutje meer doet, breng ze dan naar hun kamer en vertel hen: “Je hoeft niet te slapen, maar je moet rusten.” Gebruik vervolgens een peuterklok om je kind te laten weten wanneer de rusttijd voorbij is. Ze kunnen tegenstribbelen, maar zolang je er zeker van bent dat ze veilig zijn en hun kamer 100% kindveilig is, laat ze dan in hun kamer met de deur dicht blijven. Je wilt dit gedurende de hele rusttijd doen.

Als je kind weerstand biedt tegen rusttijd, probeer dan te beginnen met 15 minuten en voeg vervolgens elke 3-4 dagen 3-4 minuten toe. (De peuterklok is hierbij een essentieel hulpmiddel zodat je kind weet wanneer de rusttijd voorbij is.) Wees blij en enthousiast aan het einde van de rusttijd en beloon hen met een sticker, wat lekkers of en kleinigheidje die je passend vindt. Het einddoel is maximaal één uur rusttijd per dag waarin je kind rust of zichzelf onafhankelijk vermaakt. Het is het beste om tijdens de rusttijd geen toegang te geven tot schermen om dit onafhankelijke spelen te bevorderen.

Conclusie

  • Blijf proberen om minstens 60-30 minuten per dag een middagdutje te doen totdat je peuter ongeveer 3 jaar oud is.
  • Als het tijd is om over te stappen naar geen middagdutje, begin dan met één dag “niet slapen” gevolgd door één dag “wel slapen”. Blijf één “niet slapen”-dag toevoegen voordat je volgende “wel slapen”-dag begint totdat je 7-10 “niet slapen”-dagen op rij hebt. Laat je peuter niet on-the-go in slaap vallen of een middagdutje doen op “niet slapen”-dagen.
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Slaapregressie 18 maanden; alle ins- en outs

Slaapregressie 18 maanden; alle ins- en outs

Is jouw kindje anderhalf jaar en ervaar je opeens een achteruitgang in de slaap? Hold your horses, wellicht ben je in de 18 maanden slaapregressie belandt. Wellicht heb je al eerder te maken gehad met de slaapregressie van 4 maanden, de slaapregressie van 8 maanden én/of de slaapregressie van 12-15 maanden. De slaapregressie van 18 maanden is opnieuw een veelvoorkomende periode waarin de slaap van een kindje plotseling achteruit gaat. In dit artikel vertellen we je meer over deze slaapregressie van 18 maanden. In dit artikel: Bestaat er een slaapregressie van 18 maanden? Het antwoord is ja én nee. Er is niet echt een door de wetenschap erkende achteruitgang in slaap rond de 18 maanden. Toch merken veel ouders dat hun peuter van deze leeftijd opeens minder goed slaapt en dat de slaap dus opeens (weer) voor nieuwe uitdagingen zorgt. Een slaapregressie is een periode waarin het vermogen om te slapen of om tot rust te komen opeens verandert in negatieve zin. Vaak is dit gekoppeld aan ontwikkelingsmijlpalen en dus ook aan mentale of fysieke vooruitgangen. Wat veroorzaakt de slaapregressie van 18 maanden? Bij de 18 maanden slaapregressie is er geen directe voor de hand liggende oorzaak voor deze tijdelijke

Slaapregressies, Slaaptips, 1-2 jaar, 
Gebroken nachten: oorzaken en verwachtingen

Gebroken nachten: oorzaken en verwachtingen

De magische uitdrukking “de hele nacht doorslapen” spreekt ons als ouders zeker aan, tot het punt waarop ouders zich zorgen gaan maken als hun baby op een bepaalde leeftijd nog niet “doorslaapt”. De werkelijkheid is dat er veel factoren zijn die bijdragen aan het vermogen van je baby om ‘s nachts goed te slapen. In dit artikel delen wij wat wij beschouwen als realistische verwachtingen rond de nachtrust van je baby, en ook enkele veel voorkomende oorzaken van ‘s nachts wakker worden op verschillende leeftijden. Ik voeg hier een kleine disclaimer aan toe, niks moet, wij delen deze informatie om je te informeren. Mensen voeden op zoveel verschillende manieren op en wij zijn hier niet om te oordelen of je te dwingen om de ene of de andere kant op te gaan. We zijn hier om hulp te bieden, vanuit onze positie van ervaring, als je hulp wilt. Als je tevreden bent met de nachtrust van je baby of niet gelooft dat baby’s de hele nacht door kunnen/moeten slapen, dan is het volgende artikel waarschijnlijk niet voor jou. Als je echter wat hulp wilt bij mogelijke redenen waarom je baby ‘s nachts wakker wordt, lees dan verder! In dit artikel:

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaapregressies, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Slaapcyclus van een baby

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli. Wat is een slaapcyclus? Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap.  We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van. Hoe werkt de slaapcyclus van een baby? Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids