Pasgeboren baby’s komen vaak lastig zelf in slaap. Het is dan nodig om ze in slaap te wiegen of ze vallen alleen in slaap tijdens een voeding waarna je ze slapend weglegt. Alhoewel dit soms wat tijd en energie kost is dit iets wat heel normaal is bij jonge baby’s. Het is vooral belangrijk dat je pasgeboren baby voldoende slaapt. De manier waarop je baby in slaap valt is op dit moment wat minder belangrijk. Maar vanaf welke leeftijd wil je jouw baby wakker wegleggen en wat is het voordeel hiervan?
Wat is het voordeel van een baby wakker wegleggen? De belangrijkste reden is dat je kind leert dat het veilig is om zelfstandig in slaap te vallen. Daarnaast is een geldige reden natuurlijk ook dat het je veel minder tijd kost en jullie beiden sneller kunnen (uit)rusten. Wanneer een kindje wakker weggelegd wordt en dus zelfstandig in slaap kan vallen heeft hij niet iedere keer jouw hulp nodig wanneer hij tussen de slaapcycli door even wakker wordt. Hierdoor heb je minder kans op hazenslaapjes overdag en is de kans groter dat je baby (langer) doorslaapt in de nacht. Zeker rond de periode van 4 maanden verandert er iets in de slaapontwikkeling van baby’s, waardoor dit zelfstandig in slaap vallen en wakker wegleggen belangrijker wordt voor de slaap.
Een pasgeboren baby doet soms de hele dag door korte dutjes (hazenslaapjes) en kan nog niet altijd veel slaapcycli aan elkaar koppelen. Andere baby’s slapen na de geboorte nog wel lange uren achter elkaar, dat verschilt echt per baby. Om je baby uiteindelijk (langer) te laten doorslapen, is het meestal noodzakelijk dat je baby zelf in slaap kan vallen. Zelfstandig in slaap vallen is hetzelfde als je baby wakker wegleggen. Doorgaans wil je bij 3 of 4 maanden je baby wakker wegleggen en leren om zelf in slaap te vallen omdat er dus rond die periode iets verandert in de slaapontwikkeling en baby’s dan “bewuster” wakker worden tussen slaapcycli door.
Is je baby gewend aan slapend wegleggen? Dan kan het zijn dat je baby zich niet direct wakker laat wegleggen en gaat huilen. Het wakker wegleggen van je baby kan je op verschillende manieren leren.
Vooral de laatste 2 tips kunnen enorm helpen bij het wakker wegleggen van je baby. Houd een duidelijke routine aan en leg je baby niet te vroeg of te laat in bed. Een oververmoeide baby slaapt doorgaans slechter en hetzelfde geldt voor een baby die niet moe genoeg is. Benieuwd naar de gemiddelde wakkertijden van je baby? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je deze wakkertijd én uitgebreide routines voor je kind van 0 tot 4 jaar.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications