9.5/10 - 3066 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Mag je een baby wakker maken voor een voeding? Er wordt vaak gesuggereerd dat je een slapende baby nooit wakker mag maken. Hoewel dit advies goed bedoeld is, geven wij juist het tegenovergestelde advies. Het kan absoluut geen kwaad om je baby wakker te maken voor voeding. Sterker nog: je baby wakker maken om te voeden heeft ook enkele belangrijke voordelen. In dit artikel vertellen we meer over het wakker maken van je baby voor een voeding overdag en voor nachtvoeding. Ook leggen we uit waarom het goed is om jonge baby’s wakker te maken voor de laatste voeding van de dag.

Baby wakker maken voor voeding overdag

Moet je je baby wakker maken voor voeding overdag of niet? Het is niet schadelijk om je slapende baby wakker te maken, maar wat is het advies? Ons advies is om alle voedingen overdag als wakkervoeding te geven. Wakkervoeding betekent dat je de voeding geeft terwijl je baby wakker is. Je baby wakker maken om te voeden kan dus nodig zijn. Een groot voordeel van de wakkervoeding is dat je baby een goed dag- en nachtritme ontwikkelt. Hierdoor zal hij de nachten sneller doorslapen. 

Baby wakker maken voor nachtvoeding

Bij het geven van nachtvoeding is zowel wakkervoeding als droomvoeding nodig. Het is afhankelijk van je situatie of je je baby wakker maakt om te voeden of niet. Kijk wat werkt voor jou en je baby. 

Baby wakker maken voor laatste voeding

Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt. Uiteraard beslis je dit helemaal zelf. Het is wel goed om te weten dat baby’s die rond 22:00 – 23:00 geen voeding krijgen, vaker wakker worden na middernacht. De gemiste voeding voor middernacht moet dan dus de volgende dag (na middernacht) ingehaald worden. 

Wanneer je je baby voor middernacht een laatste voeding geeft en ook zorgt dat hij minimaal 20 tot 60 minuten wakker is, is de kans groter dat je baby na middernacht nog maar 1 keer wakker wordt. Je baby wakker maken voor een laatste voeding rond 22:30 kan een oplossing zijn als je baby regelmatig wakker wordt ‘s nachts. 

Let op: na 6 maanden kan je baby wakker maken voor deze voeding juist een averechts effect hebben. Wanneer je baby dan goed (door)slaapt is ons advies om tussen de 4 en 6 maanden de nachtvoeding van 22:30 geleidelijk af te bouwen. 

Advies bij slaap & voeding routine

Een goede routine kan positief bijdragen aan het (slaap)gedrag van je baby en de regelmaat is ook erg fijn voor jou als ouder. Ben je op zoek naar een goede routine? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je routines voor iedere leeftijd van je baby of kind, inclusief voedingsmomenten en gemiddelde wakker- en slaaptijden. 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 6 weken wil maar weinig slapen overdag

Baby van 6 weken wil maar weinig slapen overdag

 Slaapt je baby van 6 weken alleen bij mama of wil hij overdag niet in zijn eigen bedje slapen? Houd er rekening mee dat iedere baby anders is. De ene baby slaapt heel veel en valt snel in slaap, terwijl een andere baby wat meer moeite heeft met slapen. Dit is allemaal heel normaal en niets om je zorgen over te maken. In dit artikel leggen we uit waarom routine en regelmaat enorm kunnen helpen bij het slaapgedrag van je 6 weken oude baby. Baby van 6 weken wil niet slapen overdag Is je baby 6 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld slaapt een baby van 1,5 maand overdag 5 uur overdag en kan hij tussen de dutjes door ongeveer 1,5 uur wakker blijven. Dit zijn gemiddelden en de slaap- en wakkertijden kunnen sterk uiteenlopen op deze leeftijd. Iedere baby is anders, het kan zijn dat jouw baby wat korter of langer wakker is.  Wil je baby van 6 weken echt niet slapen overdag, slaapt hij te weinig en/of huilt hij veel? Het kan zijn dat je baby niet wil slapen, omdat hij oververmoeid is. Dat klinkt misschien gek, maar baby’s van deze leeftijd

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 10 maanden

Slaaptips voor baby van 10 maanden

Veel ouders merken rond de leeftijd van 10 maanden dat het slaapgedrag van hun baby verandert. Een baby van 10 maanden maakt veel fysieke en mentale ontwikkelingen door en dit kan invloed hebben op het slaapritme of slaapgedrag. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 10 maanden en hoe kan een duidelijke routine helpen? Slaapritme bij baby 10 maanden Hoeveel slaap heeft een baby van 10 maanden nodig? Rond deze leeftijd is de wakkertijd niet meer de leidraad voor het slaapschema. Gemiddeld heeft een baby van 10 maanden ‘s nachts nog 12 uur slaap nodig en overdag zo’n 2,5 uur. Ons advies is om de slaap overdag te verdelen over 2 dutjes: een korte ochtenddut en een wat langere middagdut. Ook raden we aan om je baby na 15.00 uur niet meer in bed te leggen (tenzij de ochtend- of middagdut in duigen valt). Slaapproblemen bij baby van 10 maanden Wil je baby van 10 maanden niet slapen of verandert zijn slaapgedrag rond deze periode? Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je kind (ineens) een ander slaappatroon krijgt of weigert om te gaan slapen. Het is lastig om hier alle problemen te bespreken, maar we geven

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby huilt in slaap

Baby huilt in slaap

Je baby huilt in zijn slaap: wat houdt dit in en wat kan je eraan doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.  Let op: het gaat in dit artikel om het huilen tijdens de slaap. Wil je meer weten over het huilen voor het slapen gaan of meer informatie over baby’s die huilend wakker worden? Bekijk dan de volgende artikelen: Wat betekent het als baby huilt in zijn slaap? Wat betekent het als je baby huilt in zijn slaap? Het is allereerst nodig om wat inzicht te hebben in de slaapcyclus van een baby. Bij een pasgeboren baby is de slaapcyclus nog kort en deze bestaat uit maar twee fasen: de (lichte) REM-slaap en de diepe slaap. Zodra de biologische klok is ontwikkeld (rond de 4 maanden), wordt de slaapcyclus wat langer en ontstaan er verschillende fases die lijken op de fases van een volwassen persoon. Tijdens de lichte slaap en tijdens de overgang van de ene naar de andere slaapfase kan je baby wat onrustiger zijn, geluidjes maken of zelfs een beetje huilen. Het kan zijn dat je baby wakker wordt van het eigen gehuil, maar het kan ook goed zijn dat jouw baby gewoon verder

Overig, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Middagdutje

Middagdutje

Het middagdutje is misschien wel het belangrijkste dutje voor je baby. Dit dutje blijft het langste in stand en ook het langste dutje van de dag. De meeste kinderen hebben dit middagslaapje nodig tot een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar. Waarom is het middagdutje zo belangrijk en wat kan je het beste doen als je kind ‘s middags niet (lang) wil slapen? Middagdutje: het belangrijkste dutje van de dag Het middagdutje is belangrijk voor baby’s, maar ook een dreumes of peuter heeft nog een middagslaapje nodig. Waarom is de middagdut het belangrijkste dutje van de dag? Je kind kan steeds langer wakker blijven naarmate hij of zij ouder wordt en het aantal slaapjes overdag neemt langzaam af. Het middagdutje blijft het langste in stand en valt bij de meeste kinderen pas weg rond een leeftijd van 2,5 – 3 jaar. Geen kind is natuurlijk hetzelfde, dus kijk goed naar de behoefte van jouw kind. Het kan zijn dat jouw kind al eerder zonder middagdutje kan of deze nog wat langer nodig heeft.   Hoelang duurt een middagdutje baby? Wat is de beste lengte van een middagslaapje van een baby, dreumes of peuter? Het is in ieder geval belangrijk dat

Dutjes, Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids
Slaaptipsvoorbabys maakt gebruik van cookiesWij gebruiken cookies op deze website om te kunnen analyseren, personaliseren en optimaliseren. Wil je deze cookies accepteren of weigeren?