Je baby is alweer een half jaar en ontwikkelt zich snel. Rond deze leeftijd krijgt je baby vaste voeding, waardoor de routine ineens wat anders kan lopen dan gewend. Het is heel normaal als de dag niet loopt zoals verwacht, maar probeer wel zoveel mogelijk een duidelijke routine aan te houden, gebaseerd op de gemiddelde wakkertijd en het dag- en nachtritme van je baby.
Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden oud gemiddeld nodig en wat is een goed slaapritme? Gemiddeld slaapt een baby op deze leeftijd nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 3 uur overdag. Dit zijn slechts gemiddelden, iedere baby is anders en niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Op deze leeftijd adviseren wij om steeds meer te letten op de wakkertijd van je baby en om niet meer dan 3 dutjes per dag te doen, om hazenslaapjes te voorkomen.
Merk je dat je baby onrustig slaapt, korte dutjes doet of andere slaapproblemen heeft? Er zijn veel verschillende oorzaken voor slaapproblemen en iedere situatie is weer anders. Het is belangrijk om te kijken naar wat wel en niet werkt voor jouw kind en jullie situatie. Toch geven we een aantal handvaten waarmee je het slaapgedrag van je baby kunt verbeteren.
Ons advies is om eerst te checken of je baby niet te veel of te weinig slaapt. Als je baby niet moe genoeg is of juist oververmoeid, kan dit zorgen voor slaapproblemen. Houd rekening met de (gemiddelde) wakkertijd van je baby, zodat je jouw baby niet te vroeg of te laat in bed legt. Laat je baby ook niet meer dan 3 dutjes overdag doen, ook dit kan hazenslaapjes in stand houden. Rond deze leeftijd zijn er ook baby’s die geen behoefte meer hebben aan de namiddagdut. Lees meer: wanneer van 3 naar 2 slaapjes overdag?
Daarnaast kan een goed slaapritueel ook helpen. Door de voorspelbaarheid van het ritueel weet je baby dat het tijd is om te gaan slapen en dit kan ervoor zorgen dat je kindje makkelijker in slaap komt.
Wil je baby ‘s nachts niet slapen of wordt hij vaak wakker? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar ons advies is om wederom eerst te kijken of je baby niet te veel of te weinig slaapt. Een oververmoeide baby slaapt meestal minder goed en hetzelfde geldt voor een baby die in bed wordt gelegd, maar niet moe genoeg is. Ook hier kan een goed slaapritueel helpen om je baby in slaap te laten vallen. Laat je baby daarnaast wennen aan een duidelijke routine overdag, die rekening houdt met de gemiddelde wakkertijd van je kind.
Daarnaast kan je baby bij 6 maanden beginnen met omrollen. Sommige baby’s doen dit al wat eerder, terwijl andere baby’s er juist pas later mee beginnen. Houdt je baby zichzelf wakker, omdat hij of zij op de buik belandt in bed? Je baby leert zich eerst van de rug naar de buik te rollen en het terugrollen kan dan lastig zijn. Ons advies is om niet te snel in te grijpen. Kijk eerst of je baby weer uit zichzelf in slaap valt voordat je gaat helpen.
Te veel of te weinig slaap overdag kan invloed hebben op de slaap. Als je de slaap van je baby wilt verbeteren, is ons advies om eerst te kijken naar de indeling van de dutjes en de wakkertijd tussen deze dutjes. Een goede routine kan helpen om een duidelijk ritme te volgen die aansluit bij de wakkertijd en de biologische klok van je baby.
Daarnaast speelt ook een rol of je baby zelfstandig in slaap kan vallen. Als dit nog niet lukt, heeft je baby iedere keer jouw hulp nodig om weer in slaap te vallen. Ook hier kan een duidelijke routine helpen, net als een herkenbaar slaapritueel.
Hoe laat je jouw baby van 6 maanden beter slapen? Geen baby of slaapprobleem is hetzelfde en het is belangrijk om vooral te doen wat goed voelt voor jou en je baby. Onze ervaring is dat een goede routine ontzettend kan helpen bij het verbeteren van de slaap.
Maar hoe vind je een routine die werkt voor jullie? Gelukkig hoef je deze niet zelf uit te vinden. In onze slaapgids met voorbeeldroutines van 0 tot 4 jaar vind je uitgebreide routines voor iedere leeftijd. Deze routines zijn gebaseerd op de gemiddelde slaap- en wakkertijden, de biologische klok en het aantal uren slaap. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze erkende slaapcoaches voor een telefonisch consult, waarin we samen zoeken naar manieren om jullie situatie op te lossen of verbeteren.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications