Wil je baby van 5 weken niet slapen of heb je het idee dat hij niet genoeg slaapt? Waar de ene baby bij 5 weken heerlijk in zijn eigen bedje slaapt, wil de ander alleen maar bij papa of mama slapen. Ook heeft niet iedere baby exact dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Maar wat kan je doen als je baby overdag echt niet wil slapen, alleen met jouw hulp in slaap valt of niet in zijn eigen bedje wil slapen?
Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen. Het kan goed zijn dat jouw baby wat korter of langer wakker is of iets meer of minder slaap nodig heeft.
Wil je baby van 5 weken niet slapen zonder jouw hulp of slaapt hij alleen maar korte dutjes van 20 – 45 min en is hij daarna weer wakker? Ook dat is iets wat vaak voorkomt en niets om je zorgen over te maken. Sterker nog, dit hoort bij de (slaap)ontwikkeling van jouw kindje. Veel baby’s moeten leren om langer te slapen en dat kost tijd. Hoe leer je een baby van 5 weken zelf in slaap te vallen? Ritme en voorspelbaarheid kunnen hierin een rol spelen. Een strakke routine op tijd werkt niet voor alle baby’s en ouders maar een beetje regelmaat aanbrengen rondom de slaapjes kan gemakkelijker dan je denkt. Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijk slaapritueel en herhaal voor ieder dutje dezelfde handelingen. Zo herkent je baby dat het tijd is om te gaan slapen. Een bekend en populair om een baby te leren in een eigen bedje te slapen is het 4’S ritueel.
Wat kan je doen als je 5 weken oude baby niet in zijn eigen bed wil laten slapen? Wil hij vooral bij mama slapen, op de borst of in de draagzak? Dit is niet erg. Wanneer je het zelf fijn vindt kun je je baby middels het 4’s ritueel leren om zelfstandig in een eigen bedje te laten slapen. Daarnaast kan het fijn zij om te begrijpen waarom een baby van 5 weken niet altijd gemakkelijk in slaap kan vallen. Een reden kan zijn dat je baby het geborgen, veilige gevoel mist als hij alleen ligt. Of misschien is je baby onrustig na een voeding, ook dit komt vaak voor bij jonge baby’s. Hun lichaam moet leren om voeding te verteren. Ben je al bekend met inbakeren enorm helpen. Het geeft een veilig en geborgen gevoel waardoor sommige kindjes gemakkelijker in slaap vallen en bovendien langer slapen.
Wil je baby van 5 weken alleen op zijn buik slapen? Weet dat bij jonge baby’s buikslapen een hoger risico op wiegendood met zich mee brengt. Om die reden wordt altijd geadviseerd om een baby op de rug weg te leggen. Meer weten hierover? Lees ons artikel over buikslapen bij baby’s.
Is je baby 5 weken oud en wil hij niet slapen, wordt hij snel wakker of slaapt hij onrustig? Het kan lastig zijn als je baby niet goed wil slapen. In onze slaapgids voor 0-16 weken komen allerlei onderwerpen aan bod met betrekking tot de slaap van je kindje. Van slaapverwachtingen en slaapproblemen tot slaaptips om beter te slapen en praktische adviezen. Wil je jouw vragen liever voorleggen aan een gecertificeerd kinderslaapcoach? Boek dan een slaapconsult !
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!