Een baby van 4 weken heeft nog veel slaap nodig, zowel overdag als ‘s nachts. Dat wil niet zeggen dat alle baby’s van 4 weken ook daadwerkelijk gemakkelijk en veel slapen. Je baby slaapt meestal niet aan een stuk door, maar verspreidt de slaap gedurende de dag over verschillende slaapjes. Hierdoor kan de eerste maand erg intens zijn. Vanaf ongeveer 6 tot 8 weken ontwikkelt je baby een biologisch ritme, tot die tijd is het voor veel ouders lastiger om structuur te creëren. In dit artikel vind je wat meer informatie over een baby van 4 weken oud en over het slaapgedrag wat daarbij kan horen.
Hoeveel slaapt een baby van 4 weken? Een baby van 1 maand oud heeft gemiddeld 5,5 uur slaap nodig overdag. Houd er rekening mee dat deze gemiddelden in de eerste weken enorm uiteen kunnen lopen. Iedere baby is anders. Zo is de ene baby al erg alert en wakker, terwijl de andere baby nog heel slaperig is. Kijk vooral naar wat werkt voor jou en je baby.
Wat als je baby van 4 weken niet zelf in slaap valt? Dit is meestal niet iets om je druk over te maken. Een baby moet meestal nog leren om zelf in slaap te vallen. Sommige baby’s doen dit vanzelf maar de meeste baby’s van rond de maand oud hebben echt nog hulp nodig om in slaap te vallen. Deze hulp kan zich uiten in wiegen of drinken uit de borst of fles. Regelmaat en rust kunnen ook helpen om je baby van 4 weken beter te laten slapen.Probeer een ritme te creëren, jonge baby’s hebben veel baat bij voorspelbaarheid. Deze voorspelbaarheid kun je geven door voor elk dutje een slaaproutine in te voeren waarbij je nagenoeg elke keer dezelfde handelingen verricht. Door voor ieder dutje dezelfde handelingen te doen, herkent je baby op een gegeven moment dat het tijd is om te gaan slapen. Ook kan white noise voor sommige baby’s werken om beter te slapen.
Wil je baby van 1 maand oud niet in zijn eigen bed slapen? Dit kan meerdere redenen hebben, maar is heel normaal in de eerste weken. Misschien kan je baby niet goed zelf in slaap komen, houdt hij zichzelf wakker door onrustige armpjes en beentjes of mist hij jouw lichaamswarmte. Baby’s moeten de eerste weken nog erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Hoewel sommige jonge baby’s al heerlijk slapen in hun eigen bedje, hebben anderen hier meer moeite mee. Het is in de eerste weken vooral belangrijk dat je kindje slaapt. Is dit niet in het eigen bedje, maar op de borst bij papa en mama, in de draagdoek of in de kinderwagen? De slaapplek maakt niet zoveel uit, als je baby maar veilig kan slapen.
Hoe laat je jouw kindje van 4 weken slapen in zijn eigen bed? Het kan voorkomen dat je baby huilt zodra je hem weglegt of niet zelf in slaap valt. Inbakeren kan dan helpen, het geeft je baby een veilig en geborgen gevoel. Bovendien vallen sommige baby’s makkelijker in slaap.
Is je baby huilerig voordat hij moet slapen, is hij onrustig of valt hij alleen in slaap tijdens of direct na de voeding? Meestal is dit niets om je zorgen over te maken. In onze slaapgids voor 0-16 weken vind je adviezen en tips voor het slaapgedrag van je baby in de eerste weken. Wil je jouw vragen liever voorleggen aan een gecertificeerd kinderslaapcoach? Boek dan een slaap consult met een van onze gecertificeerde kinderslaapcoaches.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications