Jonge kinderen hebben veel baat bij regelmaat en structuur, maar veel ouders vinden het lastig om hun baby aan een routine te laten wennen. Vanaf 4 maanden is de biologische klok ontwikkeld en gaat het aanleren van een routine steeds beter. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 4 maanden en hoe kan je helpen jouw baby beter te laten slapen?
Hoeveel slaap heeft een baby van 4 maanden ongeveer nodig? Gemiddeld slaapt een baby van 4 maanden nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 4 uur overdag. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn en dat iedere baby anders is. Baby’s moeten nog leren hoe ze een goed slaapritme opbouwen en daarnaast heeft niet iedere baby evenveel slaap nodig. Kijk dus vooral naar wat werkt voor jou en je baby.
Op deze leeftijd wordt het wel steeds belangrijker om rekening te houden met de wakkertijd van je baby. Hoewel de wakkertijd van baby’s ook nog veel kan variëren, adviseren wij om bij 4 maanden gemiddeld een wakkertijd van 2 uur aan te houden.
Wat kan je doen als je baby van 4 maanden niet wil slapen? Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en iedere situatie is anders. Het is goed om te weten dat de meeste slaapproblemen niet ernstig zijn en dat een goede routine in veel gevallen al kan helpen.
Als je baby niet zelf in slaap kan vallen, kan dit tot slaapproblemen leiden of slaapproblemen in stand houden. Ons advies is om je baby langzaam te leren hoe hij zelf in slaap valt. De pick up, put down methode is een manier die bij sommige baby’s werkt. Voor andere baby’s werkt dit juist averechts, omdat het te veel stimuleert. Kijk dus goed naar wat werkt voor jou en je baby.
Het komt op deze leeftijd ook vaak voor dat een baby alleen korte hazenslaapjes doet. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met niet zelfstandig in slaap kunnen vallen of een te korte wakkertijd. Om je baby te stimuleren langer te slapen, is het vanaf nu belangrijk om op de wakkertijd te letten.
Je baby maakt rond de 4 maanden leeftijd de eerste slaapregressie door en dit kan ervoor zorgen dat je baby ineens minder goed slaapt. Veel baby’s starten met hun eerste pogingen tot omrollen en ook andere fysieke en mentale ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de slaap.
Het kan vanaf deze leeftijd gebeuren dat je jouw baby van 4 maanden op de buik in bed vindt, terwijl je hem of haar wel op de rug hebt weggelegd. Je baby kan dan al wel van zijn rug naar zijn buik rollen, maar weet nog niet hoe hij terugrolt. Ons advies is om niet te snel in te grijpen als jouw baby ‘s nachts huilend wakker wordt en je hem op de buik in bed vindt. Geef je baby eerst de kans om zelf in slaap te vallen. Lukt dit niet? Dan kan je helpen met terugrollen.
Bij een baby van 4 maanden is de biologische klok ontwikkeld en veel ouders merken dat hun baby op bepaalde momenten beter slaapt dan op andere momenten. Deze ‘slaapmomenten’ hebben te maken met de hoeveelheid melatonine en cortisol die op dat moment wordt aangemaakt.
Een routine zorgt voor regelmaat en leert je kind wanneer het tijd is om wakker te zijn of te gaan slapen. Daarnaast houdt een goede routine ook rekening met de biologische klok van je kind en deze slaapmomenten.
Wil je weten hoe je jouw baby van 4 maanden beter laat slapen? Of wil je weten wat een goede routine is en hoe jij en je kind hieraan wennen? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgebreide routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar, waaronder een duidelijk eet- en slaapschema voor een baby van 4 maanden oud. Heb je een specifieke vraag of ontvang je liever advies op maat? Boek dan een telefonisch consult bij een van onze erkende slaapcoaches.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications