Het is een veelgestelde vraag aan onze kinderslaapcoaches: mag een baby op zijn buik slapen of is dit gevaarlijk? Misschien draait je baby zich op zijn buik in zijn slaap of je baby wil niet slapen als hij op zijn rug ligt. In dit artikel leggen we uit waarom buikslapen niet verstandig is bij jonge kinderen.
Een baby op de buik laten slapen wordt vaak als gevaarlijk bestempeld en dat is niet zonder reden. Buikslapen bij baby’s vergroot namelijk de kans op verstikking en je baby op de zij laten slapen brengt dezelfde risico’s met zich mee.
Toch is het goed een paar nuances te maken. Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby’s. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby’s belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is daarom het algemene advies om baby’s vanaf hun geboorte op de rug in bed te leggen in plaats van op hun buik of zij.
Sommige baby’s vinden het heerlijk om op hun buik te slapen. Maar vanaf welke leeftijd is dit veilig en mag een ouder kind wel op zijn buik slapen? Voor oudere baby’s is slapen op de buik een stuk minder gevaarlijk, omdat ze hun eigen hoofd kunnen draaien en optillen. De kans dat de ademhaling belemmerd wordt, is hierdoor een heel stuk lager. Rond de 4 tot 6 maanden gaat je baby omrollen en zal hij vaker uit zichzelf van zijn rug naar zijn buik draaien. Toch blijft het advies om je baby altijd op de rug weg te leggen in bed.
Wat als jouw baby steeds naar zijn buik draait, terwijl je hem op zijn rug weglegt? Veel oudere baby’s draaien zich op de buik in hun slaap, ook wanneer je ze op hun rug weglegt. Net als sommige volwassenen zijn ook sommige baby’s buikslapers. Draait je baby zich steeds zelf op zijn buik en kan hij zijn eigen hoofd goed naar links en rechts bewegen? Dan is het in principe geen probleem om je baby op zijn buik te laten slapen. Ons advies is wel om het goed in de gaten te houden, bijvoorbeeld met behulp van een baby camera.
Slaapt je baby vaak op zijn buik of wil hij echt niet op zijn rug slapen? Als je je zorgen maakt over het buikslapen of ander advies wilt, kun je onze kinderslaapcoaches inschakelen. In een telefonisch consult bespreken we je vragen of problemen en gaan we op zoek naar oplossingen die passend zijn voor jouw situatie.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications