De afgelopen jaren horen we steeds vaker de uitspraak dat het schadelijk is om je baby te laten huilen. Hoewel dit goed bedoeld is, merken wij dat het ook voor angst zorgt bij jonge ouders en dat is onnodig. Het is belangrijk om uitleg en nuance te geven, maar vaak wordt de uitspraak gedaan zonder verdere informatie. In dit artikel leggen we uit of het schadelijk is om je baby te laten huilen en welke onderbouwingen hiervoor zijn.
Alle baby’s en kinderen huilen. Huilen is een manier waarop een baby of kind zich kan uiten. De ene baby huilt meer dan de ander, maar huilen hoort er gewoon bij. Baby’s huilen als ze honger of dorst hebben, (over)vermoeid zijn, krampjes hebben, verveeld of overprikkeld zijn of als ze niet zelf in slaap kunnen vallen.
De vraag waar veel jonge ouders mee zitten is: ‘is het schadelijk om mijn baby te laten huilen?’ Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten wat bedoeld wordt met ‘laten huilen’. Hebben we het dan over een paar minuten laten huilen of uren laten uithuilen?
Als we het hebben over uithuilen, gaat het doorgaans om de ‘cry it out’ methode van Marc Weissbluth. Bij deze methode laat je je baby net zo lang huilen totdat hij of zij stopt en zelf in slaap valt. Je laat je kind, ongeacht de leeftijd, letterlijk uithuilen. Vroeger werd de cry it out methode veelvuldig toegepast, maar inmiddels zijn er ook veel andere manieren om je baby zelfstandig in slaap te laten vallen. De meeste onderzoeken die concluderen dat je baby laten huilen schadelijk is, doelen hier op het laten uithuilen van je baby volgens de cry it out methode. Er is dus een verschil tussen je baby even laten huilen of uren laten uithuilen. Het is echt niet schadelijk als je jouw baby niet direct aandacht kan geven als hij of zij even huilt.
Baby’s die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan. Er zijn verschillende methodes om dit slaaptrainen te oefenen: van de cry it out methode tot mildere methodes. Welke methode het beste werkt, is afhankelijk van de situatie, je kind en van jezelf.
Het is nooit fijn als je baby huilt. Toch is het oké om je baby even te laten huilen. Je kan je baby niet altijd direct aandacht geven, bijvoorbeeld omdat je met een broertje of zusje bezig bent of op de wc zit. Luister naar je gevoel, maar blijf ook je common sense gebruiken. Hoe lastig dat soms ook is als je baby huilt. Doe vooral wat goed voelt voor jou en voor je baby. Wat voor een ander werkt, werkt misschien niet voor jullie en ook dat is oké.
Houd er wel rekening mee dat een pasgeboren baby laten huilen misschien niet de beste optie is. Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf namelijk nog niet goed kalmeren.
Lees meer in dit artikel: hoelang baby laten huilen?
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het al dan niet laten (uit)huilen van je baby. Helaas komt uit deze onderzoeken geen eenduidig resultaat naar voren. Welke onderzoeken je ook leest, het is altijd interessant om in gedachten te houden: hoe bepaalt en onderzoekt men wat ‘schadelijk’ is?
Er zijn onderzoeken die concluderen dat het schadelijk is je baby te laten huilen. De onderbouwing is (kort gezegd) dat een baby cortisol aanmaakt door het huilen. Dit hormoon veroorzaakt stress en stress is slecht. Onderzoek naar de invloed van cortisol is zeker interessant, maar het is van belang dit in perspectief te plaatsen. Cortisol is een natuurlijk hormoon met negatieve, maar ook positieve kanten. Er zijn onderzoeken die vooral de positieve gevolgen zien van de aanmaak van cortisol. Deze onderzoeken concluderen dat de aanmaak van cortisol helemaal niet schadelijk is. Stress geeft namelijk een boost aan het immuunsysteem en zorgt voor onze overlevingsdrang.
Een andere vraag is of een langdurig slaaptekort van ouders en baby’s niet juist voor langdurige en chronische stress zorgt. Misschien zorgt dit slaaptekort wel voor meer stress dan je baby een paar dagen – op de juiste manier – laten huilen. Helaas is hier nog weinig tot geen onderzoek gedaan.Â
Wanneer onderzoeken concluderen dat een baby laten huilen schadelijk is, wordt 9 van de 10 keer gesproken over het uithuilen (cry it out methode). Het betekent niet dat ieder huiltje bij het inslapen direct schadelijk is. Er zijn namelijk ook genoeg onderzoeken die laten zien dat je baby laten huilen positieve gevolgen heeft.
Onze conclusie en visie is dat het allemaal niet zo zwart/wit is. Zoals je ziet is ook het wetenschappelijke onderzoek er (nog) niet over uit. Het zou makkelijk zijn als we een eenduidig antwoord konden geven over het laten huilen van je baby, maar helaas kunnen we dat niet. Onze mening is dat je moet kijken naar jezelf, je kind en de situatie waarin je je bevindt. Op basis daarvan maak je een afweging. Blijf logisch nadenken als ouder, maak de juiste nuances en doe wat bij jou en je kind past.
Ben je op zoek naar meer advies over het slaapgedrag van je baby? Op zoek naar iemand die jou de juiste nuances kan geven over huilen? Wil je weten of je jouw baby moet laten huilen of juist niet? Boek dan een telefonisch consult met een van onze gecertificeerde kinderslaapcoaches.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!