Als je eenmaal een baby hebt is de kans groot dat je nachten er anders uit zien. Zeker in de eerste paar maanden het realistisch om te verwachten dat je ’s nachts moet opstaan om je kindje te voeden. Sommige baby’s drinken en slapen vrijwel direct verder terwijl andere baby’s enkele uren wakker blijven en meer moeite hebben met terug in slaap vallen. Wist je dat de manier waarop je ’s nachts je baby voedt een effect kan hebben op het vermogen van je kindje om weer terug in slaap te vallen? In dit artikel delen we 8 tips om deze hele nachtelijke ervaring een stuk beter beheersbaar te maken voor zowel jou als je baby.
Pasgeboren baby’s kunnen erg luidruchtige slapers zijn. Ze grommen, jammeren en maken andere geluidjes tijdens in hun slaap. Veel ouders denken ten onrechte dat hun baby wakker is terwijl ze gewoon heerlijk liggen te slapen. Omdat je wilt voorkomen dat je per ongeluk hun slaap verstoort is ons advies om eerst je baby te observeren. Wacht desnoods een paar seconden of minuten af om te kijken wat er gebeurd.
Probeer licht tijdens de nachtvoedingen te vermijden. Als je wat licht nodig hebt om te zien wat je doet, gebruik dan een rood nachtlampje, het licht van je telefoon of laat een beetje licht van de gang in de kamer vallen. Blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke uren geeft aan de biologische klok van uw baby een signaal dat het dag is. Idealiter wil je dat je baby in een fijn- dag en nachtritme komt. Licht remt bovendien de slaap en je wilt juist dat je baby na de voeding weer gaat slapen.
Ben je bekend met white noise? Dit kan baby’s helpen om in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Houd de witte ruis aan tijdens de voedingen, zo stimuleer je dat je baby slaperig blijft. Onze experts hebben zelf slaapgeluiden gemaakt die fijn en kalmerend werken voor baby’s. Deze slaapgeluiden zijn gratis te beluisteren op verschillende kanalen. Een tip: Zorg dat je het geluid dat je kiest op “repeat” zet voor een continue geluid.
Veel ouders verschonen ook ’s nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is. Het verschonen van luiers kan een baby stimuleren en daardoor wakkerder maken dan nodig is. Natuurlijk is het oncomfortabel als de luier helemaal vol is maar een paar plasjes kunnen echt geen kwaad en zal de slaap van je baby niet verstoren.
Houd je baby zo slaperig mogelijk. Als je baby is ingebakerd, houd hem dan tijdens de nachtelijke voedingen ingebakerd. Of als je baby ouder is, bewaar hem dan in zijn slaapzak. Als je voor of tijdens het voeden een luier moet verschonen, wikkel ze dan opnieuw in of stop ze terug in hun slaapzak zodra ze zijn verwisseld. Dit maakt het gemakkelijk om je baby na het voeden direct weer terug te leggen.
De ervaring leert dat veel ouders hier ’s nachts minder de tijd voor nemen. Maar ook ’s nachts is het nodig om je baby de kans te geven om te boeren. Wanneer je baby in slaap valt of weer in bed wordt gelet zonder dat er een boer gelaten is, kan dit ervoor zorgen dat hij niet gemakkelijk weer in slaap valt of dat hij snel weer wakker wordt. Boeren is een grote boosdoener van wakker worden in de vroege ochtenduren.
Komt er maar niets los? Ga toch nog even door. De kans is groot dat je baby alsnog een boertje laat.
Probeer ’s nachts te veel stimulatie te vermijden. Het is voor je baby én jezelf fijn als er snel een duidelijk dag- en nachtritme ontstaat. Dit betekent dat je je baby wilt aanleren dat er ’s nachts vooral geslapen wordt. Dag- nachtverwarring wil je voorkomen en één van de oorzaken is te veel communicatie of stimulatie in de nacht. Pasgeborenen baby’s worden heel gemakkelijk gestimuleerd, zelfs het geluid van een stem is voldoende om ze te stimuleren en ze zullen volledig wakker worden om dit nieuwe geluid te horen. Probeer stemgeluid dus zo veel mogelijk te vermijden.
Beetje cliché misschien maar wel waar. Of je nu op een roze wolk zit of helemaal niet: Blijf voor jezelf zorgen. Als je borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat je genoeg water drinkt als je ’s nachts aan het voeden bent. Bewaar een waterfles naast je bed zodat je het niet vergeet. Ben je lang bezig met de voedingen? Maak het jezelf leuk en luister een podcast. Wist je dat wij ook een podcast hebben over het slaapgedrag van kindjes? Op deze manier blijf je wakker en leer je meer over het slaapgedrag van je baby.
Als je baby heel vaak wakker wordt in de nacht en/of lang wakker is in de nacht kan het de moeite waard zijn om wat dieper in het slaapgedrag van je kindje te duiken. Zeker wanneer jouw kindje al een paar maanden bij je is. De nacht is vaak een spiegel van de dag. Wist je dat de meeste baby’s na een paar maanden al genoeg hebben aan 1 tot 2 nachtvoedingen? En vanaf een maand of 8/9 meestal geen nachtvoeding meer nodig hebben vanwege de honger?
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications