9.5/10 - 3099 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips0-16 weken,

Slapen is niet voor iedere baby vanzelfsprekend. Veel baby’s slapen niet direct op de manier zoals wij en dat kan best lastig zijn, om nog maar te zwijgen over de (over)vermoeidheid die er bij kan komen kijken. In dit artikel vind je tips om je baby overdag én ’s nachts beter te laten slapen. Wij weten als geen ander dat je niet overal invloed op hebt maar op veel factoren binnen de slaap kun je wél een invloed uitoefenen.

De volgende 7 tips spelen een belangrijke rol in het slaapgedrag van je kindje:

  1. Zorg ervoor dat de timing goed is om te kunnen slapen
  2. Laat je baby slapen in een donkere kamer
  3. Gebruik white noise
  4. Baker je baby in (als je baby nog niet rolt)
  5. Gebruik een slaapzak (als je baby wel of bijna rolt)
  6. Introduceer een knuffel wanneer dit veilig is
  7. Laat je baby zelfstandig in bed in slaap vallen

Al deze factoren zijn praktisch uit te voeren en kunnen bijdragen aan een baby die lekker slaapt, zonder dat je continue in de weer bent met schema’s of zonder dat een slaaptraining nodig is.

Zorg ervoor dat je baby klaar is om te gaan slapen

 Dit is misschien wel het belangrijkste advies dat we je kunnen geven. 

De slaap van een baby is onder andere een balans vinden tussen de juiste hoeveelheid slaap overdag en de juiste hoeveelheid wakkertijd. De slaapbehoeften van baby’s veranderen enorm in de eerste paar jaar van hun leven en het is fijn voor jezelf én voor je kindje als je ongeveer weet hoe de verandering in slaapbehoefte verloopt.

Als een baby bijvoorbeeld te vroeg naar bed wordt gebracht, nadat hij niet lang genoeg wakker geweest is na het vorige dutje, zal een baby moeilijker te kalmeren zijn, mogelijk een dutje weigeren en/of maar kort slapen. Hetzelfde zal gebeuren als een baby te lang wakker geweest is na het vorige dutje. De eerste tip is om te kijken welke wakkertijd er bij de leeftijd van je kindje past. Natuurlijk is elk kindje anders maar we weten wel de gemiddelde wakkertijden per leeftijd. Ben je benieuwd naar de gemiddelde wakkertijd van jouw kindje? Overweeg onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines.

Donkere kamer

De kamer donker maken kan op allerlei manieren. Door (verduisterende)gordijnen, een vuilniszak tegen de ramen of gewoon door een donker laken of dekentje onder of over de bestaande gordijnen te hangen.

Baby’s zijn niet bang in het donker.  Sterker nog, het donker stelt een baby gerust. Het werkt kalmerend en veilig.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet nodig om baby’s overdag in het licht te laten slapen om de verwarring tussen dag en nacht te voorkomen. Door je baby een goed slaapritme te geven overdag en ervoor te zorgen dat hun dutjes op het juist moment aangeboden worden, zal je op die manier je baby alleen maar helpen bij het ontwikkelen van een dag-nachtritme.  Voor baby’s ouder dan 8 weken kan een dutje in een lichte slaapomgeving juist de slaap verstoren en hazenslaapjes bevorderen.

White noise slaapgeluiden

Dit is een effectief hulpmiddel voor jonge baby’s, maar het helpt ook oudere baby’s om sneller tot rust te komen en langer te slapen. White noise zijn monotone geluiden die zich continu herhalen. Denk aan het geluid van een föhn of stofzuiger. Het horen van witte ruis activeert de kalmerende reactie bij baby’s, waardoor ze rustig worden, vooral wanneer een baby oververmoeid of overprikkeld is of hard moet huilen. Witte ruis maskeert ook alle omgevingsgeluiden die een slapende baby kunnen laten schrikken of wakker maken. 

Wij bieden gratis slaapgeluiden aan, voor iedereen toegankelijk. Wij hebben een album gecreëerd met 9 verschillende slaapgeluiden.

Inbakeren (voor jonge baby’s)

Het gebruik van een inbakerdoek of inbakerzakje voor een jonge baby kan je baby zeker helpen om te kalmeren en rustig in slaap te vallen. Inbakeren geeft het strakke, opgesloten gevoel van in de baarmoeder zijn en zorgt ervoor dat baby’s zichzelf niet wakker kunnen maken met hun schrikreflex. 

Soms denken ouders dat hun baby het niet leuk vindt om ingebakerd te worden, vooral omdat je baby zich verzet of huilt terwijl hij in bed wordt gelegd. Meestal komt dit omdat een baby al oververmoeid of overprikkeld is.  De meeste baby’s vinden het juist fijn om ingebakerd te worden. 

Tegen de tijd dat je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, beginnen ze hun schrikreflex kwijt te raken en kun je beginnen met het afbouwen van inbakeren. Zodra je baby begint te rollen, is het ook tijd om de overstap te maken naar een slaapzak omdat inbakeren dan niet meer veilig is. 

Een slaapzak

Het gebruik van een slaapzak kan een signaal zijn voor je baby dat hij naar bed gaat voor een dutje of voor de nacht. Het is een fijne, positieve slaapassociatie om te ontwikkelen. 

Het gebruik van een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby de hele nacht lekker warm blijft. Veel baby’s bewegen veel tijdens hun slaap en woelen de eventuele dekens van zich af. We raden aan om een slaapzak te gebruiken die gemaakt is van natuurlijke vezels: katoen, wol, bamboe, merino, omdat deze veel veiliger zijn voor je baby en ervoor zorgen dat ze niet oververhit raken (Wat een risicofactor is voor wiegendood). Vermijd het gebruik van fleece of synthetische slaapzakken, deze kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze niet ademend zijn of de temperatuur kunnen reguleren.  

Knuffel

Introduceer een knuffeldoekje of knuffel bij oudere kindjes. Een klein knuffeltje om te slapen kan een positieve slaapassociatie zijn.  Als je kindje dit knuffeltje associeert met bedtijd en slapen, dan kan dit het slapen bevorderen.

Neem het knuffeltje of knuffeldoekje een paar dagen mee in je eigen bed of leg het knuffeltje dicht bij je zodra je je baby aan het voeden bent, zodat het de geur van je opneemt. Geef het knuffeltje voor elk dutje en ’s nachts aan je baby. Om te beginnen betekent dit gewoon dat je het in het bed van je baby legt als hij slaapt, totdat ze oud genoeg zijn om het knuffeltje zelf vast te kunnen houden. 

Laat je baby in een eigen bed in slaap vallen.

Als je baby klaar is om te gaan slapen dan is het advies om hem in zijn bedje te leggen. Hierdoor zal je kind begrijpen dat zijn bed een plek is waar hij in slaap valt als hij moe is en op deze manier stimuleer je positieve slaapgewoontes voor de aankomende maanden en hopelijk zelfs jaren.

Wij raden aan om het 4’s ritueel toe te passen voor baby’s jonger dan 4 maanden en als je oudere baby nog wat hulp nodig heeft om in slaap te vallen, kun je je stem of aanrakingen gebruiken om je baby te kalmeren terwijl je baby in bed ligt.  

Wij hopen dat je met deze tips een fijne slaapomgeving en slaaproutine kunt creëren voor je baby zodat je je baby kunt stimuleren om steeds makkelijker en sneller te kalmeren in eigen bed en goed te leren slapen. 

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd Kinderslaapcoach
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids