White noise of witte ruis is een monotoon, constant geluid dat je kunt vergelijken met het geluid van een föhn of stofzuiger. Deze white noise kan baby’s ondersteunen tijdens het slapen, omdat het geluid vergelijkbaar is met het geluid wat je baby 9 maanden in de buik hoorde. In de baarmoeder was het namelijk alles behalve stil: je hartslag, het suizende geluid van stromend bloed en ook andere lichaamsgeluiden waren continu te horen voor je baby. Eenmaal op de wereld horen baby’s ineens andere geluiden. White nose kan kalmerend werken voor baby’s, omdat het de nog nieuwe omgevingsgeluiden maskeert. Beluister onze eigen geproduceerde white noise slaapgeluiden.
White noise kan dus kalmerend werken voor je baby. Dit constante geluid herinnert hem of haar aan de baarmoeder en dit zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt. Het gebruik van white noise bij baby’s heeft verschillende voordelen:
White noise kan je baby helpen om beter te slapen, maar het is goed om te onthouden dat het geen wondermiddel is. White noise kan een fijn hulpmiddel zijn maar de kans is klein dat het slaapproblemen laat verdwijnen.
Wil je white noise proberen bij je baby? Je kunt white noise op verschillende manieren gebruiken. Er zijn verschillende white noise apparaten te koop. Liever eerst kijken of white noise voor jouw kindje werkt? Wij hebben onze eigen white noise slaapgeluiden geproduceerd die je overal en altijd gratis kunt afspelen met bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Zo hebben we een “baarmoedersimulatie” gemaakt die erg populair is.
Het is belangrijk dat de white noise continu aan blijft staan en niet onderbroken wordt, ook niet als je baby eenmaal slaapt. Het continue white noise geluid kan baby’s namelijk net dat extra zetje geven om slaapcycli aan elkaar te koppelen. Zet je white noise alleen aan tijdens het inslapen? Dan heb je kans dat je baby juist wakker wordt zodra je het geluid uitzet.
Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met white noise, eigenlijk al direct na de geboorte.
Maar hoelang blijf je white noise gebruiken? Ons advies is om white noise te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar. Daarna kun je de white noise afbouwen. Dit doe je door het geluid steeds wat zachter te zetten en je kind hier dan een paar dagen aan te laten wennen voordat je het geluid nog zachter zet. Uiteindelijk slaapt je baby zonder witte ruis.
Naast white noise bestaat er ook nog pink noise of brown noise. Bij witte ruis zijn lage en hoge frequenties aanwezig met dezelfde intensiteit. Bij roze ruis zijn de lage frequenties intenser dan de hoge frequenties. Dit zorgt ervoor dat roze ruis zachter klinkt, het wordt ook wel eens vergeleken met het geluid van regen. Bruine ruis bestaat uit nog lagere frequenties dan roze ruis. Deze ruis heeft meer lagere, bastonen.
Welke ruis je het beste kunt gebruiken? Er is geen goede of slechte variant, het is afhankelijk van wat jij en je baby fijn vinden. Weet je niet goed waar je moet beginnen, dan adviseren wij om te beginnen met white noise.
White noise kan je baby helpen om beter in slaap te vallen, maar het is geen wondermiddel dat alle slaapproblemen oplost. Ben je op zoek naar gerichter advies over het slaapgedrag van je baby? Een voorspelbare routine en duidelijk slaapritueel (bijvoorbeeld met white noise als onderdeel) kunnen enorm helpen. Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines of boek een telefonisch consult bij een van onze kinderslaapcoaches voor advies op maat.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!