De meeste baby’s van 4 maanden hebben een biologisch ritme ontwikkeld. Dit betekent niet dat het dag- en nachtritme altijd al helemaal op orde is. Hier kunnen baby’s namelijk wel wat hulp bij gebruiken. Sommige baby’s kunnen al lang achter elkaar slapen in de nacht terwijl andere baby’s nog veel hulp en/of voedingen nodig lijken te hebben. Wat verandert er qua slaap op deze leeftijd en wat is een goed slaapschema voor 4 maanden?
Een baby heeft veel baat bij regelmaat en structuur, maar het kan lastig zijn om je kind aan een routine te laten wennen. Zeker wanneer jij niet zo van de routines en structuur bent. Toch hebben veel baby’s van 4 maanden behoefte aan structuur. Wanneer ze weten wat er gebeurt op een dag geeft ze dat een veilig en rustgevend gevoel.
Bekijk hieronder hoeveel slaap je baby bij 4 maanden gemiddeld nodig heeft en wat een goed slaapschema is voor overdag. Onthoud dat dit slaapschema een leidraad is. Het kan goed dat jouw baby van 4 maanden net wat meer of minder slaap nodig heeft. Blijf goed kijken naar wat werkt voor jullie en besef dat de dag regelmatig anders verloopt. Valt de ochtend- of middagdut bijvoorbeeld in duigen? Zorg dan dat je baby iets langer slaapt tijdens de namiddagdut. Wandelen met de kinderwagen kan hier eventueel bij helpen.
Aantal uren slaap overdag: 4
Aantal uren slaap ’s nachts: 12
Gemiddelde wakkertijd: 2 uur
Start dag om 07.00
Ochtenddut tussen 09.00 – 10.00
Middagdut tussen 12.00 – 14.00/14.15
Namiddagdut tussen 16.15 – 17.00
In bed om 19.00
Ons advies is om vanaf 4 maanden goed te letten op de wakkertijd van je baby. De wakkertijd is de tijd dat je baby wakker kan zijn tussen twee dutjes. Probeer rekening te houden met deze wakkertijd en je baby niet vlak na een dutje weer weg te leggen. Dit kan namelijk hazenslaapjes in stand houden.
Slaapt je baby van 4 maanden ineens slechter? Dit kan te maken hebben met de 4 maanden slaapregressie waar je kind doorheen gaat. Probeer niet te veel af te wijken van de huidige routine, juist nu het slapen wat moeizamer gaat (lees meer: slaapregressie 4 maanden).
Een slaapschema bij 4 maanden is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Je kind weet waar hij aan toe is en deze voorspelbaarheid geeft een veilig gevoel. Deze regelmaat heeft vaak ook een positieve invloed op het gedrag van je baby. Wil je je baby laten wennen aan meer structuur, maar weet je niet hoe je dat aanpakt? Zoek je routines voor je baby van 4 maanden en ouder? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines voor kinderen. Deze gids bevat voorbeeldroutines voor baby’s en kinderen van 0 tot 4 jaar. De routines zijn gebaseerd op de gemiddelde slaap en wakkertijden, de biologische klok en houden rekening met de benodigde voeding.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications