Wat is een realistisch en fijn slaapschema voor een baby van 12 maanden? Je kind is in het afgelopen jaar waarschijnlijk ontzettend veel gegroeid. Ook op het gebied van slaap heeft jouw kindje zich ontwikkelt. Wist je dat een baby van 12 maanden een slaapcyclus heeft van zo’n 50 a 60 minuten? Daarnaast slaapt een baby van 12 maanden gemiddeld zo’n 2 dutjes overdag. Bij 12 maanden kan een kindje lichamelijk gezien de hele nacht doorslapen, zonder voeding.
Een slaapschema bij 12 maanden ziet er grotendeels hetzelfde uit als de maanden ervoor. Maar in het verloop van het tweede levensjaar van je kind verandert er genoeg op het gebied van slaap. Zo hebben de meeste kindjes van 18 maanden nog maar 1 dutje nodig overdag. Onthoud dat een slaapschema een leidraad is. Iedere baby is anders en daarnaast zal de dag vaak anders verlopen dan gepland. Doe vooral wat werkt voor jou en je kind.
Aantal uren slaap overdag: 2,5 – 2,75
Aantal uren slaap ’s nachts: 12
Gemiddelde wakkertijd: 2,5 uur
Start dag om 07.00
Ochtenddut tussen 09.30 – 10.00
Middagdut tussen 12.30 – 14.30
In bed rond 19.00
Bij een baby van 12 maanden is de slaap overdag verdeeld over 2 dutjes: een ochtend- en een middagdut. De namiddagdut is op deze leeftijd niet meer nodig, tenzij je baby van 12 maanden overdag niet goed geslapen heeft.
Zijn er grote veranderingen in het slaapschema bij een kind van 1 jaar? Tussen de 15 en 18 maanden hebben de meeste kinderen geen ochtenddutje meer nodig. Je kunt het ochtenddutje steeds korter maken en vervolgens helemaal laten vervallen. Meer hierover: van 2 naar 1 dutjes.
Een slaapschema is bij 12 maanden een belangrijk onderdeel van een routine. Je kind heeft veel baat bij regelmaat en structuur. Zoek je een uitgewerkte routine, inclusief eet- en slaapschema voor je baby van 12 maanden? Of wil je graag een eet- en slaapschema voor de komende maanden of jaren met je kind? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je uitgewerkte routines voor kinderen van 0 – 4 jaar. Je ontvangt dus niet alleen een routine voor 12 maanden, maar ook voor de komende jaren (en vorige maanden). Onze routines houden rekening met de gemiddelde slaap- en wakkertijden en de biologische klok van je kind.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!
Notifications